Токсичните семейства и отличителните им черти

aВ повечето случаи най-потърпевшите в токсичните семейства са децата. Научете кои са различните видове токсични семейства и как да разберете дали вие имате подобен проблем.

Токсичните семейства са като малки острови състоящи се от домове пълни с конфликти, напрежение и нарушени връзки, засягащи всички членове на семейството.

Знаете, че думата “токсичност” се използва често в съвременния ни език Всички сме чували или използваме изрази като: “Връзката ми е токсична ” или “На работа имам “токсичен колега“.

Трябва да отбележим, че този „етикет“ не е свързан с някакво медицинско заболяване. Няма психологически наръчник, патология или заболяване, което да е свързано с думата.

Но честата й употреба перфектно кореспондира с всички тези процеси свързани с думата „токсичност“.

Защо? Има хора, които заради особеностите на характера, поведението и начина си на общуване ни нараняват, разстройват, демотивират и вредят на самочувствието ни.

За съжаление не говорим често за случващото се в дома ни, в тези малки, специални социални единици наречени семейства. За нас те са символ и място на любов, уют и подкрепа.

Но невинаги това е така. Семейството е затворена институция, в която случващото се невинаги е добро.

Днес бихме искали да поговорим малко повече по тази тема, както и за различните видове токсични семейства и за техните отличителни черти.

Видове токсични семейства

Психолозите и експертите по семейни проблеми ни съветват вместо да се фокусираме върху токсичните семейства да поговорим за “токсичните родители”.

В ръцете на майката и бащата е руля за управление на семейството. Характерът и собственият им начин на поведение оказват влияние върху останалите обитатели на дома, независимо дали става въпрос за деца или за по-възрастни роднини като баби и дядовци.

Силата на “токсичността” не е насочен само към един член на семейството.

Понякога отношенията между двамата партньори оказват отрицателно влияние върху семейната среда. Така се създава напрегната атмосфера и нивото на стрес и тревожност силно нараства.

Нека да се спрем на различните видове токсични семейства.

Манипулативни, самовлюбени семейства с липсваща толерантност към останалите

Има семейства, в които нарушеното функциониране се дължи на определен член със силно изразена самовлюбеност и манипулативност.

 • За този тип хора е характерно да създават ситуации, в които те упражняват контрол, ограничават свободата на останалите, показват липса на уважение и толерантност.
 • Този начин на живот си има своята висока цена. На децата в този вид семейства липсва усещането за обгриженост, внимание и уважението. Те растат с ниско самочувствие и предизвикателно поведение, ако се опитат да реагират срещу токсичното, отрицателно влияние в семейството.

„Незрели“ родители и деца, които се грижат за тях

Друг вид токсично семейство е този, в който родителите – единият или двамата – са незрели и не са готови да се справят с предизвикателствата на живота.

Ниската отговорност, липсата на интерес, безхаберието и слабият контрол ги правят хора, на които не може да се разчита.

В тези случаи е често срещано явление децата да поемат отговорностите на възрастните още от най-ранна възраст. А това не е приемливо и не е полезно за тях.

Децата трябва да изживеят детството си и никой няма право да ги кара да порастват по-бързо.

Родители заливащи околните с разочарованието си

Няма по-лошо психологическо оръжие от разочарованието търсещо своите жертви. Картината на разочарованите баща или майка прехвърлящи вината, страховете и неуспехите си върху децата си или партньора си е нещо често срещано и много изтощаващо.

Цялото това опасно и вредно поведение оставя своя отпечатък върху членовете на семейството. Малко неща могат да бъдат толкова изтощаващи за едно дете като това да бъде постоянно подтиквано от родителите си да изпълни очакванията и мечтите им или пък да бъде обект недоволството им.

Родители използващи децата си срещу половинките си

Освен вече казаното има майки и бащи използващи децата си като “оръжие” срещу партньора си.

Тези ситуации често се появяват по време на разводите. За съжаление случват се и в ежедневния ни живот, когато децата са принуждавани да застанат на страната на единия или другия родител, за да получат нещо.

В тези ситуации доминира изнудването, което оказва изключително деструктивно въздействие върху крехкото детско съзнание.

Причини за токсичните семейства

Познаването на причината за проблемите в токсичните или с нарушена функционалност семейства е добра отправна точка, ако искаме да променим нещата, да си създадем спасителен план и да се опитаме да възстановим хармонията в дома поне донякъде.

Но това не е лесно. Обикновено емоционалната цена, която трябва да платим е много висока.

Промените не се случват за една нощ. Това важи особено ако сме свикнали да общуваме по определен начин или въобще да не общуваме с човека до нас.

Но всяка една малка крачка, всички положени усилия ще ни помогнат да възстановим пътя към по-доброто съжителство, уважението и щастието за децата и родителите.

Нека да видим кои процеси водят до появата на токсичните семейства:

 • Някакво психическо заболяване или пристрастяване на някой от членовете на семейството.
 • Налагане на груба сила и авторитарен стил.
 • Отсъстващи родители игнориращи отговорностите си.
 • Липса на любов и привързаност.
 • Физическо или психическо насилие.
 • Нарушен или неподходящ начин общуване поради липса на качества, незаинтересованост или особеностите на характера на партньорите.
 • Непоследователност и невъзможност да разчитате на един от партньорите.
 • Ниско самочувствие на майката или бащата.
 • Високи очаквания и непрекъснат стремеж на родителите и децата да ги изпълнят.

Много вероятно е някои от нас да открият тези отличителни черти в семействата си. Затова трябва да полагаме усилия да създадем по-добра семейна среда и да укрепим връзката си. Поне да направим това, което зависи от нас.

Но, ако си даваме сметка, че връзката ни влияе много отрицателно, трябва да вземем правилното решение, за да се погрижим и съхраним емоционалното си равновесие и достойнството си.

Източник: https://zdraveikrasota.bg