Какво да не ядем и какво да не правим преди да си легнем да спим

Всички знаем, че е желателно човек да спи поне 7-8 часа на денонощие, за да може тялото му да се възстанови от умората, натрупана през деня и така да му осигури достатъчно здраве и енергия. Проблема обаче е, че повечето от нас често пренебрегват това правило. Дългосрочното лишаване от сън може да доведе до различни здравословни проблеми като диабет, високо кръвно, сърдечно-съдови заболявания и наднормено тегло. Ето защо трябва да се направи всичко възможно, за да си набавяме качествен сън всеки ден и да почиваме добре за да сме изпълнени със сила и да поддържаме добър тонус.

Ето няколко полезни навика, с които на всеки ще му е по-лесно да си набави иначе така дефицитния качествен сън.

Преди лягане консумирайте по-леки ястия

Не е добре да си лягате гладни, но другата крайност също не е полезна. Изобщо – трябва да се внимава с вечерята. Също така, препоръчително е да не се яде поне два часа преди сън. Неподходящата, мазна и висококалорична храна може да доведе до проблеми с храносмилането и дори до често прекъсване на съня. Добре е да консумирате лека храна като кисело мляко, извара, варени яйца със салата или други зеленчуци. Трябва също така да се отбележи, че ако сте от тези, залагащи на средиземноморската диета преди да се отправите към леглото ще имате не само по-добро здраве, но и дълбок сън.

Приемът на кофеин или алкохол пък има пряка връзка с неговата продължителност и качество.

Избягвайте алкохола

Може да изглежда, че няколко бири, няколко чаши вино или питие преди сън ви помагат да заспите. И все пак има три солидни причини да не пиете алкохол, особено в големи количества, преди лягане.

Алкохолът вероятно ви помага да заспите, но той прекъсва естествения цикъл на съня по-късно през нощта. Това може да намали количеството на възстановителния REM сън, който получавате.

Консумацията на алкохол отпуска всички мускули в тялото, което може да влоши обструктивната сънна апнея и силното хъркане .
Езофагеалният сфинктер е мускул, който също се влияе от алкохола. Когато се отпусне, има тенденция да причинява киселинен рефлукс.

Избягвайте захарта и сладките неща

Според проучвания прекомерната консумация на рафинирана захар е отговорна за влошаването на съня и по-кратката му продължителност. Сладкото може да доведат до затлъстяване, както и до множество хронични заболявания.

Избягвайте храни с високо съдържание на вода

Ставането, за да отидете до тоалетната, наистина може да наруши почивката ви. Разбира се, пиенето на много вода е важна част от поддържането на здравето, но искате да избегнете пълен пикочен мехур посред нощ. Най-добре е да избягвате храни с високо съдържание на вода. Това включва целина, диня и краставици.

Опитайте и с малко медитация

Медитацията разчита на множество техники за дишане, комбинирани с определено време за релаксация. Тя е доказан метод за отпускане на физическото и психическо напрежение, а дори само 10 минути на ден са достатъчни, за да постигнем нужния резултат. Оттам и сънят на човек става по-качествен и си почивате много по-добре.

Не тренирайте интензивно

Става дума за вдигане на тежести, колоездене или бягане. Тези практики не са препоръчителни преди сън. Заменете ги с гимнастика, стречинг или различни видове йога. В случая те са добро решение, тъй като всички те водят до отпускане на мускулатурата и съответно до по-лесно заспиване. Всякакъв друг вид спорт учестява сърдечния ритъм и държи тялото и съзнанието будни за по-дълго време.

Слушайте хубава музика

За едни това може да е класическа музика, а за други – рок. Важното е да изберем стил, който ни действа добре и позитивно. За някои хора рокът действа енергизиращо и им се приисква да танцуват, така че за тях това не е добра идея. На други пък звукът на оперен глас и оркестър им влияе изнервящо. Затова всеки сам трябва да прецени с каква музика би могъл да се приспи.

Вече съществуват и множество приложения, разработени специално за по-лесно заспиване. Някои от тях използват бял шум, а други – звуци от природата.

Ограничете гледането на всякакви видове екрани

Телевизорът, таблетът или смартфонът са любимото средство за отпускане преди сън на множество хора по света, но гледането на филм или всяка друга дейност, извършвана с помощта на тези устройства, за жалост не ни помага да се отпуснем, а даже напротив. Светлината, която те излъчват, е изкуствена и може да повлияе негативно на естествените функции на тялото. Това е така, защото тя заблуждава нашия организъм и той потиска отделянето на мелатонин – хормонът, без който сънят е невъзможен. Ако човек обърне внимание на телевизионните реклами, ще си даде сметка, че през последните години потреблението и търсенето на лекарства, които подпомагат заспиването се е увеличило значително. Напомняме отново, че липсата на качествен сън е един от основните фактори за наднорменото тегло.

И все пак, ако четете тази статия в леглото малко преди да заспите – спокойни сънища. Утре ще бъде страхотен ден, в който ще срещнете прекрасния свят, който ви очаква.