Как да разберете, че развивате бронхит и е време да вземете по-сериозни мерки

Бронхитът е възпаление на бронхите, което започва като инфекция на горните дихателни пътища и постепенно се спуска надолу. Обикновено той започва с леко повишена температура, а кашлицата е суха и без храчки. Тази кашлица обикновено е признак на обострен бронхит. Заболяването може да се предизвика и от постоянно вдишване на токсични вещества или хронично възпаление на горните дихателни пътища като ринит и фарингит.

Доказано е, че вероятността да развиете хроничен бронхит се увеличава, ако имате близки роднини, които страдат от това заболяване.

Опознайте „врага“

Обикновено бронхитът започва с леко повишена температура – до 38 градуса, но понякога достига и 40, кашлица, загуба на апетит, обща слабост.

В началото кашлицата е суха, без отделяне на храчки, после постепенно започва да се изхвърля слуз – прозрачна, сивкава, жълтеникава или зеленикава.

При влошаване на състоянието може да се появи и кръв в храчките.

За обострения бронхит са характерни лесна уморяемост, обща отпадналост, силно главоболие и раздираща кашлица, причиняваща дори повръщане.

Не потискайте кашлицата!

Тя всъщност е защитна реакция на организма, целта е по-бързо да се изхвърля секретът от дихателните пътища и да се облекчи дишането.

Заедно със слузта се „евакуират“ и болестотворните микроорганизми, причиняващи възпалението, пише „Журнал“. Поради това не бива да приемате лекарства, които да потискат кашлицата, а точно обратното.

Лекарят назначава подходящото средство конкретно за всеки пациент с бронхит. Това може да е облекчаващо и втечняващо слузта лекарство (муколитик), бронхоразширяващ медикамент, който също подпомага прочистването на дихателните пътища.

При силна и суха кашлица, както и при много затруднено дишане, се препоръчват успокоителни и отхрачващи препарати.