Как да се детоксикираме от тежки метали?

Някои храни и лекарства могат да помогнат за отстраняването на тежки метали от тялото. Използването на такива вещества за тази цел е известно като детоксикация на тежки метали.

Наличието на малки количества от някои тежки метали, като желязо и цинк е от съществено значение за здравето ни. Но пък наличието на големи количества тежки метали е много токсично за тялото и околната ни среда.

Според статия от 2019 г. отравянето с тежки метали е често срещан здравен проблем в следствие на честото излагане на промишлени, селскостопански и канализационни отпадъци.

Някои вещества, като тези, присъстващи в някои храни и лекарства, се свързват с тежките метали и ги транспортират извън тялото. Този процес се нарича хелиране.

Неправилно извършеното хелиране, обаче може да бъде опасно и дори фатално. Хората не трябва да опитват детоксикация от тежки метали без наблюдението на медицински специалист.

Тази статия разглежда възможните ползи от диетите за детоксикация на тежки метали, доказателствата зад тях, някои жизненоважни съображения за безопасност и възможните странични ефекти.

Какво е детоксикация от тежки метали?

жена, която търси в хладилника храна, която може да помогне за нейната детоксикация от тежки метали
Веществата, открити в определени храни, могат да помогнат за транспортирането на тежки метали от тялото.

Детоксът от тежки метали има за цел да премахне излишните тежки метали от тялото.

Вещество, което се свързва с тежки метали, е известно като хелатор, а процесът, който ги транспортира извън тялото, се нарича хелиране. Хората често наричат ​​детоксикацията от тежки метали хелатотерапия.

Лекарите използват специфични хелатори за лечение на отравяне с тежки метали. Някои храни също могат да помогнат за извеждането на тежките метали от тялото.

Токсичността от тежки метали може да засегне функцията на органи като мозъка, черния дроб и белите дробове. Наличието на високи нива на тежки метали в тялото също може да намали енергийните нива и да повлияе на състава на кръвта.

Дългосрочното излагане на тежки метали може да причини симптомите, наблюдавани при дегенеративни състояния, като болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер . В някои случаи, дългосрочно излагане на някои метали може дори да причини рак.

Някои примери за тежки метали включват:

 • арсен
 • кадмий
 • хром
 • мед
 • водя
 • никел
 • цинк
 • живак
 • алуминий
 • желязо

Тежките метали могат да навлязат в тялото ни чрез храната и факторите на околната среда. Някои източници на тежки метали включват:

 • ерозия на почвата
 • минен
 • индустриални отпадъци
 • емисии от изкопаеми горива
 • пестициди върху културите
 • отпадъчни води
 • тютюн за пушене

Ефективни ли са детоксикациите от тежки метали?

За хора с отравяне с тежки метали детоксикацията с тежки метали може да е от съществено значение за предотвратяване на животозастрашаващи усложнения. Лекарите могат да използват определени лекарства, като пенициламин или димеркапрол, които се свързват с металите и ги извеждат от тялото.

За хора с ниска, но редовна експозиция на тежки метали, които могат да се натрупат в тялото, детоксикацията на тежки метали може да помогне за предотвратяване на различни хронични състояния. Според някои изследвания, детоксикация от тежки металиможе да помогнепредотвратяване на бъбречни, сърдечно-съдови и неврологични състояния.

Някои здравни специалисти предлагат хелатотерапия като възможност за лечение на различни здравословни състояния, които разделите по-долу ще обсъдят по-подробно.

Сърдечно-съдови заболявания

Някои здравни специалисти предлагат хелатотерапия като лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Националния център за допълващо и интегративно здраве (NCCIH) проведе широкомащабно проучване на 1708 души и установи умерено намаляване на сърдечно-съдовите инциденти след хелатотерапия в сравнение с плацебо . Това обаче важи само за хората с диабет .

TheNCCIHсъщо предполагат, че може да е по-добре да следвате здравословна за сърцето диета и да направите необходимите промени в начина на живот, за да се справите със сърдечните заболявания, вместо да рискувате потенциално опасните странични ефекти на хелатотерапията, която може да не осигури никакви ползи.

Болест на Алцхаймер

Някои изследователи смятат, че има връзка между високите нива на тежки метали и болестта на Алцхаймер.

Има много предклинични in vitro и in vivo изследвания, които показват връзката между метали като мед, цинк и желязо и появата и прогресирането на невродегенеративни състояния като болестта на Алцхаймер. Металите са критично включени в клетъчните процеси, които медиират здравето на невроните и мозъка.

По-конкретно, единстатияпредполага, че терапевтична стратегия, насочена към насочване към мозъчни метали, е теоретично добре обоснована и оправдана. Учените обаче се нуждаят от допълнителни доказателства в подкрепа на това.Проучванене е показало, че определен път, насочен към метали, като стриктно хелиране, е ефективен или оптимален при лечението на болестта на Алцхаймер.

Аутизъм

Някои практикуващи предлагат хелатотерапия като възможност за лечение на аутизъм . Това е свързано с предположения, че тимерозалът във ваксинациите в детска възраст причинява аутизъм поради живачна токсичност. Тимеросалът е консервант, съдържащ живак, присъстващ в някои детски ваксинации.

