Сладки изкушения убиват деца и старци

Сладки изкушения убиват деца и старци | Диана

Аспартамът стимулира мултипленна склероза, епилепсия, мозъчни тумори, болест на Паркинсон, диабет, болест на Алцхаймер, фенилкетонурия, аутизъм…

Д-р Красимир Хаджилазов е ендокринолог в клиниката по ендокринология във Военномедицинска академия в София.

Завършва медицина в София през 1995 г. Придобива специалности по вътрешни болести в клиника по пропедевтика на вътрешните болести към Медицинския университет в София и ендокринология във ВМА-София. Във Военномедицинска академия работи от 2009 г. В продължение на 5 години е практикувал в приемен кабинет в болница “Токуда” в София, както и в други лечебни заведения в извънболничната медицинска помощ. Прави ехографии на щитовидната жлеза и остеодензиометрия за диагностика на остеопороза. Има множество следдипломни квалификации и специализации в областта на обменните заболявания. 

В стремежа да се храним все по-здравословно и същевременно да не напълняваме и съответно да предотвратим развитието на редица заболявания или влошим вече налични, какъвто е напр. захарният диабет, все по-често напоследък се обръща внимание и на подсладителите на храни и напитки.

Наистина ли обаче те са ни безкористни сладки приятели, или са коварни врагове?

Основната цел на тяхната употреба е да подсладят храни и напитки, без да внасят никакви калории. И наистина без риск от напълняване заслаждат храната от 40 – до 12 000 пъти спрямо естествената захар.

Лошото е, че дългогодишни проследявания на употребата им установиха, чe протекцията от напълняване е под въпрос, a за един от тях са установени над 92 странични ефекта, някои от които дори пагубни! Този техен представител е наречен и „сладкият бавен убиец”, защото неприятните му въздействия могат да се проявят след време!

Името му е АСПАРТАМ, а върху етикетите може да го видите и като Е 951.

Историята му датира от 1965 г., открит случайно от Джим Шлатер при опит да открие нови методи за лечение на стомашни язви. Употребата му е спирана няколко пъти, но корпорация „Монсанто”’, специализирана в създаването и разпространението на генномодифицирани продукти, чийто филиал е „Нутрасуит” (NutraSweet), се споразумява с водещите компании на газирани напитки и продуктите им се произвеждат и днес с този подсладител.

Всичко, което е с етикет „Light” или ,,ZERO”, на практика е с добавен аспартам

Аспартамът има три компонента

Аспарагинова киселина (40%) – естествена АК. Обичайно нужна за синтез на ДНК, клетъчното хранене, окислителните процеси, енергийния баланс на организма и тонус, невротрансмитер в мозъка. При повишаване на дневната доза се явява като екситоксин. Води до свръхвъзбуда и нарушения в ендокринни сигнали, нива на невромедиатори, дегенеративни неврологични заболявания!

Фенилаланин (50%) – есенциална АК, стимулатор за синтеза на тирозин и невротрансмитери. Води до хиперактивност, дисфория с последваща умора, отпадналост, депресия.

Метанол (10%) – алкохол, който чрез метаболитите си формалдехид и мравчена киселина действа силно невротоксично, алергично, мутагенно, а в по-големи количества дори и отровно! В по-малки дози уврежда ретината и води до слепота, особено при диабетици!

Аспартамът се води отговорен за около 75% от страничните реакции, предизвиквани от хранителни добавки въобще! В някои случаи негативните ефекти се проявяват веднага, а в други случаи – постепенно натрупвайки се след години! Именно поради това аспартамът си е спечелил и прозвището на ,,тихия, бавния сладък убиец”.

Първите му изяви може да ни се представят като различни общи неразположения, които в повечето случаи ни заблуждават, че са резултат от преумора и стрес, напрегнато ежедневие, геомагнитни аномалии и др. Сред тях са: главоболие, виене на свят, гадене, преумора, депресия, страхово безпокойство; вариране на кръвното; проблеми със слуха, зрението, сърцето, паметта, говора, интелекта, нарушения на вкуса, затруднено дишане, стерилитет.

На този фон не се учудвайте, че малките деца, особено в последните години, са толкова палави, непослушни, агресивни дори, постоянно „гладни и жадни за нещо от телевизионните реклами” и същевременно с наднормено тегло!

А за хора, които имат мултипленна склероза, епилепсия, мозъчни тумори, болест на Паркинсон, диабет, болест на Алцхаймер, фенилкетонурия, аутизъм, се препоръчва да не консумират храни с добавка на аспартам, защото тези диагнози могат да се влошат!

Въпреки предупрежденията на специалистите аспартамът се използва масово в напитки и храни. Често храните съдържат и поне още един или два от изкуствените подсладители.

· ЗАХАРИНЪТ (Е954) дълги години набеждаван за развитието на тумори на пикочния мехур при изследвания на плъхове и евентуално жлъчни кризи у човека.

· АЦЕСУЛФАМ К (Е950) е обвинен за свръхвъзбуждане на НС, привикване, евентуално ТУ на белите дробове, млечните жлези, тимуса, левкемия.

· ЦИКЛАМАТ (Е952) е свързван с опасност от хронична бъбречна недостатъчност.

Тревожно е, че можете да ги видите и четирите върху някои етикети!

В ЕС някои от подсладителите са забранени, но България все още е гостоприемна за всички, и то съвсем законно!

Според българската „Наредба 8 за изисквания към използване на добавки в храни и напитки” (2002 г.) са отразени съответни норми за отделните подсладители. Жалко е, че не е задължително върху етикетите да бъде обозначено точното количество от всеки от тях или поне максималното безопасно количество в напитка или храна, които може да се консумират в рамките на 24 часа.

А когато става въпрос за деца и възрастни, ситуацията придобива още по-голяма сериозност. Засега на потребителите ни остава само да се доверим на коректността на производителите.