„Златната ябълка” представя българската митология пред света

„Златната ябълка" представя българската митология пред света | Диана image 1

След седмица очаквайте трейлъра за първия епизод на анимационния сериал

Вече три години група млади, но и опитни аниматори от студио „Змей” работи по създаването на първото българско фентъзи, което да покаже родната митология по модерен и атрактивен за възприемане от чужденците начин. Бъдещата анимационна поредица „Златната ябълка” (The Golden Apple) няма да е преразказ на известната народна приказка за тримата братя и змея, а авторски приключенски сериал. Стъпвайки върху народни мотиви и легенди, анимационният проект ще показва България в положителна светлина. Визуалният стил и музиката ще включват традиционни и адаптирани фолклорни мотиви.
 
Аниматорите искат да накарат младите българи да открият, а по-възрастните – да преоткрият богатството и мъдростта на българския фолклор. Творците са вдъхновени от идеята да пресъздадат със съвременни дигитални технологии и глобално да популяризират българската идентичност. За тях “Златната ябълка” е не просто анимация, а кауза. Целият екип работи на доброволни начала, като инвестира време и усилия в проекта. 
 
Трейлърът на сериала ще бъде пуснат на 16 ноември на сайта на начинанието тук. Амбицията на екипа е чрез голям брой гледания той да се превърне в световно събитие. Така младите аниматори се надяват да покажат уникалността и значимостта на проекта и да привлекат инвеститори, които с финансова и логистична подкрепа да превърнат планирания анимационен сериал в реалност. 
 
„Трудно е в динамичното ни ежедневие да работиш за съхраняване на българските корени и националните ни ценности. Но определено си заслужава, защото удовлетворението е огромно, въпреки умората и трудностите”, казва Димитър Петров – създател на проекта. „Завърнах се от Англия, където работех за “Cartoon Network”, защото исках да разработя български продукт с качество на световно ниво, който да представи пред света магията на българския фолклор по съвременен начин. Твърдо вярвам, че след ирландците с техните танци и норвежците с викингите, ред е българите да покажат своята митология на света.”
 
 
Анимационният сериал „Златната ябълка” е насочен не само към детската, а към по-широка аудитория, защото представя проблемни ситуации, интересни и за възрастния зрител. Децата ще харесат приключението и екшън елементите, а на по-зрялата публика ще допаднат екзотичната среда, многопластовият сюжет и съвременните теми. Всеки епизод ще проследява историята на героите по техния път към ябълката. Разплитайки своите индивидуални истории и сблъсквайки се с други хора и магически същества по пътя си, главните герои ще трябва да преодолеят предразсъдъците си, да се научат да вземат трудни решения и да се справят с последиците от тях, за да постигнат целите си.
 
Сериалът ще бъде озвучен на български и английски. Първият сезон ще е с 24 епизода, всеки с продължителност 24 минути. Популярни лица озвучават главните персонажи – Милица Гладнишка е дала гласа си на самодивата Тина, а Момчил Степанов  е гласът на Влад (един от двамата братя Кукери).
 

 
„Златната ябълка” ще се разпространява глобално, като епизодите ще бъдат качени в интернет. При успех на сериала със същите герои ще бъдат разработени допълнителни истории в различни формати – пълнометражен анимационен филм, комикс, компютърна игра.
 
За още информация:
Източник: Списание Осем