Седемте вида токсични приятелства

Вашият най- добър приятел е първият човек , когото търсите сутрин и последният човек, на когото изпращате SMS вечер. Вечно сте заедно и направо си довършвате изреченията. Но напоследък след ден на мотаене се чувствате изтощени, изцедени и някак странно . Може би вашият приятел няма да ви позволи да вземете нито едно решение? А може би просто вече не харесвате човека в който се превръщате когато сте с него? 

Звучи ли ви познато ? Тогава може да сте в токсично приятелство. 

„Отровните приятелства се случват когато един човек е емоционално наранен или използван от друг , което прави връзката по-скоро тежест, отколкото подкрепа“ казва Сюзан Дегес – Уайт , автор на книгата “Токсични приятелства” . Лошото приятелство може да повиши кръвното ви налягане, да понижи имунитета ви и да повлияе на психическото ви здраве.

Но въпреки че причиняват хаос на ума, тялото и духа ви, Токсичните приятелства са трудни за забелязване. Това е така, защото повечето започват силно – защо иначе бихте станали приятели на първо място? Добрата новина е, че можем да ви помогнем да диагностицирате нездравословна връзка, преди да се е превърнала в пълно заболяване. Прочетете, за да разберете седемте най-често срещани вида токсични приятелства и как да ги поправите.

1 . СЪСТЕЗАТЕЛЯ

Какво го издава : Вечна нужда да чувства превъзходството си

Двама приятели.  Единият държи лист с А върху него.

ТИПИЧНО ПОВЕДЕНИЕ: 

Кандидат срещу вас за президент на класа

  • любопитство към вашите оценки или постижения( след което се хвалят с техните )
  • омаловажаване на вашите постижения . „ Бях съветник в лагера с приятел и всеки път , когато някой от нашите лагерници прояви интерес да прекара време с мен , моят приятел трябваше да поеме управлението и да стане всеобщ любимец”, казва един наш познат . „ Имах чувството , че той или трябваше да го дискредитира или да направи нещо , което смяташе за по-добро за да е център на вниманието.“

ЗАЩО Е ТОКСИЧНО : Малко приятелско състезание може да те пришпори да трябва да даваш всичко от себе си, но ако постоянно се тревожиш да не те надмине някой, който би трябвало да ти пази гърба? Сега това е изтощително. „Приятелите трябва да празнуват вашите успехи толкова, колкото ви подкрепят в трудни моменти“, казва Дегес-Уайт.

КАК ДА ГО ДИАГНОСТИЦИРАТЕ: Ако често се питате „Кога ще дойде и моят ред?“, може да се наложи да намерите приятел, който е по-щастлив да ви стимулира, отколкото да спука балона ви.

2 . ЛЮСПИТЕ

Какво го издава : Често нечестен, винаги ненадежден

Двама приятели.  Едната има надпис flake на ризата си.

ТИПИЧНО ПОВЕДЕНИЕ : 

  • Отказва се в последния момент … или просто не се появява ;
  • „Случайно “ ви изключва („ Не сте били в тази кореспонденция? Странно ! “)
  • Лъже за това къде се намира или ви зарязва заради свои планове .

ЗАЩО Е ТОКСИЧНО : Разбира се, всички от време на време отменяме среща . Но един токсично люспест приятел бавно убива увереността ви чрез мъчително разочарование.„Приятелите трябва да бъдат надеждни “, казва Дегес-Уай . „ И определено не те зарязват , защото са открили нещо по-добро, което да правят.

КАК ДА ГО ДИАГНОСТИЦИРАТЕ : Ако приятел се отнася с вас все едно има задни мисли, нарушава обещания или просто никога не се появява, спрете да се мъчите да правите планове . Понижете ги  в “ранг” до обикновени познати и ги изчакайте да направят следващия ход.

3 . ПОТРЕБИТЕЛЯТ

Какво го издава : Взема, взема, взема без да дава

Един приятел яде пържени картофи на друг.  Думата потребител е на нейната рокля.

ТИПИЧНО ПОВЕДЕНИЕ: 

Никога не пишат съобщения , освен ако не се нуждаят от нещо ; заема пари и никога не ги връща ; винаги иска услуга ( но е MIA , когато имате нужда от такава ). „ В шести клас това момиче ме използваше за отговори на домашните “ , казва Кейли , 15 . „ Тогава тя би ме игнорирала пред други приятели.

