Какво да направим, ако сме изпаднали в период на депресия и самокритика

Целенасочените подходи могат да помогнат, когато депресията е пропита със самокритика.

  • Депресията може да се прояви с различни профили на симптоми, включително остра самокритика.
  • Депресията със значителна самокритичност е свързана с различни отговори на лечението в сравнение с други видове депресия.
  • Подходите, основани на състрадание, могат значително да намалят самокритиката и свързания с нея дистрес.

Подобно на много други хора, понякога съм се чувствал депресиран. Но моите периоди на депресия са имали подчертано различни вкусове: скръб по романтична връзка , „удряне на главата в стената“ по време на COVID и преживяване на интензивна самокритика през моите юношески години.

В моя собствен опит депресията, характеризираща се със самокритика, беше най-болезнената и трудна за преодоляване. Докато други чувства на депресия бяха свързани с външни събития и като че ли отслабваха с течение на времето, самокритиката, която изпитвах през тийнейджърските ми години и 20-те ми години, изглеждаше широко разпространена и неподатлива. Чувствах се като това, което съм, а не като нещо, през което преминавам.

Докато изучавах депресията в аспирантурата, ставах все по-убеден, че стратегията за лечение „един размер пасва на всички“ е недостатъчна. Сега съм клиничен психолог, лекуващ възрастни с набор от стресори и симптоми на психичното здраве, и станах много любопитен относно различните видове депресия – не само по отношение на тежестта или времето на симптомите – но и по отношение на усетената субстанция на депресията и съставките, които насърчават възстановяването.

Например, за хора, които изпадат в депресия след травма , често е полезно да се осигури психотерапия, която се занимава с въздействието на травмата , а не интервенции, които се фокусират само върху депресията. По същия начин расизмът влияе както върху депресията, така и върху лечението на психичното здраве. Скръбта може да изглежда подобна на депресия на повърхността, но тъй като протичането и прогнозата на скръбта се различават от тези на депресията, е полезно здравните специалисти да разберат разликите между тях.

Депресираните хора с високи нива на самокритичност често реагират различно на лечението в сравнение с другите пациенти. Например, пациентите с по-голяма самокритичност могат да покажат по-малко ползи от когнитивната терапия, отколкото пациентите с по-малко самокритичност. За самокритичен пациент когнитивните интервенции могат да изглеждат като: „Вие сте депресирани, защото мислите ви са нездравословни. Дори не си добър в мисленето – това е друго нещо, което не е наред с теб и ти си виновен, че си депресиран. Ти дори не знаеш как да мислиш така добре като мен.

Доказателствата показват, че състрадателното обучение на ума и медитацията на любяща доброта са ефективни начини за намаляване на самокритиката и свързания с нея дистрес. Вместо да се опитват да убедят пациентите да потискат самокритичните мисли, тези подходи включват генериране на доброта. Този процес изглежда работи чрез активиране на мозъчни области, участващи в емоционалната обработка и емпатията . Обсъждам тези и други основани на доказателства стратегии за намаляване на самокритиката в новата ми книга The Self-Talk Workout .

Когато пациент идва на терапия и описва симптоми на депресия, аз се опитвам да разбера факторите, които са допринесли за депресията , както и специфичните симптоми на депресия, които човекът изпитва. Намирам, че мярката за самооценка на Beck Depression Inventory-II (BDI-II) помага на този процес, тъй като разделя физическите симптоми на депресия (като промени в апетита и енергията) от симптомите на депресия, които включват негативни мисли и емоции, включително самокритика.

Когато пациентите показват самокритика, аз обяснявам, че самокритиката често е научено поведение, а не вродена личностна характеристика. Например малтретирането в детска възраст , тормозът , расовата дискриминация и хомофобията значително допринасят за самокритиката. В тези и в други случаи самокритиката отразява поглъщането на лошото отношение на другите, а не личностна черта. Също така съобщавам, че самокритиката е мощен умствен навик , но че има солидни доказателства, че това е навик, който може да бъде променен .

Проучванията показват, че различните измерения на депресията влияят по различен начин върху физическото здраве и отговорите на терапевтичното лечение . Изследвания, изследващи специфични типове елементи в рамките на BDI-II, показват, че елементите от въпросника за самокритиката изглежда се групират заедно в свое собствено „подизмерение “ на депресията.

Разбира се, понякога хората стават самокритични по отношение на други симптоми на депресия („Какво не е наред с мен? Защо не мога да се почувствам по-добре или просто се отървавам от това?“), така че също така ми е интересно да знам за прогресията на симптома развитие. Доказателствата показват, че когато е налице самокритика, разтварянето на самокритиката значително понижава нивата на депресия. В изследване, включващо над 500 участници с набор от симптоми на депресия, намаляването на самокритиката се очертава като най-силният предиктор за подобрение.

Когато лекувам депресия, вземам предвид и личните предпочитания на пациентите, тъй като предоставянето на избор на пациентите е в съответствие с етичните принципи и може също така да повиши ангажираността на пациентите . Уведомявам пациентите, че тъй като е доказано, че много лечения помагат при депресия, те могат да обмислят дали една или повече от следните базирани на доказателства интервенции звучат привлекателно: психотерапия , медитация на вниманието , състрадание към себе си, физически упражнения, разширяване на социалната подкрепа или поведенчески активиране (включване в планирани дейности).

Изявената самокритика не се ограничава до депресията, но също така влияе върху тревожността, хранителните разстройства, зависимостите, социалната фобия и посттравматичния стрес . Сега, когато имам създадено разбиране за ролята на самокритиката при различните състояния на психично здраве, се уверявам, че внимавам за самокритика, когато пациентите я проявяват и обяснявам основаните на доказателства подходи, които могат да намалят самокритиката.

За да се справя със собствената си самокритика, ми помогна да прочета някои от многото изследвания относно факторите, които могат да доведат до самокритика. Това четене ми помогна да гледам на моята самокритика като на нормална последица от това, което бях преживял, а не като на поредното лошо нещо за мен. Обаче медитацията на любяща доброта предложи друг вид разрешение на моята самокритика. Помогна ми да изградя усещане за вътрешно състрадание. Освен това предостави специфична техника, която можех да използвам, за да се откажа от навика да се самокритикувам и да развия нов навик да се отнасям към себе си по любезен, разбиращ и неосъждащ начин.

Депресията е сложна. Тъй като хората с депресия често имат различни видове симптоми по едно и също време, няколко вида подходи за лечение могат да бъдат полезни. Винаги е важно да се оценяват мислите за самонараняване или самоубийство и да се даде приоритет на планирането на безопасността, ако такива мисли са налице. За физически симптоми на депресия често препоръчвам поведенческа активация ; за самокритиката препоръчвам умствени упражнения за промяна на навика за самокритика.

Пишейки за самокритичната депресия, не се опитвам да внуша, че депресията със самокритика трябва да се превърне в отделна диагноза. По-скоро се надявам, че хората с депресия и доставчиците на здравни услуги могат да станат все по-информирани и овластени да лекуват различни депресивни преживявания, включително тези със значителен самокритичен компонент, с най-ефективните налични подходи.

Автор: Рейчъл Голдсмит Туроу Ph.D.