Дали партньорът ви обича или ви използва?

Когато започнете да се чудите дали партньорът ви обича наистина или ви използва, нещо трябва да ви подскаже, че нещата не се развиват както трябва.

Дали партньорът ви обича или ви използва? Понякога усещането ни за любовта ни пречи да разберем какво точно се случва. Така връзката ни малко по  малко се превръща в токсична.

Хората, които си мислят, че любовта зависи от партньора им не могат да са щастливи. Те използват човека до тях по определен начин. Например този тип хора използват манипулативни техники, за да държат партньора си на тяхна страна.

Линията разделяща обичта от използването на другия, за да получим любов (или нещо друго)може да бъде много тънка на моменти. Трябва ясно да осъзнавате какво се случва.

Дали партньорът ви обича или ви използва, за да получи любов?

Както вече споменахме партньорът ви може да ви използва, за да получи любов. Използвайки манипулативни методи той или тя ви карат да задоволите нуждите им, като израз на любовта ви.

Обикновено това се наблюдава, когато в една връзка има силна емоционална зависимост. Партньорът ви може да бъде зависим, в смисъл, че щастието му зависи от вас. В резултат на това, за да направите партньора си щастлив, ви се налага да изпълнявате всичките му прищевки.

Например, ако партньорът ви мисли, че винаги трябва да правите всичко заедно, когато го помолите за малко независимост, ще си навлечете проблеми. Може да се случи следното:

  • Човекът до вас да започне да мърмори.
  • Да ви припомни неприятни проблеми и случки от миналото.
  • Да прекали с плача и драматизирането на ситуацията.
  • Често да ви казва: “Вече не ме обичаш”.

Едно детство изпълнено с болезнени преживявания, лошите модели за подражание, старите, погрешни разбирания за любовта и страхът от самотата могат да бъдат само част от причините за този тип поведение.

Какво можете да направите в такава ситуация? Няма две мнения по въпроса: ако се запитате дали партньорът ви използва и отговорът ви е „да“, трябва да потърсите помощ.

Професионалистите в тази област ще помогнат на човека до вас да преосмисли обстоятелствата, предизвикали този болезнен начин на изразяване на любовта. Заедно можете да се справите с тази ситуация и да продължите напред като направите връзката си по-здравословна.

Партньорът ми не ме обича, а ме наранява

Ако отговорът на въпроса дали партньорът ви обича или ви използва не е като този в предходния абзац, трябва да се замислите дали зад него не се крият други причини.

Има хора, които не знаят как да обичат или понякога го правят по болезнен начин, без да осъзнават това. Този тип хора използват останалите като вещи.

Един човек, който малтретира партньора си, може да търси начин да се наложи или да изпита чувство на власт. Този тип хора обичат да използват сила и се наслаждават на чувството на подчинение на другите. Този неприятен модел на поведение понижава самочувствието вреди на другия човек като цяло.

В случаите на малтретиране, без значение дали става въпрос за физически или психически тормоз, става въпрос за връзка, в която липсва любовта. Това трябва да ви бъде ясно.

Човекът, който малтретира другия не знае как да обича, ето защо може да се дължи по начин, нямащ нищо общо с любовта.

При такива обстоятелства трябва да се опитате да излезете от тази връзка и да потърсите помощ. Понякога може да изглежда плашещо – това е нормално. Но запомнете – винаги можете да получите подкрепа.

Връзки без любов

Самото задаване на въпроса дали партньорът ви обича или ви използва трябва да бъде като предупреждение за вас. Ако всичко в една връзка е наред, този въпрос въобще няма да възникне.

Какъв вид е връзката ви? Защо? Дали не сте заедно с човек, който има нужда от вас днес, но не и утре? А може би сте с някой, който ви казва: “Обичам те”, а на следващия ден ви бие?

Често сме обсебени от темата “Дали той или тя ме обича или ме използва?” Не трябва да забравяме, че трябва да се запитаме какво правим в тази връзка?

Да останем в ситуация, пълна със съмнения, си е наша отговорност. Нека не забравяме, че притежаваме силата и правото да решаваме какво искаме и какво не искаме да запазим.

Ако не се чувствате добре в една връзка, въпросът дали партньорът ви обича или ви използва губи смисъл. Вътрешното ви усещане е това, което ви казва истината. Вслушайте се в него.

Източник: https://zdraveikrasota.bg