Тестът за бременност може да установи и наличието на рак

Тестът за бременност може да установи и наличието на рак | Диана

Той е бърз и лесен начин най-вече за разсейване на съмненията.

Преди известно време бях чула, че обикновен тест за бременност, който се продава в аптека, понякога може да даде положителен резултат, ако лицето, което се тества има рак.

Запитването до производителите на теста потвърди, че това е вярно: тестове за бременност могат в определени случаи да потвърдят присъствието на рак. Тестът не е наистина надежден, ако резултатите са отрицателни, тъй като изисква доста висок праг на хормони, преди да отчете като позитивен резултат.

Бременните жени лесно постигат този праг, но хората с рак не произвеждат необходимата доза хормони, за да бъде тя регистрирана от теста. Ако обаче тестът покаже позитивен резултат при небременна личност, това е силно показателно за откриване на рак. Тъй като мъжът ми реши да го изпробва, тестът му даде положителен резултат и се оказа наистина, че има рак в напреднал стадий!

Тестът за бременност изследва наличието на хормона ХХГХ (Human chorionic gonadotropin hormone). Това е същият хормон, чието ниво се повишава при пациенти с рак. Но в повечето случаи нивото при пациенти с рак не е достатъчно високо, за да предизвика положителен резултат на теста.

Пробата с теста за бременност не бива да ви подвежда, защото не е сигурен признак, че нямате, но при всички случаи, ако няма как да сте бременни и тестът е положителен, трябва спешно да си направите изследвания и да се консултирате със специалист, който да ви даде правилни насоки.

Тестът за бременност е просто един бърз и лесен начин да разсеете съмненията си, ако в един момент си помислите “Леле, сигурно имам рак!”.

Източник: Блиц