Тъмната страна на свещите. Какво не знаем за тях и колко вредни биха могли да са те

Тъмната страна на свещите. Какво не знаем за тях и колко вредни биха могли да са те | Диана

Какво не знаем за тях? Какви рискове могат да крият те? Кои са безопасните за използване свещи?

Знаем ли, че освен да ни радват и създават романтична обстановка, свещите могат и да се окажат опасни за нашето здраве? Замисляме ли се какво съдържат те? Колко пъти сме се зачели в етиката им и на колко от свещите сме намерили такъв?

На пазара има изобилие от свещи, различни по форма, размери, цвят, аромат и т.н. Какви вредни съставки могат да съдържат те и как те могат да повлияят на здравето ни?

Парафин

Той е восъкоподобно вещество и се произвежда главно от нефт. По-голямата част от закупените днес свещи са изработени от парафин, защото той е евтин и лесно достъпен материал. Това, което може би не знаете е, че парафинът отделя канцерогенни токсини като бензен и толуол и фини прахови частици и сажди във въздуха, които могат да навредят на дихателните пътища и белите дробове. Бензенът е карциногенен, а толуол влияе върху централната нервна система. Освен това към парафина обикновено се добавят и други химикали, за да могат свещите да горят по-бавно и да изглеждат по-красиво. Добавят се и изкуствени оцветители и синтетични аромати. За съжаление, крайният резултат е токсичен продукт.

Олово

Вероятността евтините свещи и тези с недоказан произход, да съдържат олово е много голяма. Оловото се съдържа в метална нишка във фитила, която го държи прав, докато свещта се топи. В повечето страни производството на свещи с олово е забранено, но все още в страните от Третия свят се произвеждат такива, а и те са и по-евтини. Когато тези фитили горят, те отделят оловни изпарения и прах, които могат да бъдат вредни, особено за деца и бременни жени. Проучванията показват, че централната нервна система на децата е особено чувствителна към олово.

Свещи, съдържащи повече от 0,06% на олово, при горене в затворено пространство за дълго време могат да отделят високи нива на олово във въздуха и да причинят отравяне. Оловното отравяне на неродени бебета, малки деца и бременни жени може да доведе до забавяне на растежа, загуба на слуха, поведенчески проблеми, дихателни проблеми, нарушена памет за кратък срок, нарушения на възпроизводителната функция, загуба на паметта.

Как да тестваме свещите за олово?

– отрязваме част от фитила

– развиваме фитила, който се състои от отделни снопчета (памучни или хартиени), ако забележим в центъра метална нишка я изваждаме

– вземаме бял лист и я разтъркваме, ако останат сиви следи, то фитилът съдържа олово.

По-добре не палете такава свещ!

Парабени

Това са консерванти, които могат да предизвикат дразнене и алергия.

Изкуствени аромати

Те се използват в повечето от ароматните свещи на пазара, с цел създаване на желан аромат. След като се запали изкуствено ароматизирана свещ, неестествените химикали се освобождават във въздуха. В крайна сметка се вдишват и могат да предизвикат алергия при някои хора.

Фталати

Често се срещат в ароматни свещи, свързани са с алергични реакции и може да предизвикат астматични проблеми. Могат да предизвикат проблеми и с репродуктивната система, имунната система и централната нервна система.

Други токсични химикали, които могат да присъстват в парафиновата смес и освобождават при изгаряне са – ацетон, Trichlorofluoromethane, въглероден дисулфид, 2-Бутанон, трихлоретан, Trichloroethene, тетрахлорметан, Tetrachloroethene, хлорбензол, етилбензен, стирен, ксилол, фенол, крезол, Cyclopentene.

За съжаление, дори и ако се вгледате в съставките на етикетите на свещите, някои химикали е малко вероятно да бъдат написани, защото са “търговска тайна”!

Изборът на свещ е ваш. Все пак трябва да знаете, че има и безопасни, здравословни, екологични алтернативи. Така че не се отчайвайте, ако тази информация променя вашите възгледи. Все още можете да се насладите на ароматите на свещи! Например свещите от пчелен мед са такава алтернатива, макар и по-скъпи.

