Как да засилим имунитета си за да противодействаме на коронавируса? Съветите на проф. Кантарджиев

Приемайте витамини D, C и А. Употребата на алкохол не пречи, но злоупотребата с него е опасна, защото махмурлукът намалява имунитета за около два дни.

Лекарство срещу коронавируса няма, но има прости начини да подсилим организма си, когато заразата е наоколо. Проф. Тодор Кантарджиев обясни как всички хора, (най-вече възрастните) могат да се погрижат за имунитета си.

Проф. Кантарджиев препоръчва хората да приемат по четири капки витамин D всеки ден. Витамин D можем да приемаме също и с храните, консумирайки например риба. В нея витамин D се съдържа в по-големи количества.

Добре е също към ежедневната ви храна да се добавят още витамин А и витамин C, които са в изобилие в цитрусовите плодове – портокали, грейпфрут, мандарини.

Професор Кантарджиев не съветва да се взимат много дълго време имуностимулатори, защото не се знае крайния ефект върху имунната система.

Няма засега специфично лечение на коронавируса, припомни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

“Всичко, което подпомага организма да се чувства в по-добра форма, в по-добра кондиция е добре дошло. Това са минерали, витамини“, каза доц. Кунчев.

Но по-добре това да става под наблюдението и препоръка на лекар, а не да  опитваме всичко, което срещаме в интернет, призоваха специалистите.

Проф. Кантарджиев допълни още, че малкото количество алкохол е полезен за имунната система и даже е доказано, че има слабо антивирусно действие.

Злоупотребата с алкохол обаче е опасна, защото при махмурлук за цели два дни човек е с намален имунитет и ще изкара по-тежко вирусната инфекция.

Етанолът е много добър дезинфектант, само че като средство за измиване на ръцете, уточниха още проф. Кантарджиев и доц. Кунчев.