Защо и как психопатите стават началници и богаташи?!?

Защо психопатите стават началници и богаташи?!? | Диана

Разговаряхме с Джон Ронсън, автор на бестселъра на New York Times “The Psychopath Test“, относно това кои за конкретни личностни черти трябва да внимаваме в общуването си с близките си и дори – с началниците си.

Той излага своето интересно мнение в книгата си, която е толкова много харесвана в Холивуд, че там вече тече подготовка за филмирането на историята (със Скарлет Йохансон в главната роля).

По думите на автора – това психопатично явление се среща най-често при богатите. Нека обърнем внимание на факта, че науката определя психопата не като умопобъркана личност, а като човек, който няма съвест и съзнателност, но не защото му липсва интелектуалният капацитет да разбере разликата между редно и нередно, а защото липсва емоционалната връзка с когнитивността, мислите и т.н. Някои от характеристиките на това включват поразителна липса на съпричастност, липса на загриженост за другите хора, възприемане на другите хора просто като предмети.

Журналистите от Business Insider анализираха последните данни от изследванията по тази тема и селектираха общите черти, които са общи за ботатите хора и психопатите. Фактите ще Ви накарат неволно да се замислите струва ли си да бъдем богати и преуспели и дали не е по-добре да бъдем самите себе си, да проявяваме чувства и емпатия към хората и да сме обичани? Нека всеки сам си отговори.

При тях липсва състраданието

През 2008 г., по време на проучване учените от Университетите на Амстердам и Калифорния доказват, че по-състоятелните хора са склонни да проявяват по-слаби емоции в общуването и при трагични ситуации – например при болест или смъртни случаи на свои близки…

По време на експеримента – доброволци (непознати помежду си хора) били разделени на двойки и помолени да разкажат един на друг най-драматичните моменти от своя живот. Изучавайки техните реакции, учените достигнали до извода, че богатите участници са твърде хладни и проявяват минимално състрадание за разлика от по-малко състоятелните си партньори. Неумението да бъдат състрадателни, според учените е присъщо на огромна част от хората с психично разстройство.

Те са самовлюбени и изпитват силна илюзия за превъзходство

Психологът и лауреат на Нобелова награда по икономика – Даниел Канеман, изследва „историята на успеха” на някои от много заможните хора и стига до извода, че главна роля за техния успех се дължи на късмета. Самите богаташи не осъзнавали или не искали да осъзнаят този факт и твърдели, че всичко постигнато е благодарение на упорития им труд и уникални навици и знания. „Илюзия за собственото си превъзходство и съвършенство” – ето в какво дълбоко вярват тези хора, споделя пред „Гардиън” Даниел Канеман.

Те са ласкатели, манипулатори и притежават особен, но фалшив чар

Във Великобритания, екип от психолози проучили основните черти на характера и поведението на 39 топ-мениджъра, а паралелно с тях и тези на осъдени за различни тежки престъпления затворници. Учените открили определени сходства в психологическите портрети на богатите и престъпниците по няколко показатели. Основните от тях – склонност към манипулиране и ласкателства при постигане на поставената цел.

Те нямат съвест

Психопатите, по правило не осъзнават своите лоши постъпки и са склонни да обвиняват другите за своите грешки – това е мнението на автора на книгата – Джон Ронсън. Угризението на съвестта – това е нещо съвсем чуждо и непонятно за тези хора, допълва той. В интервю за „Forbes”, Ронсън дава пример със скандалния бизнесмен Албърт Данлап – бивш управляващ на някогашната успешна корпорация Sunbeam. Сътрудниците на компанията го наричали ласкаво „Резачката”. И всичко това, защото Албърт обожавал да уволнява безпричинно хората в зависимост от настроението си. За нездравословната си страст към доминация и саморазправа над подчинените си, бизнесменът e включен в класацията за най-лоши шефове на всички времена на сп. Time.

Те са егоисти!

Струва ни се, че състоятелните хора са длъжни да бъдат по-щедри от тия с по-малко пари. Да споделят огромното си богатство за добро дело е логично, но така ли е наистина. В действителност  – това изобщо не се случва.

Изследване проведено от учени от Калифорнийския университет в Бъркли, поканило за участие хора с различни доходи. Оказало се, че хората с по-нисък доход са готови да пожертват и помогнат на нуждаещи се в 44% повече от случайте от по-богатите им колеги. В хода на изследването психолозите установили, че хората, които не са заможни са склонни да проявяват спонтанно състрадание, докато при богатите такива спонтанности никога не са се проявили.

Тяхното поведение е неетично

Подобно на психопатите – много от богатите хора имат неетично поведение в ежедневната си работа и в живота си като цяло. Такива са данните от изследването, проведено в Националната Академия на Науките на САЩ.

Резултатите гласят следното – за богатите е типично да нарушават правилата за движение по пътищата и да не изпитват никакво угризение на съвестта. И това се случва не само на пътя, а е модел на поведение в живота им като цяло.

Те лъжат партньори, колеги и близки. Те мамят често, с цел да подобрят своите шансове за успех на всяка цена. И още – те имат склонност към скука и постоянна нужда от “нова тръпка”

Повечето психопати скучаят през по-голяма част от живота си. При тях, както и при повечето състоятелни хора, постоянно има липса на силни усещания. Много психопати са склонни да нараняват близки и непознати, да вършат лоши постъпки просто заради дозата адреналин, споделя научното списание „Psychology Today”.

Самовлюбеност, пресметливост, егоизъм и умение да манипулират – това не са единствените признаци, които характеризират хората с „необичаен емоционален фон”. От психопатите, общо казано има и какво да се научи. Например – как да оставаме спокойни в критични ситуации и да излизаме от тях невредими.

Източник: http://www.businessinsider.com