Учени твърдят: Колкото по-често общувате с майка си, толкова по-дълго тя ще живее

Едно изследване на учени от UCLA (Университета в Калифорния) показва, че самотата играе изключително важна роля в процеса на стареене.

Социолози и психолози са изследвали живота на повече от хиляда души на възраст от 71 години и са установили, че независимо от социалния им статус, здравословното и икономическо състояние, самотните хора умират в много по-ранна възраст.

Потребността ни да общуваме с други хора, особено с членовете на семейството си, роднини и приятели, които ни ценят и ни правят щастливи е в течение на целият ни живот. Много често по-възрастните хора отпадат от социалния и семеен живот и така пропускат много важни моменти от живота на техните деца, внуци и близки. Ето защо е много важно постоянно да поддържаме контактите си с тях.

Опитайте се да ги посещавате по-често, а също така и да каните своите възрастни роднини и приятели на гости. Освен това е много важно да се насърчава комуникацията на възрастните хора с техните връстници. Именно в това се крие предимството на старческите домове и различни клубове и групи по интереси за хора, които са на една и съща възраст.

Поканете майка си и баба си на вечеря днес, защото времето което прекарвате с любимите ви хора е безценно. По този начин те получават общуване, нашата подкрепа и се зареждат с оптимизъм. А за нас са техните топли обятия, мъдрост и не на последно място – уникални рецепти за бисквитки.