Спрете да сте вечно закъсняващи

Ако се хванете, че днес за пореден път изписвате на телефона си тези думи – „Съжалявам, но закъснявам!“, може би е време да се замислите, какво точно се случва с времето ви и как да се откажете от този навик за постоянно.

Помислете за причината

Ако сте посочили, че точността е една от силните ви страни в CV-то си, а сте служителят, който все закъснява, нещо трябва да се промени. Активно ще трябва да измените някои от досегашните си навици, за да намалите стреса и да поддържате доброто впечатление за себе си. Открийте проблема и се фокусирайте върху конкретните неща, които стават причина за закъснението ви. Дали ставате късно? Или правите нещо допълнително, което отнема повече време от предвиденото? Можете ли да пропуснете нещо и така да спечелите пет минути, които да се окажат достатъчни, за да стигнете на време в офиса… Когато установите модела, това е първата крачка да успеете да го неутрализирате и да го промените.

Направете точността съзнателен приоритет

След като вече сте наясно с вашия модел, е време да поставите на преден план управлението на времето. Запомнете, че създаването на нови навици е особено положително – повече време сутрин означава да се насладите на кафето или чая си, да имате време за серия упражнения или да потанцувате на някоя любима песен преди да влезете в натоварения ритъм на деня. Доверете ни се, много по-добре ще се чувствате, ако започнете активно деня си и имате достатъчно време да стигнете до спирката без да тичате.

Поставете си нови и реални цели

Ангажирайте се да осигурите на себе си цялото време, от което се нуждаете, за да се подготвите спокойно за работния ден. Навикът „само още пет минути“ често излиза извън контрол и се превръща в губене на половин час при приготвянето за излизане. По-добре си оставете време, за да можете спокойно да стигнете до спирката или офиса, вместо за 15 минути да трябва да свършите всичко, което е вмества в един час подготовка. Създайте си още един навик – да пристигате пет минути по-рано, а не точно на време, така ще имате възможност да реагирате на промените в трафика, например.

Не променяйте предварителния си график

Знаем, че няма как на 100% да спазите това условие, но поне може да опитате да се придържате към основните дейности, които извършвате сутрин преди работа. И ако ви се прииска импулсивно да добавите още нещо, по-добре го оставете за вечерта (ако позволява, разбира се). Не правете нещо за 10 минути повече, които после смятате, че ще компенсирате с по-бързо ходене. На практика никога не се получава така, както перфектно се е подредило в съзнанието ни, нали? Затова се придържайте към основния си списък с дейности и така ще имате по-малко главоболия впоследствие.

Точността винаги е сред най-високо ценените качества особено в деловия свят. Тя притежава много аспекти и един от първите, които правят впечатление е закъснението. Колкото по-рядко ви се случва, толкова по-висока степен на доверие ще изградите сред колегите и шефовете си.

Текст: Ивайла Влахова

Източник: http://fashioninside.bg/