Всеки човек, когото срещаме в живота си, става наш учител

Бъдете благодарни на съдбата си и за враговете си също! 

В живота на всеки от нас настъпва момент, когато се чувстваме обидени, тъжни или изолирани. Мислим си, че животът се отнася към нас напълно несправедливо.

Когато попаднем в някоя сложна ситуация, често приемаме ролята на жертва и започваме да се съжаляваме. Просто се предаваме, вместо да се опитаме да разберем: това, което се случва с нас, е отлична възможност да направим себе си по-добри, да усвоим някой важен житейски урок. А след това, въоръжени с получените знания и умения, да продължим напред.

Представете си, че сте в ролята на човек-магнит, който привлича към себе си проблеми хора и неловки сиатуации — можем да научим много от тези хора, а тези ситуации ще помогнат на нашия разум и нашата душа да станат по-добри.

Всеки човек, който срещаме на житейския си път, може да стане наш учител. Всеки — дори този, който първо може да сме сметнали за злодей”.

Има една притча за душата, която, извисявайки се в пустотата между световете, решила да избере какво полезно може да научи за следващото си въплъщение. И в крайна сметка решила, че най-полезно от всичко ще й бъде да се научи да прощава.

Душата се отправила към другите души, които заедно с нея се готвели за следващото си въплъщение и ги помолила да й помогнат да усвои онези уроци, нужни за това да се научи да прощава.

Една от душите, съгласили се да помогнат, решила да изиграе ролята на нейния мъж, който понякога ставал буен и груб, наранявал чувствата й, за да се научи душата да му прощава.

Друга душа приела ролята на нейна майка, която изобщо не разбира своята дъщеря, не й обръща внимание, унищожава я, за да се научи и на нея да прощава. Следващата душа приела ролята на най-добрата й приятелка, която се отдръпнала от нея, когато й е било най-зле — за да може, все пак, душата да се научи да прощава на своите приятели…

Точно като тази душа, ние идваме на Земята, за да се научим на прошка, търпение, приемане, любов и много други неща. И животът ни помага в тези стремежи, изпращайки ни най-различни хора и житейски ситуации, способни да ни помогнат в това.

За съжаление, когато се раждаме, не помним какви уроци е решила да изучи душата ни в пространството между световете и затова виждаме хората, поставящи ни в неловко положение и причиняващи ни болка, като наши заклети врагове, когато всъщност те са наши помощници и учители.

Опитайте се малко да промените погледа си върху този свят — всеки път, когато се почувствате жертва на определени хора или обстоятества, се постарайте да си спомните за това, че тези хора не са дошли в живота ви случайно.

И затова ви съветвам точно сега да съставите списък на всички хора, които някога са ви обиждали, причинявали са ви болка и са изпълвали живот ви със страдание. Погледнете по нов начин на тях.

Помислете защото съдбата ви е свързала с тях? На какво са ви научили? Какъв житейски урок, полезен в бъдеще, сте извлекли от общуването с тях? А ако пък още не сте извлекли такъв житейски урок… Време е да го направите.

Преминете през всеки човек в този списък и мислено му се поклонете. Приемете ги със сърце, пълно с любов. Простете им за това, което са направили с вас, и ги оставете с мир и чувство за дълбока благодарност.

Първо кажете “благодаря’ на родителите ви, които са били първите учители в живота ви, а после на братятя и сестрите, жените и мъжете, децата, приятелите, шефовете, съседите и т.н.

Продължавайте да казвате “благодаря” докато чувствата на приемане и благодарност за всички уроци, които тези хора са ви преподали в живота, не изпълнят душата ви напълно, освобождавайки я от всичко негативно.

И повярвайте, когато започнете да възприемате всеки нов човек в живот ви като учител, животът ще стане много по-лек, защотоо.. Ами защото е глупаро да се сърдите на учителя си в училище, защото ви е поставил лоша оценка. Все пак той не е виновен, че не сте си научили урока. Нали така?

Източник: https://www.webmiastoto.com