Така се прави ефектна питка „Роза“ със сирене!

3 пълни супени лъжици кисело мляко
1/2 кубче прясна мая
1 чаша прясно мляко (250 мл.)
2 супени лъжици брашно (към закваската)
1 ч. л. захар
1/3 чаша олио (ползвах тази от 250 мл.)
сол
3 1/2 до 4 чаши бяло брашно

За плънката:

200 гр. сирене + белтъка на едно яйце

За отгоре:

жълтъка на едно яйце
микс от семена

Начин на приготвяне:

Започвам с приготвянето на закваската. В купичка слагам маята, двете супени лъжици брашно и захарта. Разбърквам ги с малка бъркалка или вилица. На части добавям топлото прясно мляко. След като видя, че всичко се е смесило добре, оставям на топло за около десетина минути.

В голям съд слагам киселото мляко и олиото. Към тях прибавям закваската и разбърквам. Пресявам брашното и го смесвам със солта. Започвам да добавям брашното на части към течните съставки. Омесвам меко тесто. Намазвам отгоре с малко олио, за да не се получи коричка. Покривам с кърпа и оставям да си удвои обема на топличко за около час.

Докато тестото втасва, в малка купичка натрошавам сиренцето и добавям към него белтъка. Разбърквам добре.

Разделям втасалото тесто на 18 равни части и ги оформям на топчета.

Вземам едното топче и оформям на кръг с пръсти.

Ако искате можете да разточите и с точилка, но тестото е меко и се оформя лесно и с ръце.

От едната страна слагам от сместа със сиренето и захлупвам с другата страна. Притискам крайчетата с вилица, за да не се отвори при печенето (на снимките по-долу се вижда как точно става).
Правя абсолютно същото с останалите 16 топчета. Последното оформям под формата на розичка.

Подреждам ги в тавата полулегнали.

Моята тава е с диаметър 26 см. Първо подреждам около стените на формата.

Там се събират 8 броя.

След това продължавам да подреждам отново в кръг към средата на формата.

Най-накрая от 18-тото топче оформям розичка като в средата поставям малко от сместа със сиренето.

Намазвам готовата питка с жълтък и поръсвам с микса от семена.

Оставям я отново да втаса, но този път за около половин час.

Пека я в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути.

Източник: http://vsekimojedagotvi.com