За какво да внимаваме, когато купуваме вода в пластмасова бутилка

За какво да внимаваме, когато купуваме вода в пластмасова бутилка | Диана image 1

Какво знаете за водата в пластмасовите бутилки?

Може би сте чували, че като купувате минерална вода е добре да погледнете дали дъното на бутилката е здраво, а не смачкано? За съжаление, това въобще не е достатъчно, за да сте сигурни за своето здраве. Пластмасовите бутилки винаги имат на етикета информация от какъв тип пластмаса са изработени. Именно тази информация е много важна за всички нас. Все пак всяка пластмаса отделя във водата съдържаща се в бутилката химикали с различна степен на опасност.

Всяка бутилка е маркирана с едно от тези обозначения.

Ето какво означават надписите:

PET или PETE
Това са еднократни бутилки, които могат да отделят тежки метали и вещества, влияещи на хормоналния баланс на човека.
PET – това е най-често използвата пластмаса на света. Изключително важно е да се помни, че е за еднократна употреба. Ако си наливате в такива бутилки вода често, подгответе се, че в организма ви могат да попаднат алкални елементи и голямо количество бактерии, които обожават PET.

HDP или HDPE
Това е много добра пластмаса, която на практика не отделя никакви вредни вещества. Експертите препоръчват, ако е възможно, да купувате вода именно в такива бутилки. Те са безопасни, и от екологична гледна точка са допустими, тъй като почти цялата пластмаса се преработва. Това е твърд тип пластмаса, която най-често се използва за съхраняване на мляко, играчки, измиващи средства и някои пластмасови пакети.

PVC или V
Изделията от този тип материал отделят не по-малко от два опасни химикала. И двата оказват влияние на хормоналния баланс.
Това е мека и гъвкава пластмаса, която се използва за съхраняване на растително масло и детски играчки. От него правят блистерните опаковки за многобройни потребителски стоки. Използва се за обвивка на компютърни кабели. От него правят пластмасовите тръби и детайли за санитарната техника.  PVC е относително устойчив на преките слънчеви лъчи и времето и затова от него правят рамки за прозорци и градински маркучи. Експертите препоръчват да се въздържаме от покупката на изделия от такъв материал, ако можем да намерим алтернатива.

Вижте още:   Всичко, което трябва да знаете за различията при хората – разберете ги, приемете ги (Едуард Де Боно)

LDPE
Тази пластмаса се използва и при производството на бутилки и при правенето на найлонови пакети.  Не отделя химически вещества в водата, която съхранява. Но е безопасен само при използването му за контейнери за вода. Пакетирани в него продукти е по-добре да не купувате. Можете да погълнете не само продукта, а и някои вещества, които са опасни за сърцето ви.

PP
Този тип пластмаса има бял цвят или полупрозрачни тонове. Използва се за опаковка на сиропи и кисело мляко. Полипропиленът се цени заради термоустойчивостта му и е относително безопасен.

PS
Често се използва за производство на чашки за кафе и кутии за бързо хранене. При нагряване обаче отделя опасни химически съединения. Полистиролът е евтин, лек и достатъчно траен вид пластмаса, който не става за горещи храни и напитки.

PC или пластмаса без специални знаци
Това е най-опасната пластмаса. Използва се за бутилки за вода и кутии за храна. Да се съхраняват в контейнери от поликарбонат храни и вода категорично не трябва. Той отделя бисфенол А – известно вещество, което унищожава ендокринната ви система и потиска изработката на хормона естроген.

plastic-recycling-chartjpg

В крайна сметка преди да купите каквото и да било в пластмасова опаковка, помислете два пъти. Стъклените са много по-безопасни!

Ако статията е била интересна - моля, споделете я.


Благодарим Ви!!!
х
This window will automatically close in 20 seconds