Безсмислените продукти – една по-различна гледна точка

Тези „прехвалени“ и „здравословни“ неща са скъпи и безполезни.

В последните години пазарът на здравословни продукти е претрупан от екзотични и преекспонирани в рекламата храни, напитки и добавки. Всички знаем, че повечето от тях са със съмнителни качества и тяхната ненадминатост е всъщност маркетингов трик.

Разбира се, че здравето ни зависи от това какво ядем и пием, но нека не забравяме, че не винаги скъпо и екзотично означава здравословно.Вижте за какво е безсмислено да харчите парите си според сертифицирания диетолог Енди Белати.

Фрешове

По време на изстискването от зеленчуците и плодовете се отделят влакна, които са основните ингредиенти в техния състав. Остава основно захарта. А високото съдържание на захар с ниско съдържание на белтъци ще ви накара да почувствате глад и води до спадове в настроението. В края на краищата дори може да загубите мускулен тонус. Ако искате да се наслаждавате на плодовете – просто ги яжте.

Продукти без глутен

Глутенът сам по себе си трудно може да се каже, че въздейства на организма. Продуктите без глутен имат прехвалена слава и неоправдано висока цена. Преди да си похарчите парите за тях е добре да минете консултация с лекар, който да удостовери след съответните изследвания, че наистина имате проблем с глутена.

Бадемово мляко

Сред алтернативите на млечните продукти, бадемовото мляко е едно от най-популярните. Но този продукт на практика не съдържа никакви хранителни вещества. В бадемовите ядки има много белтъци, но в чаша бадемово мляко бадемът е едва 2%. Ако търсите алтернатива на кравето мляко, по-добре изберете соевото, то се доближава до оригинала най-много.

Мюсли

Мюслите са богати на захари и калории (около 600 за една чаша). Да изядете една такава чашка се равнява на два сандвича с пуешко и гауда или на четири пълнозърнести хлебчета.

Омлет от белтъци

Омлетът само от белтъци е ултра модерна закуска напоследък. Влиза в състава на много режими, а и хората са наплашени, че жълтъците качват лошия холестерол и ще умрат от инфаркт, ако ядат цели яйца. Учените опровергаха тази лъжлива информация. Жълтъкът на яйцето не оказва кой знае какво влияние върху нивата на лошия холестерол. Съветът е: хапвайте си нормален омлет, ако искате да е диетичен, направете го в незалепващ съд без мазнина.

Бутилирана вода

С малки изключения, водата от водопроводната мрежа става за пиене. Не е нужно да се дават пари за минерална в стъклени бутилки и съвсем не – в пластмасови. Напълнете си в стъклена кана вода от чешмата и я пийте в продължение на деня.

Разхлабващ чай

Натровили ли сте се с нещо? Или сте препили с алкохол? Не е нужно да си купувате разхлабителен чай. Организмът си има собствена система за почистване, състояща се от черен дроб и бъбреци. Ето защо не е задължително да похарчите пари за слабитени за детокс на организма. Пийте много вода, повтаряме – чиста вода.

Кокосово масло

Кокосовото масло практически е идентично с маслиновото по съдържание на калории и мазнини. Но връзката между наситени и здравословни мазнини е съвършено различна. В чаена лъжичка зехтин има около 1 грам наситени мазнини и 10 г здравословни мазнини. А в чаена лъжичка какосово масло няма това съотношение. Употребата на наситени мазнини повишава риска от диабет тип 2 и нивото на холестерола в кръвта.

Хималайска розова сол

Розовият цвят на солта показва, че тя съдържа железен оксид, неголямо количество калций, калий, желязо и магнезий. Но обикновено, в ежедневието си, ние приемаме тези вещества и от другите продукти. Така че е безполезно да се употребява тази сол, за да се извлече някаква полза от нея.

Енергийни напитки

За да си възстановите енергията не е задължително да тъпчете вода, захар, стабилизатори и оцветители в скъпо кенче. Преди тренировка е по-полезно да се пие много вода и да се изяде 20 г белтък.

Източник: https://spisanie8.bg