Националният столичен център по отравяния заявява, че няма научни доказателства в подкрепа на каквато и да е връзка между тиомерсал или ваксинация в детска възраст и аутизма.

Безопасни ли са детоксикациите от тежки метали?

Всеки има определено количество тежки метали в тялото си. За хора с нормално количество хелатирането има потенциал да причини повече вреда, отколкото полза.

Хелатотерапията може да лекува отравяне с тежки метали под внимателното наблюдение на медицински специалист. Използването на хелатотерапия за нещо различно от екстремни случаи на отравяне с тежки метали може да бъде много опасно и дори фатално.

Според Националния столичен център по отравяния през 2005 г. 5-годишно момче с аутизъм е починало по време на интравенозна хелатотерапия, използваща лекарството динатриев едетат. Хелатотерапията причинява ниски нива на калций в кръвта му, причинявайки сърдечен арест и тъканна смърт, което в крайна сметка води до мозъчна смърт.

Те също така съобщават, че през 2003 г. 53-годишна жена е починала по време на натуропатично лечение на интравенозна хелатотерапия, която използва лекарството етилендиаминтетраоцетна киселина. Хелатотерапията причинява спад в нивата на калций, което след това засяга кръвоснабдяването на сърдечния мускул и сърдечния ритъм.

В някои случаи детоксикацията на тежки метали може да доведе до рециркулация на тежки метали в тялото.

Странични ефекти

Хелатотерапията може да причини много странични ефекти, включително:

Алтернативи

Човек може да бъде в състояние да намали нивата на тежки метали в тялото си по-постепенно, като направи промени в диетата си. Някои храни, като спирулина и кориандър, могат да помогнат за транспортирането на излишните тежки метали от тялото.

Според една статия от 2013-та година, следните храни могат да бъдат ефективни за детоксикация от тежки метали:

 • Диетични фибри: различни храни, богати на фибри, като плодове и зърнени храни с трици, могат да помогнат за премахването на тежките метали. Изследователите са открили, че фибрите намаляват нивата на живак в мозъка и кръвта.
 • Хлорела: Проучванията показват, че хлорела повишава детоксикацията на живак при мишки.
 • Храни, съдържащи сяра: храни, богати на сяра, като чесън и броколи, могат да бъдат добри хелатори. Изследванията показват, че чесънът може да е предотвратил увреждане на бъбреците от кадмий и да е намалил окислителното увреждане от олово при плъхове.
 • Кориандър: Кориандърът може да помогне, но в момента има ограничени доказателства в подкрепа на това. В проучване върху животни кориандърът намалява усвояването на олово в костите. В проучване, разглеждащо деца с експозиция на олово, кориандърът е толкова ефективен, колкото плацебо.

Същият преглед също така изброява някои добавки, които могат да работят за хелатиране на тежки метали от тялото:

 • Глутатион: някои форми на глутатион, когато човек го приема различно от орално, могат да предпазят клетките от окислителното увреждане, което могат да причинят тежките метали.
 • Модифициран цитрусов пектин: Модифицираният цитрусов пектин и веществата от кафяви водорасли понижават токсичността на тежки метали с приблизително 74% при хора участници в пет казуса.
 • Сяросъдържащи аминокиселини: Примери за тях са таурин и метионин.
 • Алфа-липоева киселина: Алфа-липоевата киселина е силен антиоксидант , който може да обнови други антиоксиданти в тялото и да хелатира металите от тялото.
 • Селен: Селенът може да помогне за премахването на живака от тялото. в едно изпитание добавката на органичен селен се е доказала от полза за хора с експозиция на живак.

Въпреки че това са по-малко екстремни методи за детоксикация на тялото, все пак е важно да внимавате, когато използвате добавки или прекомерни количества от един вид храна.

Въпреки че диетичните фибри могат да помогнат за детоксикация на тялото,едно проучванеустановяват, че разтворимите фибри като лененото семе увеличават задържането на кадмий при плъхове. Следователно хората с висока експозиция на кадмий може да се нуждаят от повишено внимание, когато консумират ленено семе.

Някои хелатори, като алфа-липоевата киселина, могат да причинят преразпределение на металите в тялото. Следователно хората трябва да внимават, когато използват определени детоксикиращи вещества и винаги да следват съветите на медицински специалист.

Резюме

Наличието на големи количества тежки метали в тялото може да причини здравословни проблеми или хронични здравословни състояния. Въпреки това, има ограничено количество доказателства, които предполагат, че детоксикацията на тежки метали с лекарства или хелатотерапия може да излекува всякакви състояния.

Хелатотерапията може да бъде жизненоважна за лечение на отравяне с тежки метали. В някои случаи обаче може да бъде много опасно и да причини повече вреда, отколкото полза. Понякога дори може да бъде фатално.

Хората, които искат да се детоксикират от тежките метали, трябва да се опитат да намерят алтернативи, които са по-безопасни и действат по-постепенно. Някои храни също действат като хелатори, за да се свързват с тежките метали и да ги транспортират извън тялото.

Някои добавки могат също да работят за детоксикация на тялото от тежки метали. Хората обаче трябва да се консултират с лекаря си, преди да приемат каквито и да е нови добавки, и винаги трябва да следват указанията на своя медицински специалист, когато се стремят към естествена детоксикация от тежки метали.

Последен медицински преглед на 16 декември 2019 г.