Ако искате в стаята ви да ухае добре, можете да използвате и естествени аромати – като капки етерично масло – лавандула, алое и т.н. разтворени в малко вода. Можете да сложите сухи цветя или обелки от цитруси и отново ще постигнете ефекта на уют.

Полезни съвети

– Следвайте инструкциите, отпечатани върху етикета.
– Подстригвайте филтъра на всеки 2-3 часа, за да се предотвратят високи пламъци.
– Използвайте свещници, които няма опасност да се преобърнат. Избягвайте дървени или пластмасови такива, тъй като те могат да се запалят. Бъдете внимателни и със стъклени свещници, защото могат да се счупят, когато стане твърде горещо.
– Никога не изпускайте предмети в свещите.
– Дръжте запалените свещи далеч от материали, които могат да се запалят (като завеси, декорации и дрехи).
– Дръжте запалени свещи на недостъпно място за деца и домашни любимци.
– Не оставяйте запалени свещи в стаята, когато в нея няма никой.
– Изгасете всички свещи, преди лягане.
– Проветрявайте често помещението, когато има запалени свещи
– Не палете повече от 1-2 свещи едновременно, за да намалите излагането на вредни химикали.
– При възможност използвайте свещи от естествени материали

Коя е по-добрата алтернатива?

Колкото и разочароваща да е горната информация за любителите на красиви ароматни свещи, това не означава, че трябва да се лишаваме от удоволствието на живия пламък, защото все пак съществуват безопасни алтернативи!

Свещи от соя или палмов восък

Една възможна алтернатива, която обаче не е много разпространена у нас, са свещите от GMO-free соя или от натурален палмов восък, ароматизирани с етерични масла. Органичиният палмов восък се добива чрез парна дестилация, охлаждане и центрофугиране на палмово масло, без да е необходимо добавянето на неорганичини и синтетични вещества. Както вече споменах обаче такива свещи се намират по-трудно и са сравнително скъпи.

Свещи от пчелен восък

Далеч по-достъпен вариант са свещите от пчелен восък, които освен че радват окото с топлия си пламък, имат способността да пречистват въздуха в затворените помещения!

Свещите от пчелен восък излъчват негативно заредени йони и по този начин намаляват количеството от позитивно заредени йони във въздуха. Позитивните йони са катйони, формирани при загубата на един електрон. Образуват се в следствие на работата на електрически уреди, горенето на ароматизирани свещи, ходенето по килим и дори от затоплящи и охлаждащи уреди.

Негативните йони се свързват с позитивните и по-високото общо молекулно тегло не им позволява да се носят повече из въздуха. Така восъчните свещи, които излъчват негативни йони, помагат за пречистването на въздуха.

Дифузер за ароматни масла

Друг начин да изпълните дома си с приятно ухание и атмосфера на релакс е употребата на етерични масла. Най-ценово достъпен начин на употреба е горенето им в аромолампа, но при този метод се радваме единствено на аромата от маслата.

Възможност да усетим аромата и едновременно с това да се възползваме от здравословните ползи на маслата при вдишване е използването на дифузер от типа Nebulizer, който разпръсква ароматните масла на много фини частици, който организмът абсорбира при вдишване. Допълнително повечето дифузери са с вградено LED осветление, което излъчва мека светлина и макар да няма ефектът на живия пламък, е приятна алтернатива.

Ако все пак не можете да се откажете от любимите си свещи поне през празничните дни, ще ви успокоя с твърдението на учените, че инцидентното запалване на няколко свещи не крие сериозен риск, стига да не го правите всеки ден! Добре е обаче да избирате по-скъпи свещи на производители с добра репутация.

Потърсете означение на етикета, че фитилат е metal-free т.е. не съдържа метални нишки. Най-добре е фитилът да бъде от чист памук. Внимателно прочетете и с какво е ароматизирана свещта. Ако са използвани етерични масла („essential oils“), тя е безопасна. Всякакви други аромати обаче излагат здравето ви на риск. Означения от типа „natural fragrance“ не бива да ви подвеждат, защото най-често става въпрос за синтетика. Ако не сте сигурни как са оцветени свещите, по-добре изберете безцветен вариант.