Защо завърналото се след Ковид 19 обоняние понякога ви носи различни усещания

Защо някои хора съобщават, че приятните миризми се усещат като миришещи на гранясало и как ментата и чесънът могат да помогнат за връщането към нормалното обоняние.

Загубата или промяната в обонянието и вкуса се оказа по-точен индикатор за инфекция с COVID-19 дори от треска и кашлица. Точният процент на хората, които изпитват загуба или промяна в обонянието си след заразяване с COVID-19, е трудно да се оцени, тъй като разчита на самоотчитането на засегнатите хора, но един анализ предполага, че може да бъде само повече от 50 процента .

Известно е, че COVID-19 причинява редица нарушения в обонянието на заразените:

Аносмия : пълна невъзможност за усещане на миризми.

Парозмия : промяна в нормалното възприемане на миризми, като например, когато миризмата на нещо познато е изкривена или когато нещо, което обикновено мирише приятно, сега мирише лошо, като фекалии или канализация, например.

Хипосмия : намалена способност за откриване на миризми.

Фантосмия : по-рядко оплакване, при което на човек постоянно му мирише на нещо, което никой друг не може да помирише.

За повечето обонянието се връща към нормалното в рамките на две до четири седмици след загубата, но за някои може да отнеме повече време. По-малко от пет процента от нарушенията на миризмата в резултат на COVID могат да продължат повече от шест месеца .

И така, как COVID-19 влияе върху обонянието на хората?

За да разберем това, първо трябва да разгледаме как работи обонянието. Когато подушим нещо, това е чрез процеса на съвместна работа на клетките в нашите носни проходи и мозъка. Клетките, отговорни за нашето обоняние, се намират високо в носа и се наричат ​​обонятелни сензорни неврони. Всеки един от тези неврони има рецептор, който може да улови миризмата на малки, микроскопични молекули във въздуха и да изпрати съобщения до мозъка ни, който след това идентифицира миризмата. Нашето обоняние също ни помага да вкусим храната. Ето защо храната има приглушен вкус всеки път, когато имаме проблеми със способността ни да помирисваме.

Първоначално, когато обонятелните симптоми на COVID-19 станаха очевидни, учените смятаха, че може да е самият вирус, заразяващ обонятелните сензорни неврони, които от своя страна биха могли да заразят частите на мозъка, отговорни за миризмата. Въпреки това, тъканни проби от починали от COVID-19 показват, че вирусът рядко е заразил мозъчни клетки . Също така е широко установено, че обонятелните сензорни неврони не експресират протеините, които вирусът SARS-CoV-2 трябва да влезе, ACE2 и TMPRSS2 .

Сега се смята, че възпалението, причинено от инфекция с COVID-19, е отговорно за загубата на миризма, а не за самия вирус. Клетъчните проучвания показват, че COVID-19 причинява поток от възпалителни протеини, известни като цитокини, в обонятелната област на носа. Те увреждат невроните и намаляват броя на нервните клетки, способни да изпращат импулси на мирис към мозъка.

Неузнаваеми миризми

За по-голямата част от хората, които страдат от нарушения на миризмата в резултат на COVID-19, симптомите са краткотрайни, но за някои те могат да бъдат доста изтощителни.

За много от нас способността ни да помиришем е нещо, което приемаме за даденост – докато не бъде загубена. Нашето обоняние е тясно свързано с усещането ни за вкус, храната е източник на комфорт и социална дейност за мнозина. Тази загуба може да намали цялостното усещане за удоволствие, което получаваме от храненето, и в резултат на това хората могат да загубят апетита си. По-сериозно, загубата на миризма може да означава, че човек не може да открие храна, която е изчезнала или нещо по-зловещо като изтичане на газ. Някои хора може да имат спомени, свързани с определени миризми, като парфюм или миризма на прясно окосена трева, и без да могат да помиришат тези неща, спомените им може да загубят важността и яснотата, които са имали.

За тези, чието обоняние не се връща веднага, подобрението може да бъде бавно, често включващо период на миризми, които се връщат като неузнаваеми от предишни преживявания и дори се описват като гранясали. Често срещани неща, които предизвикват приятни миризми и спомени за миризми, като шоколад, кафе и ментова паста за зъби, бяха описани като неприятни и дори отвратителни от много хора, анкетирани след инфекция с COVID-19.

