Каква е връзката между домашното насилие и футбола?

По време на Световното първенство по футбол през 2022 г. ние публикуваме серия от блогове за пресечната точка на поведенческите прозрения и футбола. Това е четвъртият от поредицата и изследва домашното насилие и футбола.

Една на всеки четири жени ще бъде засегната от домашно насилие през живота си. Преживяването на този вид насилие може да има отрицателни емоционални, физически и финансови ефекти, включително 18% намаление на доходите през целия живот и 42% увеличение на времето, прекарано в получаване на социални помощи.

За съжаление, съобщенията за домашно насилие в Обединеното кралство нарастват по време на футболни състезания като Световната купа и Европейското първенство. Прогнозите варират, но е установено, че това увеличение на отчетите е някъде между 25%–50%. 

Защо се случва това увеличение на домашното насилие? Изключително важно е да проучваме стриктно проблеми като този, защото колкото повече знаем, толкова по-добре можем да разработим стратегии за решаването им – и да насърчим миролюбиво поведение.

Какво казват доказателствата?

Първите доказателства са ясни – има връзка между домашното насилие и футбола. Изследователите са забелязали, че броят на докладите за домашно насилие се е увеличил с 26% , когато английският национален отбор спечели или завърши наравно, и се увеличи с 38%, когато националният отбор загуби. 

След установяването на този факт някои изследваха неговите нюанси. Диксън и др. и Ивандич и др. идентифицира ефект на заместване, при който обажданията за домашно насилие действително намаляват по време на мачове. Това предполага, че извършителите може да са достатъчно разсеяни от играта или да са далеч от своите партньори и следователно да не извършват злоупотреба. И двете проучвания обаче също така откриват нарастване на докладваното домашно насилие преди и след мачове.

Разбирането на свързаното с футбола домашно насилие от всички ъгли ще бъде от решаващо значение за проектирането, тестването и мащабирането на решения, които ще имат огромен ефект върху безопасността на жените

Но какво всъщност причинява домашното насилие около телевизионните футболни събития? Някои хипотези включват: деня от седмицата, в който се провеждат мачове, емоционалната възбуда и консумацията на алкохол, влияещи върху нивата на насилие. 

Кроули и др. установиха, че домашното насилие се случва дори по време на мачове през делничните дни, което предполага, че основният му двигател не е свързан с деня, в който се играят игрите. Кроули и колегите им също са идентифицирали фактори, които допринасят за емоционална възбуда, която на свой ред може да доведе до насилие: очаквания преди мача, колко важен е мачът и важността на съперника.

Въпреки това, когато Ivandić et al. опитвайки се да разграничат алкохола от емоционалната възбуда, те откриха, че увеличаването на свързаното с футбола домашно насилие изглежда се дължи почти изключително на консумацията на алкохол. Trendl и др. се наблюдава подобно увеличение на други насилствени престъпления, свързани с алкохол, както и липса на увеличение на домашното насилие, което не е свързано с алкохол, което допълнително подкрепя тази констатация.

Промяната на началните удари и консумацията на алкохол могат да намалят насилието

Ивандич и др. са открили, че времето на игра на мач може да има значително влияние върху нивата на домашно насилие. По-конкретно, те откриха, че мачовете с ранно начало (т.е. преди 19:00) имат много по-високи нива на насилие в сравнение с късното начало (т.е. след 19:00). Те предполагат, че това увеличение се дължи основно на факта, че по-ранното начало позволява по-продължителна консумация на алкохол след края на мача. Следователно решение, което трябва да се обмисли за намаляване на свързаното с футбола домашно насилие, може да бъде изместване на мачовете за по-късно през деня. Разбира се, това може да е трудно за прилагане в началото на турнирите (предвид броя на мачовете, които трябва да се изиграят) и по време на международни състезания като Световната купа, които се излъчват на живо в различни часови зони. 

Това може също да противодейства на други съображения за определяне на времето, като например улесняване на гледането от деца или гарантиране, че зрителите могат да се приберат безопасно вкъщи с обществен транспорт. Следователно, когато началните часове не могат да бъдат изместени, политиците трябва да обмислят кога (и как) ранните мачове трябва да бъдат излъчвани по телевизията, както обсъждаме по-долу.

Ако констатациите от Ivandić et al. и Trendl et al. са точни и алкохолът е основният двигател на свързаното с футбола домашно насилие, тогава политиките за ограничаване на алкохола трябва да бъдат внимателно обмислени. Както бе споменато по-горе, трябва да помислим кога и как да се предават мачовете по телевизията. Възможно е, ако мачовете се предлагат само в кръчмите, тогава зрителите ще консумират по-малко алкохол, отколкото биха гледали у дома.

Можем да стигнем още по-далеч, като позволим само на училища или читалища да излъчват мачове по телевизията. Трябва да се обмисли и дали мачовете с ранни начални удари изобщо трябва да се излъчват по телевизията.

Призив за повече изследвания 

Въпреки тези важни прозрения, трябва да научим повече за факторите, причиняващи свързаното с футбола домашно насилие. По-конкретно, трябва да разберем по-добре:

  1. Как емоционалната възбуда допринася за увеличаването на домашното насилие и факторите, които причиняват емоционална възбуда (напр. ролята на очакванията преди мача и въздействието на залаганията върху мачовете).
  2. Дали по-голямото полицейско присъствие, което хората могат да наблюдават по време на мачове, възпира насилниците, защото се страхуват да бъдат заловени, и дали повече правоприлагащи органи оказват влияние върху докладите до службите за спешна помощ. Ще е необходима по-добра методология за идентифициране на свързаното с футбола домашно насилие, освен данните от службите за спешна помощ, за да се проучи това.
  3. Ако нарастването на домашното насилие се наблюдава в други спортове или е изолирано за футбола. Едно проучване на американския футбол установи, че неприятните загуби (поражения, когато се предвижда победа на домакинския отбор) корелират с 10% увеличение на домашното насилие, докладвано след мача . Въпреки това, тъй като контекстът в САЩ е различен от този в Обединеното кралство, трябва да разберем дали подобно увеличение се наблюдава в базираните в Обединеното кралство спортове. Трябва също така да разберем дали наблюдаваните увеличения на домашното насилие в други спортове се движат от подобни фактори като нарастването, свързано с футбола.

Футболът е най-популярният спорт в света. ФИФА изчислява, че пет милиарда фенове ще гледат само Световното първенство през 2022 г. Разбирането на свързаното с футбола домашно насилие от всички ъгли ще бъде от решаващо значение за проектирането, тестването и мащабирането на решения, които ще имат огромен ефект върху безопасността на жените. Приветстваме партньори, които се справят с предизвикателството. Свържете се с нас тук.