Какво наистина помага против целулит

Ако целулитът ви притеснява – знайте, че не сте единствените. Желанието ни да се отървем от — или поне да намалим целулита доведе до много възможности за лечение. С толкова много възможности е наистина трудно да се разбере какво работи, ако изобщо работи.

За да разберат, дерматолозите провеждат изследвания. Ще се радвате да научите, че изследването показва, че някои лечения могат да направят целулита по-малко забележим – поне за известно време. Ето ниската точка.

Най-добри резултати според проучванията:

Терапия с акустични вълни

Проучванията показват, че това може да намали появата на целулит. Необходими са няколко сесии на лечение, за да видите намаление.

Лазерно лечение

За лечение на целулит се използват различни видове лазерни терапии.

По време на едно минимално инвазивно лазерно лечение, наречено Cellulaze™, малко лазерно влакно се вкарва под кожата ви. Когато лазерът се задейства, лазерната енергия разрушава твърдите ивици под кожата, които са причината да виждаме целулита. Това лечение може също да удебели кожата ви, което е важно да се знае. Кожата често изтънява там, където се образува целулит. Удебеляването на кожата може да помогне за намаляване на появата на целулит.

Жена, получаваща терапия с акустични вълни
Терапия с акустични вълни: Ръчно устройство използва звукови вълни за разбиване на целулита.

В крайна сметка:  Cellulaze™ може да намали появата на целулит. Пациентите виждат резултати, които продължават година или повече. Необходими са повече изследвания, за да се знае със сигурност колко полезен може да бъде този лазер.

При други лазерни лечения някои пациенти са забелязали по-малко целулит. Резултатите могат да продължат 6 месеца или повече; въпреки това, малко трапчинка обикновено се връща.

Subcision

Наречена Cellfina™, тази медицинска процедура включва вашия дерматолог, който вкарва игла точно под кожата, за да разбие твърдите ивици под кожата, които ни карат да виждаме целулит.

В крайна сметка:  Доказано е, че Cellfina™ намалява трапчинките по кожата, които виждате при целулита. В проучване на 232 пациенти, 99% от тях казаха, че са доволни от резултатите. Резултатите могат да продължат 2 години, а може и повече.

Прецизно освобождаване на тъкан с помощта на вакуум

Това също разгражда твърдите ленти, които ни карат да виждаме целулит. По време на тази процедура вашият дерматолог ще използва устройство, което съдържа малки остриета, за да отреже твърдите ленти. След като лентите се изрежат, тъканта се придвижва нагоре, за да запълни и елиминира кожата с трапчинки.

В крайна сметка:  Това може да е ефективно лечение за намаляване на целулита. Малко проучване показва, че много пациенти, които са получили това лечение, са имали по-малко целулит до 3 години. Твърде рано е да се каже, но резултатите може да продължат дори по-дълго.

Интересно: Целулитът е различен от мазнините

Целулитът се различава от мазнините. Лечението, което може ефективно да премахне мазнините, често няма ефект върху целулита.

Отслабване

Извод:  Допълнителното тегло може да направи целулита по-видим. За някои хора отслабването и поддържането на здравословно тегло намалява количеството целулит, който виждат. Ако развиете отпусната кожа, докато отслабвате, обаче, целулитът може да стане по-забележим.

Упражнение

В крайна сметка:  наличието на повече мускули прави кожата ви по-гладка и стегната. Замяната на мазнини с мускули също може да направи целулита по-малко забележим.

Доказателство, че лечението може да работи

Карбокситерапия

По време на тази медицинска процедура газът въглероден диоксид (CO2) се вкарва точно под кожата. CO2 се различава от въглеродния окис, който може да бъде смъртоносен. Възможните странични ефекти от карбокситерапията са дискомфорт по време на лечението и временни синини.

В крайна сметка:  Ранните проучвания показват, че жените може да виждат по-малко целулит. В едно проучване 10 жени са получили 8 лечения. След тези лечения изследователите установиха, че жените имат малко по-малко целулит.

Кремове и лосиони

В крайна сметка:  Изследователите са открили, че някои кремове и лосиони могат да имат ефект върху целулита.

Жена, нанасяща крем против целулит
За да избегнете обрив от целулитен крем или лосион, тествайте го върху малка площ. Ако не получите кожна реакция до 48 часа, можете да използвате повече от продукта.

Продуктите, съдържащи кофеин, могат да дехидратират клетките, което може да направи целулита по-малко очевиден. За да запазите резултатите, ще трябва да прилагате продукта всеки ден.

Продукт, който съдържа 0,3% ретинол, също може да има известен ефект върху целулита. Някои жени, които са го използвали, казват, че виждат малко по-малко целулит. Ретинолът може да помогне за удебеляване на кожата, което може да намали колко целулит виждате. Преди да разберете дали ретинолът може да ви помогне, ще трябва да прилагате продукта в продължение на 6 месеца или евентуално повече.

Ако се интересувате да опитате крем или лосион против целулит, помага първо да ги тествате върху малка площ. Някои хора имат алергична кожна реакция.

Тестването върху малка площ също е важно, тъй като има съобщения за хора, които се тревожат или имат учестено сърце, докато използват продукт, който съдържа аминофилин. Хората, които използват инхалатор за астма, определено искат да избягват използването на всеки продукт, който съдържа аминофилин. Дори крем, който го съдържа, може да причини проблеми с дишането.

Ендермология®

Предлага се в спа центровете, това лечение използва устройство, което ви прави дълбок масаж, като същевременно повдига кожата ви с инструмент, подобен на вакуум. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри това като медицинско изделие, което има малък потенциал да причини вреда. FDA обаче не е казала, че работи.

