Какво представлява правилото 50/30/20 и подходящо ли е за моите финанси?

Какво представлява бюджетното правило 50/30/20?

Ако сте нов в бюджетирането, решението как адекватно да управлявате парите си може да е доста трудно непосилно. Не само трябва да се организирате, но също така трябва да вземете трудни решения за това как да харчите парите си. Добър начин да опростите всичко това е процентно базиран бюджет – разделете месечния си доход на определени процентни части, за да покриете вашите разходи, спестявания, дълг и каквито категории изберете. Един от най-често срещаните процентно базирани бюджети е правилото 50/30/20. Идеята е да разделите доходите си на три категории, харчейки 50% за нужди, 30% за желания и 20% за спестявания.

Научете повече за бюджетното правило 50/30/20 и дали то е подходящо за вас.

50% от приходите за покриване на нуждите ви

Нуждите са тези сметки, които абсолютно трябва да платите и са нещата, необходими за оцеляване. Тези разходи могат да включват плащания за наем или ипотека , плащания за кола, хранителни стоки, застраховка, здравеопазване, плащане на минимален дълг и комунални услуги.

Категорията „нужди“ не включва елементи, без които можете да живеете, като например кабелна телевизия или Netflix. Те ще отидат в категорията „желания“.

30% от приходите – за желани от вас неща

Незадължителните разходи или „желания“ трябва да представляват 30% от доходите ви. Всичко от хранене навън, пазаруване на дрехи, Starbucks, вашия план за кабелен или мобилен телефон, пътуване, подаръци или членство във фитнес зала се квалифицира като желание. В голямата схема на нещата тези покупки може да са важни за вас, но са незадължителни разходи.

20% от приходите – за спестявания

Останалите 20% от доходите ви трябва да отидат за спестяване на пари . Около 61% от хората на възраст от 25 до 34 години имат спестени по-малко от $1000 . Спестяването може да включва откриване на депозитна сметка за спестяване за спешен фонд, авансово плащане, ваканция или друга по-голяма цел. Това може също да означава внасяне в инвестиционна сметка или пенсионен план, като 401(k) или IRA . Можете също така да разпределите част от този раздел за плащане на всеки дълг.

Помислете дали да предприемете допълнителна стъпка за спестяване, като използвате програми за „закръгляване“ онлайн или с мобилни приложения, които приемат транзакциите с вашата дебитна карта, закръглят ги до най-близкия долар и автоматично прехвърлят „промяната“ към вашите спестявания. Можете също така да настроите директен депозит, така че част от вашата заплата да отива направо във вашата спестовна сметка.

Подходящо ли е за вас бюджетното правило 50/30/20?

Правилото 50/30/20 може да бъде добър метод за бюджетиране за някои, но дали системата е подходяща за вас ще се определи от вашите уникални обстоятелства. В зависимост от доходите ви и мястото, където живеете, 50% може да не са достатъчни, за да покрият нуждите ви. Например, хората, които живеят в район с високи разходи, може да се наложи да отделят голяма част от доходите си за жилища, което прави почти невъзможно за тях да поддържат нуждите си под 50%. Така че може да се наложи да коригирате процентите, за да отговарят на вашата ситуация.

Наличието на три категории за проследяване може да ви помогне да не затънете в процеса на категоризиране на всеки отделен разход. За други липсата на структура може да затрудни намирането на начини за подобряване на навиците им за харчене. В крайна сметка трябва да решите какъв тип система за бюджетиране е подходяща за вас въз основа на вашите навици и обстоятелства.

Какво трябва да запомните

Бюджетът 50/30/20 е пример за бюджет, базиран на проценти. Погледнете финансовото си състояние и цели и измислете формула, която работи за вас. Какъвто и метод на бюджетиране да изберете, той ще работи само ако се придържате към него.