Златните правила за здравословно готвене от Учителя – Петър Дънов 

Петър Дънов винаги е подчертавал колко важни са зеленчуците и варивата за здравословното хранене и как точно да се приготвят те, за да се извлече най-много полза от тях. Според него, правилното готвене е от съществено значение за духовното ни равновесие. Неслучайно един от съветите му е: “Готвиш ли, пей! Бъди радостен, за да се радваш и ти и тези, които ще го ядат.” Разбира се, всеки един от нас трябва да избере подходящата за себе си храна, за да се чувства възможно най-добре и да получи най-пълноценните хранителни вещества от нея. Днес подбрахме за вас някои от златните правила за здравословно хранене на Учителя Петър Дънов : 

  1. Винаги слагай продуктите в кипяща вода. 

Всички ястия трябва да се варят на умерен огън, никога не бива да стоят на огъня след като се сварят. Морковът е най-труден за варене (около 1/2 час). Вегетарианско ядене (освен сухия боб) не трябва да ври повече от 20-30 минути. Продуктите се приготвят, когато водата започва да ври. Нито зеленчуците, нито другите продукти трябва да се държат дълго във вода. Обели лука, изплакни го и веднага го нарежи, след това морковите и другите. Не дръж никога вече обелени и нарязани продукти. Повечето витамини не издържат на светлина, а други на топлина. Спанака не трябва да се държи нито минута във вода. Измий го в топла вода – в две-три води и го постави да ври. Ако прибавиш нещо друго към спанака, сложи го 5-6 минути преди да го свалиш от огъня. Никога не слагай сода в боб или в което и да е друго ядене или сладкиши. Много от витамините се разлагат и унищожават. 

  1. Доматеното пюре и доматите са предпазно средство против унищожаване на витамините. 

Обикновено 30 на сто от витамините се губят при готвенето. 

  1. Не бива да се отваря капака, докато яденето ври. 

Сложи и последния продукт, виж часа и отдръпни яденето на определеното време. Ако готвиш на котлон – сметни, че ще се свари 10 минути след изключването на котлона, но не го оставяй да изстине на котлона. Приготви яденето така, че да е готово в момента, когато ще седнеш да ядеш. Яденето не бива да се притопля, защото се губят витамините. Добре е да се готви само за обед или само за вечеря. Добре е при всяко ядене да има някаква сурова салата, защото там витамините се запазват. 

  1. Не дръж продуктите на светло и влажно. 

Копривата се запазва най-добре в затворена тенджера, също и спанака, лука, джоджена, магданоза и пр. Предпочитай пресните продукти. Когато се яде още топло ядене, химическите процеси в стомаха се улесняват. Не се препоръчват изстинали храни. Не се позволява да се ядат и много горещи храни – те развалят зъбите и стомаха. Всички видове ядки са силно калорични храни. Нямаш ли време да се нахраниш, нахрани се с 10 ореха и хляб, бадеми и фъстъци.

  1. Ябълките създават добра обхода в човека.

Те внасят мекота, възпитават чувствата. Крушите са за ума. Черешите внасят жизнерадост, повишават чувството на надежда, внасят веселие и действат на сърцето и кръвта. Ягодите и малините пречистват кръвта и укрепват нервната система. Препоръчват се при неврастения и ревматични смущения. Докато трае сезона, можеш да си съставиш режим – до обед на три пъти да изяждаш един килограм – значи на три пъти по 300 грама, като спазваш интервал от един час между всяко ядене. С пречистването на кръвта се повишава и самочувствието на човека. Дините внасят бодрост и добро разположение на духа. Сутрин да се изяжда по един килограм диня. Те пречистват бъбреците и жлъчката и са великолепна баня за всеки организъм. През целия сезон яж диня половин или един час преди закуска в зависимост от състоянието на стомаха ти. Най-добре е да се изчака един час, за да може динята да премине през червата. Не е добре да се яде непосредствено преди закуската. 

  1. Мазнините трябва да се употребяват при всяко ядене. 

За възрастни е достатъчно от 40 до 60 грама растително масло. Вегетарианецът не трябва да се лишава и от прясно краве масло. Витамин А се намира в маслото и яйцата, но нека да не се злоупотребява – трябва да се употребяват умерено. Маслото трябва да е прясно, да се държи на сухо (не във вода) и на тъмно. Възрастните нека да приемат 400-500 грама месечно масло. За деца и юноши – повече. Липсата на масло се отразява зле на зрението.

