Ако хората постоянно се възползват от вас, кажете сбогом на тези 8 поведения

Заглавието на тази статия го казва силно и ясно: хората винаги се възползват от вас!

И докато голяма част от това зависи от тях, време е да направите крачка назад и да погледнете причините, поради които това продължава да ви се случва.

Сигурен съм, че ще откриете, че хората се възползват, защото вие им позволявате.

Прекалено добър ли си или прекалено кротък, за да станеш и да кажеш, че стига?

Каквото и да е, време е да се сбогувате с тези осем поведения, за да уведомите хората, че повече няма да бъдете използвани и малтретирани!

1) Впечатляване от ласкателства

Наистина е лесно за хората да си проправят път към вашето благоволение. 

Всичко, което трябва да направят, е да ви направят няколко ласкателни комплимента и вие можете да станете замазка в ръцете им.

Ако това се случва постоянно, това е, защото непрекъснато търсите потвърждение от другите . 

Когато го получите, чувствате, че им дължите нещо в замяна.

И познай какво?

Те често не отделят време да го получат. Това е така, защото толкова много хора, които раздават комплименти, го правят, защото се опитват да манипулират хората, за да могат да ги използват . 

Ако попаднете направо в капана им, това е, защото са ви привързали към някой, който е лесен за манипулиране, и след това ще ви нападнат.

Ако тези обстоятелства ви описват твърде добре, време е да се съсредоточите върху изграждането на самочувствието си, за да можете да изоставите това вредно поведение.

И тогава ще бъде много по-трудно за хората да се възползват от вас в бъдеще.

2) Твърде лесно се доверявате на другите

Казват, че кучетата могат да надушат страха.

Дали това е вярно или не е все още предмет на дебат.

Но мисля, че има хора, които също могат да надушат твърде доверчив човек на миля разстояние.

Вие ли сте един от тях?

Вижте:

Страхотно е да дадете на хората предимството на съмнението, но това е много различно от сляпото доверие на абсолютно всичко, което казват или правят.

Да дадеш на някого предимството на съмнението означава да се придържаш към чувството си , че не е честен, но да му дадеш шанс да докаже, че грешиш.

Но все пак трябва да оставите инстинктите си да ви защитават.

Ако някой има история на лъжец или използване на други, вероятно ще го направи отново.

Дай им шанс да покажат, че са се променили, но не този шанс, който те поставя в беда.

Ако приятел е взел пари назаем преди и не ви е върнал, както сте се уговорили, можете ли да му позволите да вземе назаем от вас отново?

„Този ​​път ще бъде различно!“ те ще се молят, така че нека бъдат прави.

Ако поискат 500 лева, нека първо вземат назаем 50, за да докажат, че не просто се опитват да ви забъркат отново.

3) Да бъдеш заслепен от власт

Понякога хората са доста добри в поставянето на граници и знанието кога другите се опитват да ги използват, но тогава това излита през прозореца, когато са намесени авторитетни фигури.

И не говорим само за полицаи или директор на гимназията.

Авторитетните фигури могат да включват шефове и надзорници, държавни служители, лекари, учители и дори хора с експертни познания, които могат да им дадат власт над други като механици или IT специалисти.

Някои хора имат истински фобии от определени авторитети, които може да произтичат от детски преживявания или дори травми.

Но повечето от нас просто се отнасят с уважение към авторитетните фигури, защото са ни учили да бъдем такива от малки.

Опасността е, че много хора с власт знаят това и са щастливи да се възползват от своите позиции на власт, за да използват другите. 

Вижте моделите си.

Ако хората, които постоянно се възползват от вас, са всички или предимно авторитетни фигури, тогава може да имате специфична социална фобия, с която може да се наложи да работите.

4) Чувство на несигурност във вашите взаимоотношения

Ако не се чувствате сигурни в отношенията си със семейството, приятелите или романтичните си партньори, това се превръща в почти самоизпълняващо се пророчество, от което ще се възползвате.

Хората с несигурност ще направят всичко възможно, за да угодят на другите и ще се опитат да направят така, че да изглеждат като притежаващи по-положителни качества.

Така че, разбира се, те ще дават пари на заем или ще покриват другите по време на работа.

Те искат да изглеждат щедри, надеждни, услужливи и ценни, но за потребителите те просто изглеждат лесни мишени.

И аз знам това твърде добре.

