Изследователи откриха в гъби съединение, което стимулира растежа на нервите и подобрява паметта

Изследователи от Университета в Куинсланд са открили активно съединение от ядливата гъба Hericium erinaceus (известна у нас като Лъвска грива или Игловиден корал). Съединението ефективо стимулира растежа на нервите и подобрява паметта на човека.

Професор Фредерик Мюние от Института за изследване на мозъка в Куинсланд каза, че екипът е идентифицирал нови активни съединения от гъбата Hericium erinaceus. Този вид ядлива гъба, известна у нас като Лъвска грива е разпространена в Северна Америка, Европа и Азия. Обикновено се търси заради уникалния си вкус и текстура, а също така се използва в традиционната китайска медицина за стимулиране на имунната система и подобряване на здравето на храносмилателната система.

В проведени от тях предклинични проучвания, изследователите са открили, че гъбите Лъвска грива подобряват растежа на мозъчните клетки и паметта.

„Екстракти от тези така наречени гъби „лъвска грива“ се използват в традиционната медицина в азиатските страни от векове, но ние искахме научно да определим техния потенциален ефект върху мозъчните клетки“, каза професор Мюние.

Предишни проучвания показват, че лекарствената гъба съдържа няколко класа биоактивни молекули, включително полизахариди, протеини, лектини, феноли и терпеноиди. На тези полезни вещества се дължат и нейните силни имуномодулиращи, противоракови, невропротективни, антиоксидантни и други свойства. Освен тези ефекти, които тя може да окаже върху нашето здраве, проучванията показват, че в състава на тази гъба влизат съединения, които имат изразена антимикробна активност.

Този ефект е присъщ не само на Hericium erinaceus. Повечето гъби са богат източник освен на полезни за здравето вещества и на вторични метаболити с активност срещу широк спектър от микроорганизми, включително бактерии, дрожди и филаментозни гъби. Произведени са антибиотици, чиито активни съставки са изолирани от Рейши (Ganoderma lucidum) и много други видове лекарствени гъби. Учените се надяват, че по-нататъшните изследвания върху антимикробните агенти от тези гъби ще доведат до разработването на алтернативни антибиотични лекарства.

Изследванията са показали, че Hericium erinaceus съдържа редица антимикробни агенти. Доказано е, че съединенията от екстрактите на Херициум имат противогъбично и антибактериално действие. Във воден екстракт от лекарствената гъба се откриват вещества, като херицен А, В, С и еринапирон С, които показват умерена биоактивност срещу грам-положителни бактерии.

„Предклиничните тестове установиха, че гъбата лъвска грива има значително въздействие върху растежа на мозъчните клетки и подобряването на паметта.

„Лабораторните тестове измерват невротрофичните ефекти на съединенията, изолирани от Hericium erinaceus върху култивирани мозъчни клетки, и изненадващо открихме, че активните съединения насърчават невронните проекции, разширявайки се и свързвайки се с други неврони.

„Използвайки микроскопия със супер разделителна способност, открихме, че екстрактът от гъби и неговите активни компоненти до голяма степен увеличават размера на конусите на растежа, които са особено важни за мозъчните клетки да усещат околната среда и да установяват нови връзки с други неврони в мозъка.“

Сравнение на контролния неврон и гигантския растежен конус на хипокампалния неврон, предизвикан от лечението с NDPIH. Кредит: University of Queensland

Съавторът, д-р Рамон Мартинез-Мармол от UQ каза, че откритието има приложения, които могат да лекуват и предпазват от невродегенеративни когнитивни разстройства като болестта на Алцхаймер .

„Нашата идея беше да идентифицираме биоактивни съединения от естествени източници, които могат да достигнат до мозъка и да регулират растежа на невроните, което води до подобряване на формирането на паметта“, каза д-р Мартинез-Мармол.

Д-р Dae Hee Lee от CNGBio Co, която подкрепя и сътрудничи в изследователския проект, каза, че свойствата на гъбите лъвска грива са били използвани за лечение на заболявания и поддържане на здравето в традиционната китайска медицина от древността.

„Това важно изследване разкрива молекулярния механизъм на съединенията от гъбата лъвска грива и техните ефекти върху мозъчната функция, особено паметта“, каза д-р Лий.

Изследването е публикувано в Journal of Neurochemistry.

Справка: „Производните на херицерин активират пан-невротрофичен път в централните хипокампални неврони, конвергиращи към ERK1/2, сигнализирайки, подобрявайки пространствената памет“ от Ramón Martínez-Mármol, YeJin Chai, Jacinta N. Conroy, Zahra Khan, Seong-Min Hong, Seon Beom Kim , Rachel S. Gormal, Dae Hee Lee, Jae Kang Lee, Elizabeth J. Coulson, Mi Kyeong Lee, Sun Yeou Kim, Frédéric A. Meunier, 20 януари 2023 г., Journal of Neurochemistry .
DOI: 10.1111/jnc.15767

University of Queensland признава положените за изследването усилия и на изследователите от университета Gachon на Република Корея и националния университет Chungbuk.