Жертви са хората, които живеят според предписанията на другите – д-р УЕЙН ДАЙЪР

Жертва сте винаги, когато се окаже, че не контролирате живота си. Ключовата дума тук е КОНТРОЛ. Ако вие не дърпате конците, значи някой или нещо ви манипулира. Манипулацията може да има безброй различни форми.

В смисъла, в който я употребяваме тук, думата „жертва“ не означава „преди всичко“ човек, срещу когото се извършва престъпно посегателство. Защото ако по силата на навика се отказвате от контрола над емоциите и поведението си във всекидневния живот, е възможно да бъдете ограбени или измамени по начин, нанасящ много по-големи поражения.

Жертви са преди всичко хората, които живеят според предписанията на другите. Те правят неща, които не им се иска да правят, или са манипулирани да извършват действия, свързани с ненужни лични жертви, които пораждат скритото им негодувание. Да ви поставят в положение на жертва означава да ви ръководят и контролират външни сили, и макар те да са безспорно вездесъщи в нашата културна среда, РЯДКО Е ВЪЗМОЖНО ДА ВИ МАНИПУЛИРАТ, АКО САМИ НЕ ГО ПОЗВОЛИТЕ.

Да, в делничния си живот хората сами превръщат себе си в жертви по много различни начини. Жертвите винаги действат от позицията на слабостта. Те се оставят да ги командват и да им нареждат, защото често им се струва, че не са достатъч но умни или достатъчно силни, за да поемат отговорността за живота си. Затова поверяват „конците“ на някой „по-умен“ и „по-силен“, вместо да поемат рисковете на самоутвърждаването.

Жертва сте, когато животът ви не работи за вас. Ако действате саморазрушително, ако се чувствате нещастни, без настроение, наскърбени, тревожни, ако се страхувате да бъдете себе си или сте в друго подобно състояние, което ви сковава, ако не действате за себеутвърждаването си, ако ви манипулират външни сили, значи сте жертва, а според мен, никога не си струва човек да защитава положението да бъде жертва на самия себе си. Ако сте съгласни с това, ще попитате: какво значи да се освободя от манипулирането? Какво означава да съм свободен?

КАКВО Е СВОБОДАТА?

Никой не получава свобода наготово. Трябва да я постигнете сами. Ако някой ви я поднесе на тепсия, това въобще не е свобода, а подаяние от благодетел, който неизбежно ще поиска да си платите. Свободата означава нищо да не ви пречи да ръководите живота си, както пожелаете. Всичко друго е форма на робство. Ако не можете да бъдете напълно свободни в избора си, ако не можете да живеете така, както вие искате, да правите каквото ви харесва с тялото си (при условие, че удоволствието ви не наруша ва нечия чужда свобода), значи не притежавате властта, за която говоря, и по същество сте манипулирани.

Да бъдете свободни не означава да отхвърляте отговорността си към скъпите ви хора и към ближния. Всъщност, тук се включва и свободата да направите избора да поемете отговорност. Но никъде не е казано, че трябва да бъдете нещо, което другите искат да бъдете, ако желанията им са в противоречие с онова, което вие искате за себе си.

Можете да бъдете отговорни и свободни едновременно. Повечето хора, които се опитват да ви убедят, че не можете, които ще нарекат стремежа ви към свободата „егоизъм“, в действителност имат някаква власт над живота ви и се борят срещу заплахата да им отнемете тази власт, която сами сте им предоставили. Ако ви накарат да се чувствате егоисти, значи са ви накарали да се чувствате виновни и пак са ви подчинили.

Древният философ Епиктет пише в своите „Размисли“: „Не е свободен човекът, който не е господар на себе си“. Прочетете внимателно цитата. Според това определение, ако не сте господари на себе си, значи не сте свободни. За да бъдете свободни не е необходимо да притежавате свръхголямо могъщество и да пречите на другите да бъдат свободни, нито да ги плашите, нито да ги принуждавате да ви се подчиняват, за да докажете върховенството си.

Най-свободните хора на света са онези, които имат чувство за вътрешен мир. Те просто отказват да се подчиняват на чуждите капризи и ръководят живота си с мълчалива ефективност. Те не робуват на дефинирани роли, в които трябва да се държат по определен начин, защото са родители, служители, данъкоплатци, граждани или просто възрастни, радват се на свободата да дишат какъвто въздух поискат, където си поискат, без да се тревожат какво мислят другите за избора им. Те са хора с чувство за отговорност, но не са роби на егоистичните разбирания на другите за това какво е отговорност.