ЗАЩО Е ТОКСИЧНО : Приятелите трябва да са готови да споделят – но това означава да давате , както и да приемате . „ Приятелството може да бъде токсично , когато един човек прави връзката изцяло за себе си “ , казва Дегес-Уайт . „ Ако ви се обаждат само когато имат нужда от нещо , те не оставят място за вас или вашите нужди.

КАК ДА ГО ДИАГНОСТИЦИРАТЕ : Доверете се на интуицията си — ще разберете дали приятелството ви не е равностойно. Ако чувствате , че се изтощавате , опитвайки се постоянно да поддържате приятеля си щастлив и не получавате нищо от връзката си то трябва сериозно да се замислите и да преоцените отношенията си с този човек.

ТИ ли си токсичният приятел ?

Необходими са двама , за да играят токсичното танго . Задайте си тези въпроси , за да видите дали можете да подобрите приятелството си.

Мразиш ли да не постигаш целите си ?

☐ Да

☐ Не

Трудно ли е да оставиш приятелите си да споделят светлината на прожекторите ?  

☐ Да

☐ Не

Вземате ли по – често , отколкото давате ? 

☐ Да

☐ Не

Имали ли сте в миналото приятелства, които са завършвали зле?

☐ Да

☐ Не

Ако сте отметнали с ” да” на поне три , помислете за следните съвети за приятелство :

1 . Приятелите и водят и следват. Можете да бъдете настоятелни, но също така е нужно и да правите компромиси .

2 . Приятелството не винаги може да бъде свързано само с един човек .

3 . Равното даване и вземане е в основата на приятелството .

4 . Вие и вашите приятели имате определени права . ( Разгледайте ги по-долу ! )

4 . КОНТРОЛЬОРЪТ

Какво го издава : Шефче ( умножено по милион )

Един приятел сочи друг.  Контролерът на думите е на гърба му.

ТИПИЧНИ : 

  • Прекратяване на другите ви приятелства ;
  • прекъсване или говорене вместо вас
  • грубо коментиране на това, което носите или начина по който изглеждате

ЗАЩО Е ТОКСИЧНО : Всички искаме информация от нашите приятели . Работата е там , че има разлика между това да дадете обмислен съвет на приятел и да се опитате да го управлявате. Когато някой постоянно ви казва какво да правите, той преминава важна граница . „ Като тийнейджър , все още търсиш кой си “ , казва Дегес – Уайт. „Така че е важно да се уверите , че приятелството няма да погълне вашата уникална идентичност“.

КАК ДА ГО ДИАГНОСТИЦИРАТЕ : Проучете кой сте извън приятелството. Присъединяването към нов клуб или компания, срещата с различни хора или дори просто запазването на една вечер седмично , за да прекарате известно време у дома , трябва да ви даде малко място за дишане – и може да ви помогне да разберете разбери кой си без тях.

5 . ЛОШОТО ВЛИЯНИЕ

Какво го издава : Фрази като “Ти страхливец ли си???”

Трима приятели.  Човек носи риза, на която пише лошо влияние.

ТИПИЧНО ПОВЕДЕНИЕ : 

Казва на родителите си , че ще прекарат нощта в къщата ви , след което отиват на парти вместо това

мами на тестове или в работата си

притискат ви да правите неща , които са небезопасни , незаконни или просто нелюбезни . „ Имах приятел , който искаше да замерям къща с яйца с него . Стана ми неудобно , но чувствах , че нямам друг избор , защото той беше най-добрият ми приятел , ” казва един от нашите респонденти.

ЗАЩО Е ТОКСИЧНО : Приятелите трябва да извадят най-доброто от нас , а не най-лошото . Те могат да ни помогнат да бъдем по-уверени, като ни подкрепят, когато се чувстваме нервни или несигурни , „ но никой не се грижи за някого , като го тласка да нарушава закона , да наранява себе си или да нарани някой друг “ , казва Ниобе Уей , професор по психология на развитието в Нюйоркския университет. Натискът може да е едва доловим – може би просто не харесвате ситуациите, в които се намирате , когато сте с този приятел – но все още е токсичен .

КАК ДА ГО ДИАГНОСТИЦИРАТЕ : Запитайте се : „ Бих ли се държал по този начин , ако не бях с този човек ? “ Ако не харесвате изборите , които правите, когато сте заедно в крайна сметка може да не сте толкова добри приятели .