Щом има възможност да ядеш зеленчуците сурови – предпочитай ги и ги яж в този им вид.

От много плодове и зеленчуци могат да се приготвят сокове. Суровоядството има привърженици. Но да не се прибягва до такива крайности. Суровоядството кара човека да огрубее. По хранителност морковът, целината и други са по-хранителни, когато са сварени. Ако е въпрос за режим, лечебен или обновителен, от същите корени по-добре е да се пият соковете им.

8. Лук да се употребява при готвене на всякакви храни.

Не бива да се пържи, а да се пуска на едри парчета или на цели глави във вряща вода. Нека ножа да влиза по-малко да влиза в продуктите. Лука да се обели с ръка и да се чука с дървено чукче. Същото и с чесъна. При граха също да се избягва ножа. Много вкусни стават всички храни с малко вода в която като кипне да се сложат продуктите и да не се отваря много. Суровият лук е полезен и против ракови заболявания. Картофите си запазват хранителността най-добре варени, когато се ядат още топли. Да не се държат във вода. Картофената яхния да не ври повече от 15-20 минути. Добре е възрастните да ядат един ден само картофи, без белтъчини и сол, а децата – с белтъчини – сирене, кашкавал, масло, мляко и пр.

9. Чесъна е необходим за здравето на организма.

Той дезинфекцира, действа срещу склерозата и високото кръвно налягане. Той е магическо средство и предпазва от болести и зарази.

10. Бобът е също много употребявана храна.

Боба и яйцата заместват при вегетарианеца онези белтъчини, които другите приемат чрез месото. Поне веднъж в седмицата трябва да се яде боб – в събота. Боба е храна на Шестата раса. Днешният човек не може да се ползва от всичките елементи, които той съдържа. От него става отлично пюре или супа като се слагат малки, препържени залъчета хляб. Да се вари с коренчета – моркови, пащърнак, целина, магданоз, лук, а някои слагат и спанак, но в никакъв случай не бива да се слага сода. Първата вода, която подлежи на изхвърляне, може де се употребява от болните, които са с бъбречни смущения. За тях тя е лечебна. Боба да се употребява най-много два пъти седмично. Добре е да му се поставят и сушени червени чушки, които са богати на витамини. За предпочитане е на боба да не се слага мазнина, тъй като той съдържа в себе си такава. Най-добре се вари боб в гърне на слаб огън, като се задушава – капакът се облепя в краищата с тесто и да не се отваря докато се свари.

11. Жълтъкът в яйцата е необходим. В него има витамин В1. Най-малко три сварени яйца са необходими за всеки един възрастен човек през седмицата. Младежите и изтощените организми трябва да употребяват повече яйца. Ако бъбреците ти не са в ред, не се лишавай поне от жълтъка. Ако яйцата се поставят във вряща вода, нека се варят две минути.

12. Лещата е също така много калорична – един килограм леща се равнява на един килограм месо. Един път през седмицата да се вари леща и тя да се готви без мазнина, с всички видове коренчета и на края да се прибави чесън и чубрица. Лещата усилва зрението.

13. Граха се вари също като боба. Може и да се пасира и да се залее с масло. Не търпи никакви други подправки освен черен пипер.

14. Прясното зеле – нека много добре да се сварява. Слагат се 1-2 лъжици вода и като се задуши 15-20 минути е готово. Подкиселява се с доматено пюре. Освен черен пипер се слагат няколко скилидки чесън при снемането му от огъня. Сока от прясно зеле е много полезен при гастрит, колит, язва и изобщо всякакви стомашно-чревни смущения. Зелето се настъргва с ренде и се прецежда през двойна марля в съд с топла вода, която след прецеждане се изпива. Зелевият сок е много полезен и за здравите хора.

15. Праза е зимна храна. Най-витаминозни са външните му зелени листа. Суров праз се препоръчва против хрема. Правете си салата от праз, настъргана ряпа и моркови.

16. Чушките и доматите са полезни, приготвени по всякакви начини. Те са много богати на витамини. През целия сезон не сядай да ядеш без салата от домати, печени чушки, лук, магданоз и зехтин. Но с доматите не бива да се прекалява, защото съдържат оксалати.