Виралните видеа в TikTok за прочистване на чревните паразити са фалшиви, твърдят експерти

Гледането как инфлуенсъри от фитнес залата да публикуват снимки на заразени с паразити изпражнения, които току-що са “изгонили” от организма си, може да е достатъчно, за да ви накара да изречете думите „стига толкова интернет за днес“. Терминът „прочистване от паразити“ в момента има 450 милиона хаштагове в TikTok , така че ако превъртането на твърде много от тези видеоклипове е унищожило вашия апетит, то знайте, че не сте сами в това. Добре дошли в клуба!

Държейки бутилка течни капки ParaGuard, лъскавата инфлуенсърка Кери Макдоналд казва: „Знам, че имам паразити, имам всички симптоми“, отбелязвайки, че брои повръщането при скорошно пътуване до Мексико като един от тях. „Аз съм силно подута през цялото време, имам IBS, имам всички тези проблеми с червата.“ Тя твърди, че пет минути след като е взела първата си доза от 30 капки, отишла до тоалетната и отделила нещо подобно на червей. „Прекалено съм отвратена, сякаш треперя“, продължава Макдоналд, показвайки с пръсти дълъг около метър червей. „Направих снимка, но няма да ви покажа това, момчета.“

Друга публикация показва инфлуенсъра Шани Гримонд да се смее, докато възкликва: „Не мога да повярвам, че имам 40 000 последователи след моето видео за прочистване от паразити!“ Тя също се позовава на снимка, която в крайна сметка не споделя, и казва на зрителите си, че „ще се увери, че ще видим някои паразити по един или друг начин, след като това пътуване приключи“ – преди веднага да се откаже, твърдейки, че ще бъде „също далече”. Гримънд разкрива (шепнешком), че нейната паразитна параноя е, защото има слуз в изпражненията си. „Повечето от нас така или иначе имат паразити, вие просто не го знаете“, кикоти се тя, отбелязвайки плановете си да увеличи дозата си „семена от папая за естествено почистване от паразити“.

Болка в корема, подуване на корема, газове, мозъчна мъгла, скърцане със зъби, безпокойство, запек, безсъние и акне са всички симптоми, които твърдят инфлуенсъри, насърчаващи прочистването от паразити в TikTok – но не може ли това да е признак за много проблеми с червата? И какво всъщност е паразит? 

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, паразитът е „организъм, който живее върху или в организъм гостоприемник и получава храната си от или за сметка на своя гостоприемник“. Но дали са толкова често срещани, колкото ни кара да вярваме TikTok?

„С изключение на enterobius, известен също като pinworm и threadworm, паразитите се придобиват много рядко в Обединеното кралство“, казва консултантът паразитолог Laura Nabarro . Допълнителни проучвания онлайн показват, че те са също толкова трудни за намиране в САЩ. „Повечето хора с чревни паразити ги придобиват, когато пътуват до страни с по-основна хигиена, често чрез ядене и пиене на заразена храна или вода.“ Въпреки че някои могат да бъдат хванати, като ходят боси в тропическите страни, добавя тя.

Що се отнася до препаратите за почистване на паразити, за тях се казва, че действат, като убиват паразитите вътре във вас с тяхната „уникална смес от билки, включително пелин, тиквени семки, луковица чесън и други“, според уебсайта на ParaGuard. Разбира се, всички те имат здравословни антиоксиданти, но можете ли наистина да си представите вашия лекар да лекува паразити с добавка, за която дори не се нуждаете от рецепта? 

Набаро нарича глупости диетолозите на TikTok като Джой Маккарти , които съветват хората да приемат препарати за почистване на паразити, особено когато казват, че са по-ефективни при пълнолуние, когато паразитите са „по-активни“. Набаро казва, че лекарите никога не биха предписали прочистване от паразити за действителни паразити.

„Чревните паразити могат да бъдат диагностицирани в акредитирана лаборатория чрез микроскопия и молекулярни тестове върху проби от изпражнения“, продължава тя. „След като се идентифицира вида на паразита, те лесно се лекуват с антипаразитни лекарства, които могат да бъдат предписани от лекари, включително лични лекари.“ Повечето от почистващите агенти, налични в интернет, казва Набаро, не са тествани в медицински изпитания за безопасност или ефикасност. 

Базираният в Шотландия риболовен гид Фред, който е избрал да остане анонимен от съображения за поверителност, беше официално диагностициран с (кашлица… истински) стомашен паразит през 2015 г., след като пиеше замърсена вода в Мозамбик.

