Безглутеновото африканско зърно теф има антиоксидантна активност

Eragrostis tef, известен също като теф или Lovegrass на Уилямс е едногодишна трева, вид Lovegrass, произлизаща от Африканския рог, най-вече в Еритрея и Етиопия. Култивира се заради ядливите си семена, известни още като теф. Теф е едно от най-ранните опитомени растения.

Това безглутеново зърно, отглеждано в миналото в Източна Африка, вече е все по-достъпно в цял свят и изглежда, че има антиоксидантни свойства спрямо човешките клетки, твърдят изследователи от UNC Greensboro (UNCG). Тяхното проучване, което изследва ефектите на екстрактите от Eragrostis teff върху човешки клетки, е публикувано в Antioxidants .

Изследователите открили, че teff (също изписван като “tef”) повишава нивата на глутатион – антиоксидантна молекула с няколко роли в човешкото тяло – и генната експресия , свързана с пътищата на глутатиона.

Антиоксидантите неутрализират нестабилните молекули в тялото, като по този начин намаляват увреждането на клетките, а диетите, богати на антиоксидантна активност, имат огромни ползи за здравето, включително чрез намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания и рак.

„Има доклади за антиоксидантна активност на teff in vitro, но не е имало никакви изследвания, използващи физиологично релевантни клетъчни модели“, каза биологът на UNCG д-р Ayalew Ligaba Osena, чиято лаборатория ръководи изследването. „Моделите на човешките клетки са по-подходящи за нашето здраве. Нашето проучване използва линия от човешки левкемични моноцитни клетки, известни като THP-1, които се използват широко в изследванията на заболяванията.“

В момента лабораторията на Осена анализира 85 вида кафяв теф с цел идентифициране на сортове с най-високи антиоксидантни свойства.

„Намираме някои обещаващи разновидности“, каза Осена. „Ние планираме да изолираме гени, регулиращи повишената антиоксидантна активност в теф, които могат да се използват за инженерни антиоксидантни свойства в teff и други култури като ориз.“

Като цяло, казва той, тази линия на изследване е особено подходяща за хора, които търсят хранителни зърна без глутен. Това зърно в момента се отглежда в САЩ като фуражна култура, а специализираните магазини внасят брашно за човешка консумация. Osena очаква потреблението да се увеличи поради голямото увеличение на безглутеновите диети.

Публикуваното проучване, включващо опит в молекулярната биология на растенията , химията и молекулярната токсикология, възниква от партньорството между лабораторията на Osena и лабораториите на д-р Zhenquan Jia и д-р Nicholas Oberlies в UNCG. „Това увеличи нашата производителност и предостави много възможности за участие на студенти и студенти.“

Двама автори на статията са допринесли като студенти изследователи на бакалавърско ниво. Първият автор Кристофър Котър е работил в лабораторията на Осена като студент след бакалавърска степен и сега следва своята докторска степен в Университета на Тенеси, Ноксвил.

„Да мога да публикувам работата и името си в публикация като млад, обнадеждаващ учен е огромна възможност“, каза студентът, съавтор Ерик Уиснант, който в момента е бакалавър в лабораторията в Осена и следва бакалавърска степен по биология с второстепенно по химия.

Уиснат, който вече има бакалавърска степен по маркетинг и финанси на UNCG с второстепенна степен по философия, в крайна сметка планира да продължи докторска степен по биология. Той казва, че неговият опит в работата по множество изследвания на теф в лабораторията на Osena, подкрепен отчасти от награда за бакалавърски изследвания и творчество на UNCG, е бил безценен като източник на практически опит, който да го подготви за следващите му стъпки в аспирантурата.

За Осена, който е израснал в етиопска ферма , където отглежда и редовно яде теф, дългосрочната цел е да разработи технологии, които ще помогнат на фермерите.

„Целя да разбера генетиката зад желаните черти на теф, включително хранително качество, антиоксидантни свойства и устойчивост на абиотичен стрес“, казва Осена. „Ако стигнем до значителни открития, можем да ги пренесем на полето, за да облагодетелстваме производителите на теф тук в САЩ и Африка“

Повече информация: Christopher J. Cotter et al, Evaluating the Antioxidant Properties of the Ancient-Crop Tef (Eragrostis tef) Grain Extracts in THP-1 Monocytes, Antioxidants (2023). DOI: 10.3390/antiox12081561