Какво контролиращите личности правят, за да не загубят властта си над нас

Какво означава контролираща личност?

Най-общо казано това е човек, който настоява хората в обкръжението му да се държат по наложения от него начин.

За да постигне своята цел, той може да използва всякакви тактики и манипулативни техники.

Попадали ли сте в ситуация, в която някой ви държи сметка защо правите нещо или защо го правите по точно този начин?

Ако все пак го попитате какъв му е проблемът, той ще ви отговори: „Не се прави така” или „Не ми е приятно да правиш това”.

Контролиращите характери имат нужда да управляват и да владеят ситуациите и хората, защото само така се чувстват уверени и сигурни.

Но задоволявайки тази своя потребност, те ни карат да се чувстваме напълно зависими и без право на собствено мнение. В резултат ние губим самочувствието и мотивацията си.

Вижте шест от нещата, които контролиращите личности правят, за да не изгубят властта си над нас:

В началото ни заливат с любовта и грижите си, но постепенно се отдръпват от нас

Това е фина манипулативна тактика, която лесно може да бъде пренебрегната, ако не сме чували за нея и не знаем как да я разпознаем.

Ето един примерен сценарий: В началото на връзката ви партньорът ви залива с любовта, грижите и вниманието си. Топлото отношение бързо разсейва облаците на съмнение и вие вече сте напълно сигурни, че именно това е Вашият човек.

Уви тази приказка свършва много скоро! Когато контролиращата личност получи доказателства за вашите чувства, прибира своите обратно и постепенно започва да се дистанцира от вас.

Партньорът ви спира да ви казва колко добре изглеждате и да ви повтаря колко ви обича.

Всъщност оттук нататък неговото отношение ще зависи изцяло от това какво „заслужавате”: награда или наказание.

Тази тактика ще ви държи нащрек постоянно, а така контролиращият партньор ще си осигури „послушна” половинка, която ще прави нещата по неговия начин и в съответствие с неговите разбирания, желания и потребности.

Това, разбира се, слага край на равнопоставените отношения.

Критикуват всичко, което правим

Контролиращият човек никога не е доволен от това, което правят другите, дори когато следват неговите собствени напътствия.

Няма значение за какво става въпрос – дали за музиката, която слушаме, дали за стилът ни на обличане, за работата, която сме избрали, за начина, по който шофираме…

Никой никога няма да е достатъчно добър в неговите очи. Най-честите реплики на контролиращата личност са: „Трябваше да…”, „Можеше да…”.

Това поведение е директна атака срещу нашата индивидуалност, независимост и право на собствени решения и избори.

В дългосрочен план подобно поведение може да унищожи самочувствието ни и да попречи на развитието ни.

Мразят да им задаваме въпроса „Защо?“

Контролиращият човек вярва, че думата му е закон – точно по тази причина се вбесява, когато го попитаме защо е толкова критичен към работата ни например или го помолим да ни обясни защо трябва да направим нещо по точно определен начин.

Реакцията му може да се обясни с това, че мотивите просто нямат никакво значение за него.

Всъщност е напълно възможно нищо от това, което ни казва, или за което ни критикува, да няма логично обяснение.

Истината е, че той просто държи да се съобразяваме с това, което казва, без да го поставяме под съмнение.

Те ни вменяват вина, за да ни манипулират

„Ако ме обичаш, ще …”, „Много ще ме нараниш, ако не…”

Контролиращите личности ни казват всичко това, за да ни вменят чувство за вина и да ни накарат да изпълним желанията им.

Те правят всичко възможно да използват любовта и привързаността ни, за да им дадем това, което искат.

Това е ужасно разрушителен модел на токсични взаимоотношения от всякакъв вид – приятелство, професионални отношения, романтични връзки – и може да доведе до трайни емоционални щети.

Налагат произволни, а понякога и доста странни, правила

Контролиращите личности имат цял арсенал от правила, които ние просто трябва да спазваме, ако не искаме да си навлечем техния гняв.

Ето и възможни варианти на някои от тях:

„Нелепо е да чуеш съобщенията от гласовата си поща и да ги оставиш без отговор!“

„Навреме“ означава да дойдеш 5 минути по-рано за срещата. Закъсняваш, когато идваш в точния час!“

„Ако не можеш да се аргументираш с факти, просто замълчи, защото няма да приема необосновано мнение!“

„Работата не трябва да е забавна – това е причината да носи името „работа”.

Въпреки че това са само примери, много от нас вече са чували нещо подобно през живота си.

Лошото е, че дори да се опитаме да възроптаем, няма да има особен ефект, защото контролиращите личности рядко определят правила, почиващи на логична основа.

Тоест, дори да изтъкнем слабите места на дадено „правило”, ще бъде напълно безуспешно и по-скоро ще получим отговора: „Защото аз така казвам”.

Друга особеност на тези правила е, че винаги подлежат на промяна, защото зависят от моментното настроение на контролиращия или от това доколко изгодни са му в конкретния случай.

Така за нас остава изборът: да продължим ли да негодуваме или да се примирим, за да запазим добрите си отношения с него.

Те ще се опитат да ни накарат да изгубим вяра в себе си

Когато осъзнаем, че сме в капана на подобни взаимоотношения, е съвсем нормално да се опитаме да се освободим от токсичното влияние.

Тогава трябва да бъдем готови и за „наказанието” на контролиращата личност. След като доловят промяната в държанието ни, ще ни обвинят, че сме се „променили”, че вече не сме толкова съпричастни, човечни, толерантни, старателни, отдадени.

Може дори да ни обвинят в неблагодарност: „Направих толкова неща за теб, а ти ми се отблагодаряваш така!” или „Благодарение на мен и подкрепата ми постигна всичко това!”…

Контролиращите личности могат да бъдат толкова убедителни, че да успеят да ни разколебаят и дори да ни накарат да се почувстваме виновни.

Този сценарий ще се повтаря винаги, когато се осмелим да защитим своята свобода и индивидуалност, а това в дългосрочен план ще понижи самооценката и самочувствието ни. Контролиращите хора са напълно способни да смачкат личността ни.

Ако усещате, че някой използва обичта, доверието или лоялността ви, че не зачита индивидуалността и свободата ви, направете необходимото, за да се откъснете от токсичното му влияние.

Научете се да разпознавате емоционалното насилие и проявявайте твърдост и сила, за да освободите живота си от хората, които ви го причиняват. Повярвайте, това ще бъде за добро…

Промяната, особено когато е с цел да оздравеем, да се погрижим за себе си и да продължим напред, е не само необходима, но и наложителна.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychology.framar.bg