Едно простичко лечение, което бие антидепресантите

Бързото ходене три пъти седмично може да е по-успешно от антидепресантите в лечението на тежка депресия, твърди изследване.

Резултатите идват от проучване на три групи възрастни с тежко депресивно разстройство.

На едната е предписано физическа активност, на другата антидепресанти, а на третата и двете.

Резултатите показват, че и трите групи се подобряват еднакво.

Професор Джеймс Блументал, първият автор на изследването, казва:
“Едно от заключенията, които можем да направим от това, е, че физическата активност може да е също толкова ефективна, колкото медикаментите, което да е по-добра алтернатива за някои пациенти”.

Резултатите показват, че почти две трети от участниците вече не са били депресирани след 16 седмици тренировка.

Един от проблемите с физическите упражнения е, че може да отнеме малко повече време ефектът да се прояви.

Професор Блументал казва:

“Въпреки че не знаем защо физическата активност дава такава полза, това проучване показва, че упражненията трябва да се считат за надеждна форма на лечение за тези пациенти.

Почти една трета от депресивните пациенти по принцип не реагират на лекарства, а при други те могат да причинят нежелани странични ефекти.

Физическите упражнения трябва да бъдат зачетени като приложима опция.”

Физическата активност може да бъде особено полезна, защото така хората поемат активна роля, вместо да приемат хапче пасивно, обяснява още професор Блументал:

“Приемът на медикаменти е много пасивен. Пациентите, които се упражняваха, получиха по-голямо усещане за контрол над състоянието си и по-високо чувство за постижение.

Те се чувстваха по-уверени в себе си и имаха по-високо самочувствие, защото успяваха да го постигнат сами и отдаваха подобрението си на способността си да се упражняват.

Тези открития могат да променят начина, по който някои от депресивните пациенти биват лекувани, особено тези, които не се интересуват от приемането на антидепресанти.

Тези лекарства са доказали своята ефективност, но много хора искат да избегнат страничните ефекти и търсят по-естествен начин да се почувстват по-добре”.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: https://psychology.framar.bg