Кажи ми какво слушаш, за да ти кажа какъв си

Музикалните предпочитания могат да разкрият много за личността ни.

Музиката, която предпочитаме да слушаме, разкрива много за човешката личност, казват учени от Кеймбриджския университет.

Специалистите са проучили над 20 000 души с различни музикални предпочитания. Те изследвали хората, които имат сходни музикални предпочитания и какви са общите им черти.

Тези, които се включили в проучването трябвало да изслушат 25 непознати за тях откъси от разнообразни по жанр музикални произведения. Освен това участниците са били подложени на тестове, които да определят какъв тип личност имат.

Установено било, че тези, които харесват по-нежна, акустична музика са по-приказливи и енергични. Почитателите на операта пък са с по-богато въображение. По-широко скроените личности пък били любители на по-изтънчената музика и въобще не се впечатлявали от неангажиращи песни. Екстровертите пък по-скоро предпочитат непретенциозна, акустична и релаксираща музика.

“Тези резултатите показват, че музиката като форма на себеизразяване, разпространена във всички култури, дава важна информация за основни човешки психологически характеристики”, заявиха учените.

Източник: http://www.missbloom.bg