„Започнах да отделям кръв, изпитвах осакатяваща болка и не можех да се движа, без да бъда прегърбен“, казва 32-годишният мъж. „Бях хоспитализиран в продължение на две седмици и отне векове, за да се диагностицират паразитите – това беше най-лошото преживяване, което някога съм имал.“ Фред получи морфин и антипаразитни средства чрез капкова инжекция и имаше, хм, удоволствието камерите да бъдат поставени в задния му край. „Отне ми години, за да се възстановя“, продължава Фред, отбелязвайки, че е загубил 10 килограма телесно тегло по време на процеса. „И нито един червей не излезе от задника ми по време на целия процес.“

И така, откъде идва този мит за червеите? Ролките в TikToks и Instagram от холистични терапевти често споделят „резултати“ от своите клиенти (разбира се, монтирани заедно върху оптимистична песен от Дейвид Гета) и почти винаги показват буквално червеи в изпражненията. Някои изглеждат като обикновен градински червей, други като опашка на плъх, а много дори са разперени до линийка. Те изглеждат толкова ужасяващо, че е трудно да не се съмняваме в автентичността им, но изглеждат ли паразитните червеи наистина така?

„Възрастните червеи Ascaris изглеждат много подобни на земните червеи“, обяснява Набаро. „Но Ascaris е много рядък в Обединеното кралство и е още по-необичайно възрастните червеи да се отделят с изпражненията.“ Дъждовните червеи (много рядко) могат да бъдат намерени често в тоалетните, признава тя, но само защото живеят под земята и понякога намират пътя си в тръби и канализационни системи. Честно казано, въпреки че би било голямо съвпадение да намерите такъв в тоалетната си по време на почистване, не е напълно невъзможно.

Годините медицински опит карат Набаро да вярва, че „червеите“, които всички си мислят, че виждат, всъщност са нишки слуз или несмляна органична материя. „Те изглеждат много подобни на червеите, но могат лесно да бъдат различими, когато се изследват под микроскоп“, казва тя. Ако приемате силни клизми – течности, използвани за прочистване или стартиране на изпразването на червата ви – това може да „увреди лигавицата на червата чрез увеличаване на бързото преминаване на несмляна органична материя, която понякога може да наподобява паразити“.

Но цикълът на дезинформация на TikTok продължава. Ужасяващо е, че някои творци стигат дотам, че твърдят, че паразитите са причината за ендометриоза и дори херпес.

„Всичко се формира от паразит, който попада в тялото ви чрез преработени храни и всички тези гадни месни неща, които ядете“, казва самопровъзгласилият се холистичен духовен водач Елохим (@iamelohim396) в TikTok. „Всички преработени храни причиняват паразитите, всички паразити причиняват херпес и можете лесно да се отървете от херпеса, като гладувате тези паразити.“

Това видео има плашещите 193 400 харесвания и коментари като „благодаря за споделянето“, „факти“ и „толкова вярно“ с емотикони със сърца с любов. Въпреки че акаунтът му изглежда вече е изтрит, видеоклиповете му остават широко цитирани и споделяни повторно. Подобни видеоклипове дори имат стотици коментари от майки, които казват, че са давали препарати за почистване от паразити на малки деца.

Всичко това поставя въпроса дали самите компании ни подлудяват, като плащат на инфлуенсъри да публикуват за техните продукти. Някои създатели вдигат ръцете си върху много избледняла икона на „платено партньорство“ на своите видеоклипове, но повечето не го правят – въпреки това използват хаштагове, които са подозрително подобни, и маркират и компанията ParaCleanse Zahler.

Свързахме се с много създатели на TikTok за прочистване от паразити, включително споменатите в тази статия, и само двама бяха готови да отговорят. Кери, спомената по-рано, твърдо отрича да е получавала плащане, но също така е забравила да спомене, че получава комисионна от различно прочистване на паразити в своя магазин в Amazon . Другият инфлуенсър призна, че нейният пост е платено партньорство – но тя е категорична, че е преминала червеи.

Тъй като повечето от препаратите за почистване на паразити изглеждат разпродадени в Amazon, това е тревожна представа за властта, която социалните медии и влиятелните лица имат върху вашето здраве. ParaGuard не е одобрено от FDA лекарство – то заобикаля това, като се категоризира като добавка. Всъщност може да съдържа всичко в списъка със съставките, но ползите му за здравето не са одобрени от научно изследване.

Освен ако като Фред не откриете, че пиете редовно от селски кладенци, за щастие е много малко вероятно да вземете паразит. Автентичността на съветите, публикувани онлайн за тях, е още по-рядка. Ако наистина имате някой от симптомите, обърнете се към вашия лекар – не към инфлуенсъри в TikTok. В края на краищата е много по-лесно да бъдеш засмукан в измамни клипове в интернет, отколкото всъщност да бъдеш диагностициран с истински червей… вътре в теб.

Източник: Vice.com