Това са видовете “енергийни вампири”, които можете да срещнете в офиса си

Случвали ви се често да не можете да свършите нещо на работа заради колега? Или да се чувствате изтощени само от общуването с даден човек? Може би си имате работа с “енергиен вампир”. А той/тя може сериозно да вгорчи живота ви.

Според Forbes на работното място най-често се откриват три типа “енергийни вампири”. Ето кои са те и как да се справите с тях:

Мелодраматичният “енергиен вапмир”.

Той/тя няма понятие от лично пространство. Редовно прекрачва границите, прави неуместни неща или споделя твърде много лична информация. Вкопчва се в колегите и им губи времето с безкрайните истории от персоналния си живот. Как да се справите: Бъдете любезни, но твърди. Обяснете, че нямате време да слушате излиянията всеки ден. Старайте се да избягвате този човек.

Как да се защитим от енергиен вампир? | Диана

“Енергийният вампир” с голямо его.

Той/тя смята, че е над всички, че неговата работа е най-важна. Останалите трябва да се съобразяват само с него и да изпълняват всяко негово желание. Постоянно се хвали с постиженията си, дори да са съвсем дребни, и омаловажава успехите на другите. Как да се справите: Явно е, че този човек има потребност да се чувства значим. Подходът към него трябва едновременно да признава приноса му, но и да не му/ѝ се позволява да ви се качи на главата. Например: “Идеята ти е добра, но нека да обсъдим и други предложения.”

Зависимият “енергиен вампир”.

Той/тя постоянно ви търси за насоки и уверения дори за най-елементарните неща. Страхува се да взима решения и когато е сам/а, е направо безпомощен. Понижава продуктивността на целия екип и хаби енергия, която другите биха могли да ползват за собствените си задачи. Как да се справите: Трябва да повишите увереността на този човек, за да се чувства комфортно да поема отговорност. Хвалете го, когато се е справил добре. Но и му дайте да разбере, че не може да ви досажда вечно с въпросите си.

Източник: https://www.iwoman.bg