Чудото на древните рецепти работи и днес! Единственото средство, което убива вируси, гъбички и бактерии едновременно!

При смесване на храносмилателни ензими от пчелите и смолисти вещества от растителен произход се образува “лепило” с уникална формула – прополис . За пчелите, прополисът е необходим за защита и дезинфекция на кошера и медената пита, а на човека – за лечение.

Въпреки факта, че прополисът е познат още от началото на времето, съвременната медицина продължава да разкрива все повече и повече от неговите свойства. Можете да използвате този продукт под най-различни форми: течен, като го добавите към мляко (страхотно средство за лечение на кашлица) или под формата на тинктура – външно и вътрешно.

полезните свойства на прополиса

Лечебни свойства на тинктурата от прополис

Приета вътрешно, тинктурата от прополис повишава имунитета, намалява възпаленията, действа като антиоксидант. Спектърът на активност, когато се прилага локално е дори по-широк: той дезинфекцира и лекува рани, регенерира кожата, има обезболяващо действие и дори убива гъбичките.

полезните свойства на прополиса

Лекарите предписват това лекарство за най-различни състояния и заболявания: за лечение на ангина, фарингит, синузит, отит, при трахеит, бронхит, пневмония, за премахване на вирусни инфекции (грип, херпес ), за всички зъбни патологии , в гинекологията при ерозия на шийката на матката  и дори за лечение на стомашни заболявания .

полезните свойства на прополисовата тинктура

Най-често се използва  10% прополисова тинктура.  Най-добре е да купите препарата от аптеките (не е скъп, а флакон от 25 мл е достатъчен за дълго време), но можете и сами да си я приготвите.

КАК ДА ПРИЛАГАМЕ ТИНКТУРАТА ОТ ПРОПОЛИС

При  фарингит и тонзилит  правете гаргара с тинктурата, разредена във физиологичен разтвор в съотношение 1:10.

Същата концентрация (1:10) е необходима за получаването на разтвор за изплакване на устата при  зъбни заболявания.

При  синузит : промивки и капки в носа с прополисова тинктура, разредена в съотношението, посочено по-горе (1:10).

При  отит – поставете в ухото памучен тампон, напоен с тинктура от прополис. Ако процедурата се прави на дете – тинктурата трябва да се разреди с топла преварена вода в съотношение 1: 1. Възрастните могат да капят във всяко ухо 2 капки тинктура с 5%-тна концентрация до пълно възстановяване.

Инхалации с тинктура от прополис (по 1 капка тинктура на 5 мл физиологичен разтвор) се правят при  респираторни заболявания . Так приготвената течност се излива в инхалатора.

Като тонизиращо средство – 15-20 капки тинктура, разтворени в една супена лъжица мляко или вода се пият 30 минути преди хранене.

За лечение на  стомашни разстройства:  15-20 капки тинктура трябва да се разредят в 100 мл топла вода и да се пият 30 минути преди хранене.

Кожни лезии, афти, херпеси, гъбична инфекция на краката и ноктите и пърхот се лекуват с неразредения препарат под формата на компреси, превръзки и лосиони за мазане.

полезните свойства на прополисовата тинктура

Въпреки всички положителни влияния на прополиса върху човешкото тяло, за точна диагноза и предписания на лечението трябва да се консултирате с вашия лекар!

Прополисът е противопоказен за хора с алергии към пчелни продукти.

За деца, бременни жени и шофьори употребата на тинктура от прополис също е противопоказна (може да се използва само външно). Поради високия риск от алергични реакции на бебета до 3 години като цяло не се препоръчва лечение с всякакви базирани на прополиса препарати.