Учете децата на щастие, не на перфекционизъм

Не подценявайте синдрома на амбициозните родители.

Много родители погрешно възприемат висшето образование и перфекционизма, като предпоставки за щастие. Отглеждането на дете не означава просто да го изучите в най-доброто училище, да го научите отлично да говори 3 чужди езика и то да изглежда като кукла, която сякаш е излязла от витрина на магазин.

Нещо, което много изследвания посочват, е, че родителите, които имат високи очаквания към децата, накрая провокират сериозни проблеми в живота.

Напълно вероятно е този тип деца да навлязат в зряла възраст, смятайки, че не са достатъчно добри и че няма да са способни въобще някога да отговорят на очакванията на родителите.

Тези идеи могат да бъде резюмирани така: когато се опитвате да отгледате перфектни деца, получавате депресирани деца. Уважавайте тяхната индивидуалност, оставете собственият вътрешен глас да говори и се тревожете само за щастието нм.

По този начин се подхранват сърцата така, че да могат да растат, мислейки свободно, като хора с пълноценен живот. Нека да поразмишляваме още малко по този въпрос.

Синдромът на амбициозните родители: опасността от перфекционизма

Съществува любопитна история, която идеално илюстрира тази идея. В Рим има гробница, датираща от 94 г. преди Христа. Тя  винаги привлича вниманието на туристите. Знаете ли защо? Защото надписът на камъка на входа ѝ гласи: „Тук лежи Куинтус Сулпициус Махимус, римски младеж, който живя само 11 години, 5 месеца, 12 дни. Той умря дни, след като участва в поетично състезание за възрастни“.

Тогава всички знаели, че малкият Куинтус притежава специален талант. Днес той би бил вероятно определен, като дете-чудо. Притежавал толкова много талант, че неговите родителите решили да го занимават с всичко – поезия, литература и състезания в Рим, в които участвали възрастни.

Написано е, че детето умира след припадък от изтощение, тъй като работело твърде много и е било неспособно да отговори на очакванията на родителите. Тази история е класически пример за „синдрома на амбициозните родители“.

Обсебването да имате перфектните деца

Много родители мечтаят да имат красиви, талантливи деца, предопределени да бъдат успешни професионалисти в бъдеще.

  • Грешката тук, без съмнение, е: че мислим за децата в „бъдеще време“. Забравяме това, което е най-важно за децата тук и сега: радостта от настоящия момент.
  • Като родители, желаем най-доброто за децата, но се изисква да поддържаме баланс. Те трябва да имат възможност да се насладят на детството.
  • Важно е да „образоваме“ техните сърцата. Необходимо е да ги консултираме и да направляваме, а не да посочваме един път, по който да тръгне живота им (само защото той отговаря на нашите очаквания).

Ключът към „омекотяването“ на перфекционизма, когато отглеждате деца

Избягването на вредния перфекционизъм е сред най-важните неща. Той нарушава правата на децата и ги кара да страдат, вместо да им носи щастие. За да избегнете това, имайте  предвид няколко важни принципа:

Родителите трябва да бъдат внимателни как се държат и какво говорят

Понякога някои от тях (които въпреки че не изискват от своите деца нищо), гледат на нещата така, сякаш децата сами поставят очаквания, водещи ги към трагичен резултат.

Това е така, тъй като у дома малчуганите обръщат внимание на поведението и езика на родителите. Ако ние сме прекалено критични към околната среда и поставяме строги стандарти, децата, които наблюдават това поведение, ще му подражават.

Чувайки неща, като: „Направих грешка в работата, искам да умра. Това е катастрофа“, това може сериозно да им се отрази.

Бъдете внимателни по отношение на очакванията и защитавайте децата

Ще дадем пример: синът е наистина горд от себе си за получена висока оценка по математика. Вместо да споделите щастието му, казвате, че очаквате от него още по-добри резултати в бъдеще.

Това не е правилно: помогнете на децата да оценяват постиженията, да оценяват резултатите от упорития труд, а не – да се чувстват унизени, ако не са постигнали всичко, което са искали да направят.

Надявайте се на най-доброто, но приемете, че всеки прави грешки

  • Грешката или провалът не са краят на света, но представляват начин да извлечем поуки и да се научим да преодоляваме неуспехите. Позволете на децата изпъкнат, в която искат сфера, но също така им позволете сами да правят грешки.
  • Насърчавайте толерантността, разбирането, увереността и здравословното усещане за самооценка. Ако сте спечелили доверието на детето, то ще споделя своите съмнения и грешки. Това е специална привилегия, на която не се радват мнозина.

Знаем, че живеем в епоха на социална криза и че е необходимо децата да бъдат добре подготвени за утрешния ден, за да имат достъп до повече възможности и да създадат по-добър свят.

Това не означава, че трябва пренебрегнем възпитаването в емоционална интелигентост. По този начин децата израстват, като щастливи зрели хора, напълно способни да покажат най-доброто от себе си.

Научаването на децата на щастие, а не на перфекционизъм, представлява жизненоважен проект за всеки човек – майки, бащи, учители и дори социални институции.

Източник: http://zdraveikrasota.bg