Смята се, че причината за тези промени се дължи на уникалната регенерираща способност на обонятелните неврони, при която нови клетки израстват и се свързват отново с мозъка в процес, който си е чиста проба-грешка. Както при всяко нервно нараняване и процес на регенерация, с узряването на невроните те могат да изпращат произволни импулси до центъра на миризмата на мозъка, което означава, че миризмите не съвпадат с техните субекти. Има повече от 400 обонятелни рецептора , които работят заедно, за да изпращат съобщения до мозъка за идентифициране на миризма. Ако някои или част от нашите обонятелни неврони са повредени или се регенерират, точната комбинация от съобщения, които трябва да бъдат изпратени до мозъка, за да се идентифицира миризмата, се изкривява, което води до неща, които трябва да миришат познато, но за нас имат много различна миризма.

Докато процесът на регенерация продължава, невроните ще се свържат с правилната част от центъра на миризмата и ще изпращат правилната комбинация от електрически импулси в отговор на правилните стимули. Този процес на регенерация може да отнеме седмици или месеци, в зависимост от индивида. Скорошно проучване, изследващо продължителността на времето, необходимо за коригиране на промените в миризмата, след като участниците са имали инфекция с COVID-19, варира от 10 дни до три месеца .

Молекула на отвращението

Докато учените вече имат по-добро предположение за това, което се случва вътре в нас, за да променим обонянието ни след COVID-19, доскоро имаше по-малко разбиране на външните молекули в ароматите, които предизвикват някои от тези „гранясали“ миризми .

Учени от Университета в Рединг , Обединеното кралство, са открили, че определени силно мощни молекули на миризмата, открити в кафето, предизвикват чувството на отвращение, което изпитват хората, които имат нарушения на миризмата в резултат на COVID-19.

Изследователите отделиха химичните съединения, които съставляват аромата на кафето, за да видят дали доброволци с променено обоняние могат да изберат точната молекула, която е причинила отблъскващата реакция. Доброволците в преобладаващата част идентифицираха химикала 2-фуранметанетиол като основен виновник за предизвикване на „отвратителна“ миризма, когато трябва да е приятна. Този химикал притежава силна миризма на печено кафе и горчив вкус. Той е ключов компонент на аромата на печено кафе.

Авторите теоретизират, че мозъкът погрешно категоризира тази ароматна молекула по-рано от другите, тъй като тя има изключително нисък праг на миризма, което означава, че може да присъства само в малки количества, преди нейният аромат да бъде открит от носа ни в сравнение с други ароматни молекули, които се улавят по-късно в процес на възстановяване на миризмата. Резултатите от това проучване биха могли да помогнат на учените да разберат по-добре какви химически съединения предизвикват паросмия и от своя страна да бъдат използвани за разработване на диагностика и терапии за това състояние в бъдеще.

Възвръщане на обонянието

Продължават изследванията за лечение на разстройства на миризмата след COVID-19 и областите, които се разглеждат, включват употребата на стероиди и витамини, въпреки че все още предстои да се направят твърди заключения за едно от тях.

Сега експертите препоръчват да обучим наново обонянието си вместо употребата на кортикостероиди за възстановяване му, тъй като е евтино и не е свързано с никакви странични ефекти. Терапията за обучаване на обонянието включва подушване на различни миризми за период от месеци, за да се научи мозъкът да разпознава различни миризми.

Изследователите предлагат да подушвате четири неща, които имат отличителна, лесно разпознаваема и позната миризма – например портокали, мента, чесън и кафе – два пъти на ден в продължение на няколко месеца. Най-добре е да помиришете всеки аромат на свой ред за около 20-30 секунди и да помислите за нещото, което миришете, за да може мозъкът да свърже образа и аромата. Идеята е, че това упражнение преквалифицира пътищата на миризмата на мозъка да разпознава различни миризми. Мислете за това като физиотерапия за носа си, това не е бързо решение, но може да стимулира и възстанови обонятелната система – или най-малкото да ѝ помогне да функционира по-добре. Предишни проучвания показват, че преквалификацията на миризмата може да помогне за възстановяване на обонянието на човек след други вирусни инфекции, като човешкия параинфлуенца вирус, който често причинява респираторни заболявания при деца, или причиняващия настинка риновирус,

Тъй като светът продължава да се учи как да се адаптира към пандемията на коронавирус, са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре точния механизъм, чрез който COVID-19 влияе на обонянието ни и пътищата, по които се възстановява най-добре. Това ще ни даде важна информация, за да разработим терапевтични средства, които ще помогнат за облекчаване на дългосрочното въздействие на COVID-19, който поразява живота на заразените.