Дали конопа е суперхраната, която вегетарианците чакат толкова дълго време?

В скорошно проучване, публикувано в списание  Nutrients , изследователите изследват публикуваната литература за конопените семена, за да разберат техните хранителни свойства, като се фокусират върху ролята им във вегетарианските диети като източник на протеини, есенциални мастни киселини, диетични фибри и минерали. Тъй като конопът съдържа антиоксиданти и фитохимикали, той може да се окаже обещаваща добавка за производителите на функционални храни.

Проучване: Ролята на конопа (Cannabis sativa L.) като функционална храна във вегетарианското хранене . 

Много страни, включително Съединените американски щати (САЩ), са забранили  отглеждането на Cannabis sativa (C. sativa)  от началото на 30-те години, за да ограничат злоупотребата с психотропни вещества. Това обаче доведе и до ограничено култивиране на  видовете C. sativa  с нисък THC, които са използвани в текстилната промишленост. 

Наскоро много страни, включително САЩ, Австралия, Канада и Китай, премахнаха тези забрани и сега позволяват отглеждането на сортове с ниско съдържание на THC (<0,3% w/w) въз основа на разграничението между употребата(ите) за развлечение ( марихуана), промишлени, медицински и хранителни (коноп) цели, което поднови интереса към  C. sativa  и неговите употреби.

Трябва да се отбележи, че през последното десетилетие консумацията на конопени семена за хранителни цели почти се е удвоила в Германия и Холандия.

Графично представяне на обещаваща употреба на коноп.Графично представяне на обещаващи ползи от употребата на коноп.

Ползи за здравето от консумацията на коноп (C. sativa)

В миналото конопеното семе се смяташе за отпадък; въпреки това в днешно време около 50 сорта коноп с различен състав на макронутриенти се отглеждат по целия свят заради високата им хранителна стойност.

Максималното съдържание на протеини в конопените семена достига до 30%, а диетичните фибри и съдържанието на липиди варират съответно между 30-40% и 25-30%. Освен това неговият полизахариден компонент е съставен изключително от диетични фибри. Друг забележителен аспект на конопените семена е, че те са универсални, позволявайки консумацията им като нацяло, олющени, като масло, брашно или изолирани протеини. Той също така улесни разработването на няколко храни, получени от коноп, хранителни масла, закуски и брашно на търговско ниво.

Вегетарианската диета трябва да включва няколко източника на растителни протеини, за да отговори на ежедневните нужди от протеини, особено незаменимите аминокиселини. Конопът и неговите производни могат да допълнят протеини с висока биологична стойност, например аргинин. Аргининът съставлява 12% от конопения протеин, значително по-висока фракция от растителни или животински източници, като соя, суроватка, яйчен белтък и пшеница. Освен това конопът има повече аминокиселини на основата на сяра. Най-важното е, че конопът има едестин с аминокиселини с разклонена верига, цистеин, метионин и ароматни аминокиселини, които при вегетарианската диета са ниски.

Полипептидите на C. sativa също са богат източник на биоактивни пептиди с антиоксидантна активност. Някои получени от коноп полипептиди инхибират ренин и ацетилхолинестеразата (AChE), подобно на някои лекарства за болестта на Алцхаймер (AD).

Конопът има високо съдържание на ненаситени и полиненаситени мастни киселини (PUFA), които достигат ~90% и 80% от общата им липидна фракция. Освен това маслото от конопено семе има високо (20%) съдържание на олеинова киселина (OA), подобно на екстра върджин зехтин, широко използван в средиземноморската диета, и има добре признати ползи за здравето. В допълнение, маслото от конопено семе съдържа линолова киселина (LA) и алфа-линоленова киселина (ALA). Световната здравна организация (СЗО) препоръчва дневен прием на ALA от 1–2% с омега-3 PUFA за вегетарианци.

Планираната вегетарианска диета обикновено е с достатъчно диетични фибри. По този начин трябва да се използват олющени или цели семена въз основа на хранителните нужди на индивида. При вегетарианска диета обелените семена могат да помогнат за подобряване на смилаемостта, като същевременно допълват необходимите количества диетични фибри.

Във вегетарианската диета някои микронутриенти, като желязо, цинк и калций, могат да бъдат критични, ако не са планирани. Концентрацията на калций в семената на конопа варира в зависимост от сорта, като някои имат 90 mg/100 g (ниски), а други имат 955 mg/100 g (високи) концентрации на калций. За вегетарианците консумацията на различни източници на калций чрез няколко хранителни източника е задължителна, за да се осигури адекватен прием. 

Освен че е хранителен източник на растителна основа, конопът е изключително устойчива култура с по-малко въздействие върху околната среда и способността да отделя въглерод. Предвид бързото му ексфолиране, той не експлоатира прекомерно почвата. Освен това изисква по-малко пестициди и има намалени нужди от напояване.

Изводи

Авторите представят доказателства, че конопеното семе може да бъде ценен източник на брашно в пекарната, извличане на масла, богати на есенциални мастни киселини, протеини с висока биологична стойност и като цяло чудесна хранителна добавка, особено за вегетарианци.

В бъдеще, с появата на нови техники, потенциалните ползи за здравето от конопеното семе може да се подобрят още повече. Като източник на биоактивни пептиди, конопът може да помогне при лечението на метаболитни патологии, хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Следователно са необходими повече изследвания за оптимизиране на концентрацията на техните биоактивни съединения за повече ползи за здравето и проверка на безопасността на концентрираните конопени екстракти.Справка в списанието: