Как да преживееш раздялата и да се научиш да живееш, да обичаш и да се доверяваш отново

Раздялата никога не е лесна, дори ако вие сте този, който инициира края на връзката.

Първо, има набор от емоции, с които да се борим, някои от които може да продължат по-дълго от други. Има също краткосрочни и дългосрочни стъпки, които можете да предприемете, за да се възстановите от раздяла, така че да можете да преминете към здрави, доверителни взаимоотношения със себе си в бъдеще.

Научете повече за това какво да очаквате при раздяла и как можете да се възстановите по положителен начин.

Стъпка 1: Изразете емоциите си

Изразяването на емоциите ви е първата ви стъпка към възстановяването.

Процесът на скръб може да премине през своите възходи и падения и можете да изпитате тъга в един момент и гняв в следващия. Някои хора може дори да изпитат облекчение.

Признайте каквото и да чувствате

Раздялата може да доведе до множество чувства и етапи на емоции, включително:

  • приемане (особено веднага след раздялата)
  • облекчение
  • шок
  • отказ
  • скръб
  • отхвърляне
  • болка
  • предателство
  • страх
  • смущение
  • тъга

Стъпка 2: Опитайте тези краткосрочни стъпки

Преодоляването на чувствата ви е само първата стъпка към справяне с раздялата.

Колкото и трудно да изглежда в началото, трябва да предприемете следните стъпки, за да осигурите своята емоционална, умствена и физическа безопасност веднага след раздялата:

Намери “себе си” отново

Когато сте имали връзка, особено дългосрочна, може лесно да се забравите. Може да е трудно да се съсредоточите върху положителните страни на излизането от връзката ви точно сега, но можете да се научите да прегръщате това време като възможност за самоизследване.

Има ли дейности, които винаги сте искали да опитате, или места за пътуване и хранене, които не сте могли преди? Сега е моментът да обмислите да направите тези неща.

Помислете за намиране на професионална подкрепа от терапевт

Наричана още терапия за разговори, сесиите с психотерапевт могат да ви помогнат да преодолеете емоциите си, като същевременно намерите начини да се справите. Помислете за намиране на терапевт, който е специализиран във възстановяването на връзката.

Останете социално активни

Понякога скръбта от раздялата може да е толкова силна, че в крайна сметка да останете сами. Груповата подкрепа и индивидуалната подкрепа с приятели и семейство са важни. Опитайте се да не се изолирате в този деликатен момент.

Тези, които са най-близо до вас, могат да ви помогнат да се отпуснете, но също така да ви покажат, че сте обичан и подкрепян – винаги.

Фокусирането върху социалните ви взаимоотношения сега също може да помогне за укрепване на уменията ви за романтична връзка в бъдеще. Експертите смятат , че поддържането на социални контакти е свързано с намаляване на депресията и по-дълъг живот.

Пренаредете жизнената си ситуация

Понякога раздялата означава, че единият или и двамата се преместват от споделена преди това жизнена площ.

В допълнение към стреса от преместването, емоционалното натоварване може да нарасне още повече, ако вие и вашият партньор споделяте домашни любимци или деца във връзката си.

Също така, в зависимост от условията ви на живот, може да се наложи да помислите за финансова подкрепа, за да компенсирате всеки загубен доход, който вие и вашият партньор сте споделяли преди. Не се страхувайте да се свържете с близки или приятели, за да проучите възможности като временно жилище, докато не си стъпите отново на краката.

Стъпка 3: Съсредоточете се върху дългосрочното възстановяване

В дългосрочен план здравословното възстановяване от раздяла често зависи до голяма степен от следните фактори:

Вашето психическо здраве

Скръбта е процес и този, който няма окончателна времева линия. Може да се наложи да скърбите малко повече след раздяла.

Да си позволите да обработите новите си житейски обстоятелства е от съществено значение за цялостното ви психично здраве.

Можете също така да се погрижите за психичното си здраве по време на раздяла, като се уверите, че сте социално и физически активни. Това може да помогне за намаляване на болката и депресията , които може да изпитвате.

Техники за самообгрижване

Грижата за себе си винаги е важна, особено след раздялата. Поговорката, че „трябва да се грижиш за себе си, за да се грижиш за другите“, определено важи за междуличностните отношения.

Като инвестирате време в грижа за себе си в дългосрочен план, вие ще изградите здравословна връзка със себе си, която след това ще се прехвърли във вашите взаимоотношения.

Възстановяване на доверието

В зависимост от обстоятелствата около раздялата ви, може да бъде предизвикателство да се доверите отново на другите. Без обаче да възстановите доверието, потенциално може да имате проблеми с партньорите в бъдеще.

Изграждането на доверие може да отнеме време и терапевтът може да препоръча стратегии за възстановяване на доверието във вашите взаимоотношения.

Как се справяте с нови взаимоотношения

За някои хора е изкушаващо да облекчат болката от раздялата, като започнат нова връзка. „Връщането“ обаче не винаги е разумно, тъй като може да повлияе негативно на новата ви връзка.

Дайте си достатъчно време да скърбите и да обработите напълно емоциите си, преди да продължите. Това време, разбира се, може да варира от човек на човек.

За “домашно”

Независимо дали раздялата ви е едностранна или взаимна, прекратяването на една връзка никога не е лесен процес.

По време на моменти на силен стрес или тъга е важно да имате предвид, че този етап от живота ви в крайна сметка ще настъпи. Също така не забравяйте, че повечето хора преминават през раздяла поне веднъж в живота си, така че сте в добра компания, ако искате да се свържете с приятели и семейство за емоционална подкрепа.

Ако някога сте в момент, в който справянето с раздяла става толкова трудно, че психичното ви здраве страда, може би е време да посетите терапевт, ако още не сте го направили. Преди всичко останало, бъдете добри към себе си и се отнасяйте към раздялата си като към процес.