6 . ШЕГАДЖИЯТА

Какво го издава : Подлост, маскирана като хумор

Приятел с думата жокер на ризата си се смее, докато друг се мръщи.

ТИПИЧНО ПОВЕДЕНИЕ: Нарича ви с прякора, който мразите

споделя неудобна ваша снимка в социалните медии

твърди, че сте „ твърде чувствителни “ , когато се обиждате от така наречените им шеги . 

„Имах една приятелка , която ме дразнеше за всичко : косата ми , моите дрехи , моите действия , моите мнения . Помолих я да спре , но тя казваше : „ Аууу , не исках това , знаеш , че те обичам . “ Но аз не го направих ,” казва Сара , 15 .

ЗАЩО Е ТОКСИЧНО : Един добър приятел може да ни помогне да се посмеем на себе си . Но да си забавен не е карта за излизане от затвора за изказване на лоши неща и ако приятел наистина го е грижа за теб , той ще спре, когато кажеш „ стига “. „ Понякога хората ще направят _ _ ужасен коментар към приятел под фасадата на шега“, обяснява Уей. “Но все още е болезнено.”

КАК ДА ГО ДИАГНОСТИЦИРАТЕ: Подигравката не винаги е токсична, но зависи от вас да решите колко ви е удобно. Ако кажете на приятеля си, че нещо, което е казал, е преминало границата, той трябва да уважава вашите граници. . . без значение колко лайка получават.

Законът за правата на приятелството

Като приятел имате право на :

  • Доверете се, че вашият приятел иска най -доброто за вас .
  • Имайте други приятели .
  • Очаквайте вашият приятел да се появи , когато сте направили планове .
  • Кажете „ не “, ако не искате да направите нещо, което вашият приятел иска да направи .
  • Разберете , че разногласията са естествена част от приятелството .
  • Да предположим, че вашият приятел е честен с вас и иска честност в замяна .
  • Приятно прекарване на времето с вашия приятел .

7 . ДВУЛИЧНИКА

Какво го издава : Знаете ли добри клюки?

Приятел шепне в ухото на друг.  Думите две лица са на ръкава му.

ТИПИЧНИ ХОДОВЕ : Започване на изречения с „ Не за да бъда злобен , но “; блика над новата прическа на вашия общ приятел , след което се подиграва зад гърба им ; казвайки ви тайните на други хора , като същевременно настоявате, че можете да им доверите своите .

ЗАЩО Е ТОКСИЧНО : Трудно може да се устои на клюките , но те не са основата за стабилно приятелство . Ако представата на приятел за забавление потиска други хора , шансовете са , че те също го правят с вас . _ Добрите приятели са лоялни и заслужаващи доверие – две думи , които не се отнасят за всеки , който говори глупости за хора, които твърди , че харесва .

КАК ДА ГО ДИАГНОСТИЦИРАТЕ : Следващия път, когато се заядат с ваш общ приятел , вместо това кажете нещо положително или сменете темата . Ако не могат да ви последват по главния път , може да се интересуват повече от празник на клюки , отколкото от истинско приятелство .

План за детоксикация

Раздялата с приятел никога не е лесна . 

Но има начини да поправите или да се махнете от отровна ситуация , без да започнете Трета световна война . Айлийн Кенеди – Мур , психолог и автор , ни превежда през стъпките на приятелска намеса .

1 . Поискайте каквото ви трябва

Винаги използвайте изявления 

„ Аз “ ( „ Чувствам се наранен , когато ми се подигравате пред любимата ми “ ) . Фокусирането върху чувствата ви ги прави по- склонни да видят вашата страна и да се извинят .

2 . Осигурете си малко място и пространство за да оцените ситуацията и човека

Вашият приятел наистина ли е токсичен или просто е направил нещо сенчесто ? Всички ние можем да се държим по начини , с които не се гордеем . Опитайте една седмица , след което се върнете към разговора със хладна глава.

3 . Прости и забрави

Ако вашият приятел полага усилия да уважава чувствата ви и да бъде по -добър приятел , помислете дали да не му дадете втори шанс. Част от това да си добър приятел е да прощаваш и да оставяш миналото да си остане минало .

4 . Създайте нови приятели

Може да е трудно да прекратите токсично приятелство , ако нямате други възможности . Присъединете се към клуб или помолете някой, който ви е симпатичен да излезете.