Хората, които предлагат endermologie®, казват, че са необходими няколко сесии на лечение, за да се видят резултати. Всяка сесия е с продължителност около 45 минути.

В крайна сметка:  Резултатите от проучването варират. Някои проучвания не откриват разлика в целулита между жените, които са получили endermologie® и тези, които не са. Други проучвания показват, че жените, които са го получили, са имали забележимо намаление. Тези резултати обаче били временни.

Ако видите резултати, изглежда, че трябва да продължите лечението, за да продължите да виждате резултати. Целулитът има тенденция да се връща в рамките на 1 месец след спиране на лечението.

Ionithermie процедури за намаляване на целулита

Ако изберете тази спа процедура, целулитът ще бъде намазан с водорасли или глина, а понякога и смес от двете. След това към зоната се прикрепят електроди. Преди техникът да напусне стаята, зоната ще бъде опакована в найлон. По време на лечението ще усетите лек електрически ток. Някои хора казват, че течението е болезнено или неприятно.

Твърди се, че това лечение намалява размера на третираната зона, което може да намали появата на целулит.

В крайна сметка:  без независими публикувани проучвания е трудно да се разбере дали това работи. Някои хора казват, че кожата им е по-тонизирана, но все още виждат целулит. Други казват, че не забелязват никаква разлика. Ако видите резултати, те ще продължат само около 12 до 18 часа.

Радио честота

Това е вид лечение, което загрява целулита. Едно устройство, одобрено от FDA, комбинира радиочестота с лазер, засмукване и масаж, за да се насочи към целулита.

В крайна сметка:  Скорошни проучвания показват, че някои пациенти виждат малко по-малко целулит. Този резултат обаче е краткотраен и са необходими няколко лечения, за да се види тази малка промяна.

След лечение често се срещат натъртвания. Те избледняват с времето.

Твърде рано е да се каже дали работят

Лазерно асистирана липосукция

Липосукцията е инвазивна медицинска процедура, която работи добре за премахване на малки количества мазнини.

В крайна сметка:  Докато липосукцията може да премахне нежеланите мазнини много ефективно, тя не се препоръчва за премахване на целулита. Това може да направи трапчинката по-очевидна.

Добавянето на лазерно лечение към липосукцията обаче може да помогне да се отървете от целулита. Твърде рано е да се каже дали лазерно асистираната липосукция е ефективна.

Ултразвук

Техника, наречена ултразвукова липоскулптура, е неинвазивна процедура, която насочва и унищожава мазнините. 

В крайна сметка:  Няма доказателства, че ултразвукът сам по себе си може да намали целулита. Когато се комбинира с друго лечение на целулит, обаче, ултразвукът може да намали появата на целулит. Рано е да се каже дали ще има ефект. Необходими са повече проучвания.

Какво не се препоръчва за лечение на целулит

Криолиполиза

Това лечение замразява нежеланите мазнини, за да се отървете от тях.

В крайна сметка:  Въпреки че може да бъде много ефективен за премахване на малки джобове от нежелани мазнини, в момента не може да се отърве от целулита.

Мезотерапия

По време на тази процедура получавате серия от инжекции в областта(ите) с целулит. В зоната се инжектират различни вещества, включително кофеин, хормони, ензими и билкови екстракти. Тъй като всеки практикуващ използва уникална комбинация от съставки, няма начин да разберем кои – ако има такива – съставки са ефективни.

В крайна сметка:  Малко проучвания показват, че това работи. Страничните ефекти са чести и включват зачервяване и подуване, нежни бучки под кожата, инфекция, алергична кожна реакция и кожни промени.

Добавки

Някои хора казват, че приемането на добавки, които съдържат съставки като кофеин, екстракт от гроздови семки или гинко билоба, може да намали целулита.

В крайна сметка:  Няма доказателства, че някоя добавка може да намали целулита.

Дерматолог може да ви помогне да решите какво е точно за вас

Преди каквото и да е козметично (което не е необходимо от медицинска гледна точка) лечение, винаги е най-добре да се консултирате с лекар, който разбира и лекува състоянието. Вашите резултати зависят от уменията и опита на лицето, което извършва лечението.

Дерматолозите са експерти по кожата, така че те разбират кожата и това, което се намира точно под нея. Дерматолог, който предлага лечение на целулит, може да ви помогне да решите кое лечение може да е най-ефективно за вас и да отговори на вашите въпроси.

Свързани AAD ресурси


Референции
Alizadeh Z, Halabchi F,  et al . „Преглед на механизмите и ефектите на неинвазивните устройства за контуриране на тялото върху целулита и подкожните мазнини.“ Int J Endocrinol Metab . Epub преди публикуването на 3 юли 2016 г.

Kaminer MS, Coleman WP,  et al . „Многоцентрово основно проучване на подпомогнато с вакуум прецизно освобождаване на тъкани за лечение на целулит.“ Dermatol Surg . 2015 март;41(3):336-47.

Khan, MH, Victor F,  et al . „Лечение на целулит: Част I. Патофизиология.“ J Am Acad Dermatol . 2010 март;62(3):361-70; викторина 371-2.

Khan, MH, Victor F,  et al . „Лечение на целулит: Част II. Напредък и противоречия.“ J Am Acad Dermatol . 2010 март;62(3):373-84; тест 385-6.

Luebberding S, Krueger N,  et al . „Целулит: Преглед, основан на доказателства.“ Am J Clin Dermatol . 2015 август;16(4):243-56.

Pianez LR, Custódio FS  и др . „Ефективност на карбокситерапията при лечение на целулит при здрави жени: пилотно проучване.“ Clin Cosmet Investig Dermatol . 2016 г. 22 август; 9: 183-90.