Свободата е нещо, което трябва да отстоявате. Това, което на пръв поглед изглежда безсмислена дребна манипулация, всъщност е опит конците на живота ви да бъдат поети от чужди ръце и да ви поведат в посока, която ще сложи край на свободата ви, макар и незабележимо и за кратко.

Ще пожелаете да бъдете свободни, когато започнете да развивате в себе си цялостна система от разбирания и поведение, които не допускат манипулации, в нито един момент от живота ви. Освобождението ще замести навика да робувате на обстоятелствата, ако следвате поведение, отстояващо свободата ви.

Може би най-добрият начин да постигнете свобода в живота си е като не забравяте следното правило: Никога не разчитайте ИЗЦЯЛО на друг човек, освен на себе си, когато става въпрос за собствения ви живот. Или, както се изразява Емерсън в „Самоувереността“: „Никой освен вас не може да ви осигури душевен мир.“

Много години съм работил с клиенти и често съм чувал оплаквания: „Но тя ми обеща, че ще го направи, а ме подведе.“ „Знам, че не трябваше да разчитам той да свърши това, особено след като за него то не зна чи нищо, а за мен – всичко.“ „Пак ме разочароваха. Ще си взема ли някога поука?“

Така горчиво се оплакват хората, които са позволили на други да ги манипулират по един или друг начин и, следователно, да злоупотребят със свободата им.

Всичко казано за свободата не означава, че трябва по какъвто и да е начин да се изолирате от другите. Напротив, най-често хората, които не се поддават на манипулации, обичат компанията и забавленията. Те са ведри и общителни и на тях може най-много да се разчита именно защото не позволяват манипулатори да командват живота им. Не изпитват нужда да бъдат груби и свадливи, защото са се научили да се чувстват естествено точно така: „Това е моят живот. Изживявам го аз самият, а времето ми на тази земя е твърде ограничено. Не мога да бъда ничия собственост. Трябва да съм винаги нащрек някой да не ми отнеме правото да бъда себе си. Ако ме обичаш, обичай ме заради това, което съм, не за това, което ти искаш да бъда.“

Но как можете да извлечете такава „здравословна свобода“ от едно минало, подплатено с навика да бъде те манипулирани, изграден от манипулаторските тенденции на обществото и традициите ни?

КАК ДА СЕ ОСВОБОДИТЕ ОТ НАВИЦИТЕ НА ЖЕРТВА

В детството си често сте били манипулирани просто поради положението на децата в семейството. Постоянно са ви дърпали конците и вие сте недоволствали тихичко, но същевременно сте били наясно, че нищо не можете да направите, за да придобиете власт над живота си. Знаели сте, че не можете да се издържате сами и че ако не действате според плановете на възрастните за живота ви, остават ви малко приемливи алтернативи. Достатъчно е било да избягате от къщи за двадесет минути, за да видите колко сте безпомощни сами. Затова сте се подчинявали и сте се учили да приемате действителността такава, каквато е. Всъщност, да оставите другите да ви казват какво да правите е било разумно решение, защото не сте били в състояние да осъществите „фантазиите“ си. И макар че сте се борили за известна независимост, често сте били доволни, че другите мислят вместо вас и направляват живота ви.

В зряла възраст може би все още носите в себе си остатъчни навици от детството, които някога наистина са били разумни, но сега ви превръщат в лесна жертва. Може би ви тероризира някой „голям човек“, а вие така сте свикнали да премълчавате, че все още допускате това, просто по навик.

Да се измъкнете от капана на манипулациите означава преди всичко да си изработите нови навици. Здравословните навици се усвояват по същия начин като и нездравословните – чрез практическото им използване, след като вече сте наясно какво ще практикувате. Макар че не е нужно задължително във всичко, което правите, винаги да става както вие искате, можете поне да се стремите да не се разстройвате, сковавате и отдавате на тревоги за всичко, което се случва в живота ви. Ако решите да прогоните вътрешните си притеснения, вие премахвате един от основните навици на жертва, който човек винаги сам си налага.

Премахването на капаните, които ви поставят в ролята на жертва, където ви държат уловени и ви контролират, или където сте недоволни от резултатите от решенията си, става с помощта на програма от четири стъпки: 

Научете се да преценявате жизнените ситуации. 

Не очаквайте да бъдете поставени в ролята на жертва и си създайте нагласа да не допускате това.

Осъзнайте основните форми на манипулиране, на които сте подложени в живота си и в своята среда. 

Съставете си набор от принципи, с чиято помощ ще си изградите житейска философия, основана на непоклатимото убеждение, че няма да се оставите да бъдете жертва. 

из „Бъди господар на живота си“

редактор: Сияна Велева

Източник: http://chetilishte.com