Прочистете белите дробове и се сбогувайте с бронхита

Прочистете белите дробове и се сбогувайте с бронхита | Диана

Едно от най-честите оплаквания по време на есенния или пролетния сезон е бронхитът. Той може да се прояви в остра форма, а ако се е проявявал през годините, е възможно да се превърне в хроничен. Острият бронхит продължава максимум 3 седмици, а хроничният до 2 години, като се нуждае от задължително и своевременно лечение.

За щастие съществуват множество изпитани нехимически средства и процедури, които се прилагат както за профилактика, така и за лечение на заболяването. Най-често бронхитът се предизвиква от бактерии, които засягат респираторните канали и предизвикват инфекции. Отключващи фактори са: алергии, замърсен въздух, тютюнопушене, кашлица и настинка, мъгла, прах, смяна на времето.

Явленията, които съпътстват бронхита, са доста неприятни – образува се и се натрупва слуз, дишането е затруднено, появява се умора, отпадналост, слабост в мускулите, запушване на носа.

Как да си помогнем?

На първо място, редно е преди да се запътим към аптеката, да се обърнем към безобидните средства, които може да са ни съвсем под ръка.

Почти всеки дом разполага с пчелен мед.Смесете лъжица от него с по щипка черен пипер, джинджифил на прах и карамфил. Оставете сместа да се разтопи в устата ви и да подейства като балсам за бронхите. Карамфилът има и силно противовъзпалително действие и убива и най-упоритите бактерии.

Друга полезна рецепта е лучена вода с мед. Нарежете и сварете за няколко минути глава лук в тенджера с вода. Оставете да престои цяла нощ, след което прецедете и разтворете във водата 1-2 лъжици мед. Пийте на няколко пъти през деня.

Солената вода има свойството да отмива натрупалата се слуз, а също така успокоява възпаленото гърло. Една проста гаргара с леко топла към хладка вода, 3-4 пъти дневно ще ви помогне да дишате по-лесно и ще предотврати образуването на слуз.

Пригответе си и мляко с куркума – прекрасно противовъзпалително средство, извличащо токсините и отмиващо слузта от тялото. Прибавете чана лъжица куркума към чаша прясно мляко и варете 4-5 минути. Може да прибавите мед на вкус. Взимайте всеки ден от това „златно” целебно мляко. Ако не обичате мляко, то пригответе си чай от куркума, като прибавите към водата няколко резена пресен джинджифил. Варете около 10 минути, след това прецедете и след като леко се поохлади, добавете мед по желание и/или пресен лимонов сок. Може да се консумира 2-3 пъти дневно.

Едно от вкусните средства срещу бронхит е сусамът. Сусамовите семена притежават свойството да успокояват и прочистват бронхите и белите дробове. Смесете по една лъжица сусам и ленено семе (може и стрити на прах, като брашно) с лъжица мед и щипка сол. Разбъркайте добре и взимайте по лъжица от сместа всяка вечер преди лягане. Друг вариант е да смесите ½ с.л. сусамово брашно с 2 с.л. вода и да приемате поне веднъж на ден, желателно е преди хранене.

Като допълнение може да си варите чай от мащерка или от босилек. Горчицата и бадемите под всякаква форма оказват благоприятно действие.

Важно е да избягвате опушени и затворени помещения, както и самите вие да не пушите. Нека въздухът в къщата ви не е прекалено сух. Избягвайте ароматизирани свещи, както и контакт с ароматизатори за стая, за гардероб, и с дезодоранти. Мийте редовно и изрядно ръцете си. Не излизайте изведнъж от топло на студено.

Ако тези или други природни средства не помогнат или не облекчат състоянието ви до няколко дни, то е редно да се консултирате с лекар и да не карате прекалено дълго на самолечение, тъй като острият бронхит много бързо може да премине в хроничен.