Защо става все по-трудно да поддържаме теглото си с напредване на възрастта?

Вероятно сте забелязали, че след 30-годишна възраст става все по-трудно да поддържаме оптималното си тегло. Да, с напредване на възрастта метаболизма ни се забавя, а това води до постепенно покачване на теглото. Но защо това е така?

Защо става все по-трудно да поддържаме теглото си с напредване на възрастта?

Проучване, публикувано в Nature Medicine, изследва мастните клетки на 54 мъже и жени за период от 13 години. В края на изследването се установява, че показателите на всички участници демонстрират понижаване на липидния метаболизъм, т.е. скоростта, с която мазнините се метаболизират от мастните клетки. Още по-интересен е фактът, че това се случва, независимо от начина на живот и диетата на участниците през тези 13 години.

Добри или лоши са тези резултати?

Според Питър Арнър, един от водещите автори на изследването, тези резултати за първи път показват, че процесите в нашата мастна тъкан регулират промените в телесното тегло с възрастта по начин, който е независим от други фактори.

С други думи, дори когато няма промяна в диетата или начина ни на живот, става все по-трудно да поддържаме теглото си с напредването на годините поради отслабването на липидния ни метаболизъм.

Това не е съвсем оптимистична новина, но според Арнър, това новооткрито знание може да провокира нови изследвания и методи за превенция и лечение на затлъстяването и болестите, свързани с него.

Факт е, че затлъстяването продължава да бъде глобален проблем, който влошава качеството на живот на стотици хора в световен мащаб. Разбирането на значението на липидната динамика и начинът, по който тя регулира размера на мастната тъкан при хората е много навременна и обнадеждаваща.

Как да ускорим липидния си метаболизъм?

Междувременно, авторите посочват, че  можем да ускорим липидния си метаболизъм като се движим повече и се упражняваме редовно.

Ако не сте сигурни откъде да започнете, потърсете съвет от професионален фитнес треньор или попитайте за най-подходящия за вас клас в удобно за вас йога студио.

Ежедневните разходки и лекият джогинг също са нещо, което можем да правим всеки ден, за да се чувстваме по-енергични и в по-добра физическа форма независимо от възрастта!

Източник:  https://frida.bg