За какво се използва клеевата тинктура?

За какво се използва клеевата тинктура? | Диана image 2

Авицена я споменава неведнъж в писанията си, отбелязвайки уникалното ѝ въздействие върху организма на човека.

Клеевата тинктура се прави от прополис, който се нарича също пчелно лепило и е с много сложен състав. В него има  танини, полизахариди, витамини, флавоноиди и гликозиди. С течение на времето, прополисът става все по-популярен  естествен продукт, помагащ за подобряване на човешкото здраве.

Клеевата тинктура е чудесен еликсир с почти магически качества. Тя е с бактерицидни, антивирусни, противогъбични свойства.

За какво се използва клеева тинктура

За какво се използва клеева тинктура?

Тинктурата от прополис увеличава съсирваемостта на кръвта, тя облекчава съдови спазми, стимулира обмяната на веществата, стимулира възстановяването (регенерацията) на тъканите, повишава имунитета.

За лечение на заболявания на лигавицата на носа, устната кухина и фаринкса клеевата тинктура може да се смесва с глицерин  – две части глицерин и една част  тинктура.

Много ефективна е тинктурата при лечение на травми и заболявания на сливиците, когато е смесена със сок от алое, мед и каланхое.

Тази рецепта е широко използвана за инхалиране при заболявания на горните дихателни пътища.  80 грама  мед, 7 мл клеева тинктура и 15 мл сок тинктура от каланхое старателно се разбъркват и се половин час се държат на водна баня с температура не повече от 40-45 ° C. След това получената смес се прибавя към 10-15 мл сок от алое и отново всички компоненти се смесват, след което се изсипва в тъмна бутилка и се слага тапа. Държи се в хладилник и се използва за инхалации.

Рецепти за лечение на специфични заболявания с клеева тинктура.

Външно приложение: микротравми и рани се третирт са тампон, потопен в тинктура 1-3 пъти на ден.

При хроничен гноен отит:  капят се една до две капки от тинктурата на тампон и се слага в ушния канал. Това се прави няколко пъти на ден.

При хроничен синузит: тинктурата се смесва с изотоничен разтвор на натриев хлорид (1:10) и се промива носната кухина два пъти дневно в продължение на два дни.

При възпаление на устата и гърлото, наличие на рани по лигавицата: правете 4-5 пъти на ден гаргара (15 мл тинктура в половин чаша  топла вода) в продължение на 3-4 дни.

При заболявания на женските полови органи:  възпаление на шийката на матката и влагалището, причинена от Trichomonas, Staphylococcus и Streptococcus се слагат тампони, напоени в 3-процента тинктура от прополис или се правят  промивки (за предпочитане преди лягане – 7 -10 дни).

Вътрешна употреба: клеевата тинктура може да се приема орално при следните заболявания:

  • настинки и грип;
  • остър и хроничен бронхит;
  • пневмония и туберкулоза;
  • стомашна язва и язва на дванадесетопръстника;
  • възпаление на пикочния мехур и бъбреците;
  • хипертония;
  • остър и хроничен колит;
  • панкреатит (облекчава болката);
  • проблеми с жлъчния мехур (обикновено се смесва с мляко).

Дозировката може да варира от 20 до 60 капки, разтворени в една четвърт или половин чаша вода или мляко. Курсът на лечение варира от 5 дни до 1 месец, в зависимост от конкретното заболяване. Например, при язва на стомаха, той е 3-4 седмици. Ако е необходимо,  процедурата се повтаря след като се направяи почивка от две седмици.

Възможно ли е за лечение на деца с клеева тинктура?

Да. Тя може да се ползва при деца на възраст поне 3 месеца.