Ускорете метаболизма си!

Ускорете метаболизма си! | Диана

Сънят е задължителен за доброто здраве – това го знае всеки. Ново изследване обаче загатва, че има лесен и все още неосъзнат от мнозина начин да се засилят предимствата му – просто като намалите температурата в стаята.

Да, звучи странно, особено предвид минусовите температури навън. По-студените спални постепенно и деликатно влияят на запасите от “кафяви мастни тъкани” в човешкото тяло – които наскоро започнаха да бъдат смятани за “добри мазнини” – и в резултат на това променят разхода на енергия и метаболизма, дори и в рамките на деня.

Една вметка – в тялото ни има два вида мазнини. Едните са белите мазнини. Те са в по-голямо количество в тялото ни. Кафявите мазнини са доста по-малко, но имат важна роля при отслабването.

В последните няколко години ограничени запаси – колкото чаена лъжичка – от тази тъкан бяха открити във врата и горната част на гърба на много възрастни. Това е важно, защото кафявата мастна тъкан, за разлика от по-разпространената бяла мазнина, е метаболитно активна.

Експерименти с мишки са показали, че тя премахва захарта от кръвообращението, с което спомага за изгарянето на калории и поддържането на базова температура на тялото.

Сходен процес изглежда се случва и при хората

За ново изследване, публикувано в изданието Diabetes, учените са се свързали с американските Национални здравни институти (NIH), и са убедили пет здрави млади доброволци от мъжки пол да спят в помещения с контролирана температура в NIH в продължение на четири месеца. Извън тази промяна, мъжете са продължавали да прекарват дните си по напълно идентичен начин, но са се връщали в помещенията с контролирана температура в 20 часа всяка вечер.

Била им е осигурена храна, включително обяд, за да се поддържа постоянно нивото на постъпващи калории в организма. И те са спали в болнични престилки под леки чаршафи.

През първия месец, учените са поддържали температура в спалните от 24 градуса, която се смята за неутрална и не предизвиква балансираща реакция от организма. Следващия месец помещенията са охладени до 19 градуса – температура, която според прогнозите на учените би могла да стимулира активността на кафявите мазнини (но не би довела до зъзнене, което започва при по-ниски температури).

Следващия месец спалните отново са затоплени до 24 градуса, за да се преодолеят всякакви ефекти от по-хладното помещение, а в последния месец температурата по време на сън е стигнала доста горещите 27 градуса. За този период са проследявани нивата на кръвна захар и инсулин на участниците в експеримента, както и дневният разход на енергия; след всеки месец е отчитано и нивото на кафява мастна тъкан.

Оказва се, че ниските температури са променили забележимо телата на мъжете

Най-поразителното е, че след четири седмици сън при температура от 19 градуса, нивата им на кафяви мазнини почти са се удвоили. Чувствителността на организма им към инсулин, засягана от промени в кръвната захар, се е подобрила. Промените са малки, но значими, казва Франческо Чели, водещ автор на изследването и професор в университета във Вирджиния.

“Всички доброволци, без изключение, са здрави млади мъже”, коментира той, “но просто като са спали в по-хладно помещение, те са придобили метаболитни предимства”, които с течение на времето биха понижили риска от диабет и други метаболитни проблеми.

Мъжете също така изгаряли и малко повече калории в рамките на деня, когато спалнята им е по-хладна (макар и недостатъчно, за да доведе до отслабване след период от 4 седмици). Подобрението в метаболизма е изчезнало напълно след четири седмици сън при температура 27 градуса; всъщност след това мъжете са имали по-малко кафяви мастни тъкани, отколкото при първия преглед.

Изводът от тези научни експерименти според Чели е, че почти без усилия може да промените метаболизма си, като просто понижите температурата в спалнята с няколко градуса. Чели споделя, че неговата спалня също е умерено прохладна, както и офисът му – което според него има допълнителни предимства: това води до “по-кратки срещи”.