Три жени, които променят света на мобилните приложения

Три жени, които променят света на мобилните приложения | Диана image 1

Смартфоните са се превърнали в неделима част от нашия живот, а статистиката сочи, че над милиард и половина души употребяват устройствата в световен мащаб. Представете си колко различни нужди покриват електронните магазини за приложения при този толкова разнообразен човешки интерес. Хората, които се грижат смартфоните да отговарят на личните ни предпочитания, са предимно мъже, които работят в сферата на новите технологии. Има ли обаче жени в този толкова пословично мъжки свят, в който се генерират и развиват приложения за смартфони? Всъщност напоследък все повече дами проявяват интерес към работата с единици и нули и правят нашите дни „по-умни”. И това е добра новина за останалите жени по света, защото…

Жените имат проблеми и нужди, в решаването на които само друга жена би могла да участва. И вече много жени работят в сферата, която събира информационните технологии и създаването на нови мобилни приложения за смартфони, а резултатите винаги са повече от интересни. Такава е и Дженифър Уонг, която била бременна в петия месец, когато й хрумнала идеята, че иска да има всякаква информация за бременни на телефона си. Тя искала да вижда всичко, което я интересува, в едно приложение, включително да води свой дневник. Тя споделя, че след като преровила app-store и не открила нищо подобно, решила да направи приложение за тази цел. Сега то носи името BabyBump и се използва от много жени по света. Това, което тя прави, е да постави един проблем пред себе си и да намери решението му през призмата на своя опит. Вече сме убедени, че мъжете в сферата съвсем не подценяват креативността на работещите бъдещи мами.

Внасянето на личния опит в технологичното развитие присъства и в апликацията Circle of 6 – приложение, което помага да се предотвратяват моменти на домашно насилие върху жени и кризисни ситуации – преди да са се случили. С приложението потребителите могат да формират доверен кръг от близки и приятели и да се свързват с тях с едно единствено докосване на телефона. Създадено е от жена, която в училище е била жертва на сексуално насилие. Кристин Корбе просто решила, че може да използва технологията в тази насока и го е направила. И този пример свидетелства не просто за решението на една жена да експериментира, а желанието да доразвива женския свят в технологична сфера, която като много други неща изначално се счита за мъжка привилегия.

Например Ида Тин е една друга жена, решила да направи нещо полезно за всички останали дами по света. Нейната идея се нарича Clue – приложение за проследяване на месечен цикъл. Но тя не спира дотук. Идеята е с продължение, така че технологията се развива в насока да помага в семейното планиране на двойките и дори да напомня на жените за проблеми със здравето, на които следва да обръщат повече внимание. Компанията, съоснована от Ида, твърдо продължава да работи с концепции и идеи, които да бъдат в услуга на жените по света.

Тези три жени са направили много повече от това да създадат по едно полезно приложение за телефон. Те са създали свои компании, които управляват и развиват на – равно с мъжете. Все повече жени генерират идеи, за които един мъж е малко вероятно да се сети. Все повече жени придобиват професионално самочувствие да бъдат активни в мъжки сфери. Знаем, че тези трите са само върхът на айсберга, но са ни достатъчен пример, за да повярваме в себе си и в уникалния начин, по който виждаме света като жени.

Текст: Стефи Стоева