Една от бившите ми приятелки беше изключително жизнена и красива. Където и да отидеше, тя привличаше хора към себе си с невероятния си магнетизъм и, разбира се, това включваше и други момчета.

Това просто ме караше да се чувствам несигурен, защото тя винаги имаше толкова много възможности.

Така че щях да избягам от работа по-рано, за да я возя насам-натам, да я водя на партита, където тя флиртуваше с други момчета, и всъщност правех всичко, което поиска. 

Мисля, че това е причината, поради която тя се събра с мен на първо място – за да има някой, над когото е властвала, за да може да се чувства силна.

С помощта на приятели за голям късмет разбрах колко много тя наистина се възползва от мен и успях да се измъкна от тази едностранчива връзка.

5) Страхувате се да отстоявате себе си

Ако не отстоявате себе си, как другите ще разберат къде са вашите граници? 

Когато сте много срамежлив или плах, може да е трудно да уведомите хората кога е достатъчно за вас. Може да се страхувате да говорите, да изразите несъгласието си или да изглеждате като човек, който създава проблеми.

Но хората, които искат да се възползват от вас, ще се възползват от това и ще го използват, за да се фокусират върху вас пред други, които биха могли да окажат повече съпротива.

За да се сбогувате с това поведение, трябва да се научите на самоувереност и да поставите уважението към себе си над страха си от възприятието на другите за вас.

6) Мислейки, че така работят взаимоотношенията

Моята приятелка Джийни е невероятна. Тя е умна, грижовна, мила и красива.

Но отново и отново хората се отнасят към нея като към изтривалка, особено в романтичните й връзки.

Наблюдавал съм я как преминава през поредица от гаджета, които просто я използват и се възползват от нейната щедрост и доверие.

Последният мъж ѝ изневери три пъти (за което тя разбра) и въпреки това се разделиха едва когато той най-накрая я напусна.

Защо това продължаваше да ѝ се случва?

Въпреки настоящия си успех в живота, Джийни имаше наистина лошо възпитание. Тя беше отгледана от самотна майка, която също като нея имаше поредица от гаджета-мръсници, някои от които също бяха насилници.

Така че за нея това са взаимоотношенията.

Тя не е имала достатъчно добри примери за уважителни, любящи и грижовни взаимоотношения в живота си, които да й помогнат да излезе от модела, в който се намира.

Ако това е относимо за вас, ще бъде ценно да отделите време и да се подхранвате и да разгледате сериозно примери за добри взаимоотношения, за да можете да научите как се управляват и върху какви основи са изградени.

7) Да не можеш да кажеш „не“.

Със сигурност има някои хора, които ще вземат цяла миля, когато дадете и инч.

И ако това ви се случва през цялото време, тогава те се възползват от вас и всъщност това е, защото не са в състояние да кажат „не“  и да ги спрат на секундата.

Да бъдеш мил с другите е прекрасно, но само когато не е за сметка на това да бъдеш мил със себе си.

Това само показва, че не уважавате собствените си граници.

И тогава в крайна сметка боли дори повече, отколкото просто да се възползваш – ти също знаеш, че това, което наистина се е случило, е, че си разочаровал себе си.

От решаващо значение е да се сбогувате с това поведение, ако искате да можете да поддържате баланс между това да бъдете добри с другите и да уважавате себе си.

8) Съжалявам другите

Това е едно поведение, което може да има изключително негативно въздействие върху живота ви, въпреки че изглежда на повърхността като много положително нещо.

Но дали съжалението е същото като съчувствие или подкрепа?

Абсолютно не!

Представете си, че внезапно започва да вали силен дъжд. Бързо вадите чадър, но забелязвате, че човекът до вас го няма.

„Студено и мокро ми е“, може да кажат те. — Дай ми чадъра ти.

Може да дадете чадъра си, защото съжалявате съседа си и това може да изглежда безкористно. Но тогава пропускаш себе си.

Да съжаляваш другите не означава, че трябва да избираш между себе си и другите.

Има по-добър начин – защо вместо това не ги поканите под своя чадър и предложите подкрепа, без да губите?

Оставете тези поведения зад гърба си!

Когато хората постоянно се възползват от вас, е време да преоцените поведението си и да разберете защо. Убеден съм, че потребителите търсят лесни мишени, които се показват като лесни за експлоатация.

Не им позволявайте!

Научете се да разпознавате тези поведения в себе си и развийте самочувствието си, за да ви помогне да разчупите този модел в живота си.

Марсел Диър