Запалете свещ в буркана за да съхраните плодове и зеленчуци без консерванти

Запалете свещ в буркана за да съхраните плодове и зеленчуци без консерванти | Диана image 1

Този уникален и изцяло природен начин на съхранение е подходящ както за домати и краставици, така и за ябълки, праскови, кайсии и сливи. За него не се използват никакви консерванти. Важно е да изберете здрави и качествени плодове и зеленчуци, които нямат петна или меки части по обвивката. Освен това, те трябва да бъдат чисти и напълно сухи, без капка вода по себе си. Ето например как може по този чуден метод да си съхраните краставички в буркан, без да ги варите във вода.

Не мийте зеленчуците. Ако са мокри (от дъжд, роса или нещо друго), ги сложете да изсъхнат напълно върху чиста кърпа и ако трябва, ги подсушете ръчно. В противен случай в буркана ще се образува конденз. Ще ги измиете после, директно преди консумация.

Наредете ги в сух и чист буркан, като не го запълвате докрай. После пъхнете между тях свещ (важно е тя да е от естествени материали като пчелен восък, палмово масло и т.н. За вредата от парафиновите и ароматизираните свещи можете да прочетете тук). Запалете свещта и я оставете да погори 8-10 минути, без да слагате капачката на буркана.

След това го затворете и завъртете здраво капачката. Най-важното е да внимавате да не изгасите свещта. Тя трябва да продължи да гори на затворен капак.

Свещта ще изгасне от само себе си, когато кислородът в буркана се изчерпи. Обикновено това става след 20-30 секунди. Всичко се случва много бързо и лесно.

После само съхранявайте бурканите на хладно и тъмно място. Така краставичките ще останат пресни и свежи месеци наред.

Източник: Framar.bg