Знаете ли, че белият боб, който толкова обичаме е много целебен?
Белият боб има широк спектър от приложения в народната медицина, което се дължи на неговите лечебни свойства.
В него има големи количества скорбяла и други въглехидрати, както и протеини. Съставът на боба включва богат набор от витамини.
Това е универсална храна, която трябва да консумираме.
В бял боб са налични почти всички минерали и вещества, необходими за нормалното функциониране на организма:
Лесно смилаеми (75%) протеини – близко количество до това на месото и рибата
Различни киселини, каротин, витамини C , В1, В2, В6, РР, множество от макро- и микроелементи (особено мед, цинк, калий).
В белият боб има достатъчно триптофан – до 5% лизин, 8,5% аргинин, тирозин и хистидин (около 3% от всеки).
Бобът се слави с високото си съдържание на сяра, което е необходимо за справяне с чревни инфекции, ревматизъм, кожни заболявания, заболявания на бронхите. Той е богат на желязо. Наличието на желязо засилва образуването на червени кръвни клетки.
Но това не е всичко – той има изчистващи свойства, разрежда урината. Диуретичното му действие е известно от стари времена.
Белият боб има и добри диетични свойства, така че се използва при диета на стомашно-чревни заболявания, заболявания на бъбреците, черния дроб, пикочния мехур и сърдечна недостатъчност.
Редовната консумация на бял боб предотвратява образуването на зъбен камък. Това се дължи на антибактериални му свойства. Бобените ястия са много полезни при туберкулоза.
Включеният в белия боб цинк нормализира въглехидратния метаболизъм в организма. Този боб има добър ефект върху храносмилателната система, така че е полезно да се включи в диетата на хората, които искат да намалят теглото си.
Да не пропуснем и неговият положителен ефект върху пикочно-половата функция, както и че помага за подобряване на потентността при мъжете.
Така че не си мислете, че белият боб е някаква проста храна.
Време е да знаете, че седмичната консумация на бял боб наистина е много здравословна за всеки!