Силен вятър? Какво трябва и какво не бива да правим

Силен вятър? Какво трябва и какво не бива да правим | Диана image 2

Съветите на “Пожарна безопасност и защита на населението” за безопасно поведение.

В населено място

Когато се намираме в населено място трябва да бъдем внимателни за падащи предмети или конструктивни елементи от сгради. Не бива да се движим в близост до дървета и под електропроводи . Трябва да внимаваме за предмети, увлечени от вятъра, които могат да застрашат живота ни /паднали рекламни пана, елементи от билбордове, елементи от строителни конструкции и др./. Ако сме на открито в градска среда е добре да открием подлез, метростанция или обществена сграда, където да се укрием до преминаване на силния вятър. У дома трябва да стоим на разстояние от движещите се елементи на конструкцията – врати и прозорци. Добре е преди бурята да съберем и премахнем всички неукрепени предмети, които сме поставили на открити зони на жилището си.

При шофиране

Задължително е да намалим скоростта на движение, за да ограничим въздействието на вятъра върху превозното средство. Пътниците трябва да затворят всички прозорци, за да ограничат достъпа на прах и други предмети, които биха затруднили шофирането. Добре е шофьорът да паркира превозното средство в ниско място, отдалечено от дървета, електропроводи и билбордове, където да изчака преминаването на бурята. Когато попаднем в „окото” на вихъра задължително е да покрием главата си с дебела дреха и да се настаним в най-ниската възможна част на превозното средство.

6333765108_823a074258

Сред природата

Когато бурята ни завари сред природата трябва да внимаваме за понесени от вятъра предмети. И тук е задължително да се пазим от скъсани електропроводи, падащи дървета и надвиснали скални образования. Не бива да се движим по оголени била, а незабавно да се скрием в пещери и други стабилни укрития или да застанем в ниски места, защитени в подветрената част – на завет.