Как да се храним правилно по време на бременност?

Ако ви влече към сладко, може да имате недостиг на цинк, селен или магнезий.

Храненето през бременността не е тема за една статия, но тук ще се постарая да синтезирам най-важното за бременната жена. Когато вече сме разбрали, че сме на път да изпълним своята свещена мисия и под нашето сърце е затуптяaло още едно сърчице, тогава вече започваме да чувстваме отговорността не само за своето здраве, но и за това на живота, който се развива в нас.

Природата така ни е устроила, че с каквото и да се храним, за бебето винаги ще има достатъчно хранителни вещества. Когато липсват в храната обаче, те ще бъдат изтеглени от тялото на бременната майка, което може да причини неприятни симптоми, а в някои случи дори заболявания. А нашето бебе няма нужда от болна майка.

И обратното – това, което ние приемаме през бременността в повечето случаи преминава през плацентата и попада в бебето. Затова е важно и да го предпазваме, като избягваме определи храни и напитки.

КАКВО ДА ИЗБЯГВАМЕ:

В случайните сайтове и форуми може да се намери най-разнообразна информация по въпроса, като съм срещала най-невероятни храни, които да се избягват като банани и ананаси, например. В крайна сметка забранени храни няма, освен тези, които съдържат отрови:

•Стабилизатори, оцветители, консерванти или като цяло всички преработени храни;

•Меки сирена;

•Пушени меса;

•Колбаси и други преработени месни изделия;

•Сурово сушени меса, особено дивечови – източник на паразити;

•Сурово сушена риба, включително и суши;

•Миди и скариди, особено през юли и август – източник на токсини;

•Тарама хайвер;

•Яйца от несертифициран източник;

•Големи и хищни риби – риба тон, акула и др. – съдържат тежки метали;

•Пастети;

•Сол, особено бяла „готварска“ сол – достатъчно соли има в зеленчуците и дори в яйцата има сол;

•Оцет – може само в малки количества натурален оцет;

•Алкохол – твърд, категорично НЕ. Някои източници допускат в малки количества домашно вино и жива бира, но ако можем да ги избегнем, ще е най-добре;

•Кафе – освен ако не е натурално, био и то в малки количества – ½ – 1 кафе на ден;

•Пържено и храни, съдържащи тежки мазнини ;

•Храни, съдържащи бяла захар, включително торти, пасти, бисквити, еклери и др.;

•Лечебни чайове и такива, съдържащи кофеин;

•Тестени изделия;

•Тютюнопушене;

•Наркотични вещества;

•Повечето лекарства, освен по лекарско предписание;

•Вода от чешмата – съдържа тежки метали, хормони и други токсични вещества.

Ако имате някакви непоносимости или алергии, гадене и повръщане или други здравословни проблеми, този списък може да бъде още по-дълъг. Тогава възниква въпросът:

С КАКВО ДА СЕ ХРАНИМ?

Е, този списък е доста по-голям и доста по-пълноценен. Преди всичко, менюто на бременната трябва да бъде разнообразно. Когато предозираме с една храна, колкото и полезна да е тя, може да създаде условия за непоносимости. Много жени използват бременността като оправдание, за да поглъщат неконтролируемо всичко, което им се яде. В голяма част от случите това, което ни се иска да си хапнем, не е полезно, а по-скоро показва някакъв недостиг на определени хранителни вещества. Ако Ви влече към сладко, може да имате недостиг на цинк, селен или магнезий.

Ето какво е необходимо на жената, за да има здрава бременност:

Аминокиселини – източник са протеините от животински и растителен произход. Аз самата съм вегетарианка, но по време на бременността и кърменето консумирам и риба, както и умерени количества млечни продукти и яйца. За всеки случай приемам и качествена спирулина.

Мастни киселини – за формиране на мозъка на бебето, за издръжливост, енергия и хормонален баланс – всички студено пресовани масла, семена и ядки, риба, но приготвена на пàра, както и рибено масло.

Витамини и минерали – всички запаси, които имаме от минерали и витамини отиват към плода, затова те са особено важни. Именно техният недостиг може да причини симптоми като контракции, крампи, анемия, дисбаланс на хормоните на щитовидната жлеза, диабет и други усложнения. Те се съдържат най-вече в плодовете и зеленчуците, а можем да ги приемаме и като натурална добавка при наличие на симптоми. Например: при крампи и контракции – магнезий, при анемия – желязо, вит. С и вит. В, при апетит за сладко – цинк, селен и т.н. Фолиева киселина почти всички лекари препоръчват превантивно още при подготовката за бременност, за предотвратяване на спина бифида.

Фибри – меките и щадящи фибри са много подходящи при запек, но с тях трябва да се внимава да не дразнят червата прекалено много (например зелето), тъй като това може да предизвика дразнене на матката и контракции.

Вода – съвсем не е на последно място, а напротив – на първо. Още от самото начало на бременността ние задържаме по малко вода – между прешлените, в ставите, във влагалището, за да стане еластично и т.н. Околоплодните води се формират през целия период и в края на бременността ще достигнат 1 литър. Кръвообращението изисква вода, тъй като до края на бременността нашата кръв ще бъде с около 50% повече. Водата обезболява, балансира кръвното налягане и дава енергия. Затова нека не си я пестим. Водата, която консумираме трябва да е чиста, леко алкална и да се редува изворна и минерална вода.

Като цяло менюто ни по време на бременност се състои от свежи и пресни сезонни плодове и зеленчуци, сурови ядки и семена, пълнозърнести храни и бобови, натурални сирена, домашно заквасено кисело мляко, яйца, чиста риба и екологично месо от пасищни животни. 

Движението също е част от здравословния начин на живот на бременната жена. Дали ще изберете йога, пилатес, бели денс, фитнес, аеробика за бременни, плуване или просто ежедневни разходки на чист въздух, важното е заниманията да са редовни и да не се претоварвате, да съобразявате движенията и натоварването с бременността.

Наслаждавайте се от сърце на най-красивия, най-женствения и най-милия период в своя живот. Период на очакване, на надежда и… любов.

Елена Терзиева, нутриционист 

тел. 0889901660

[email protected] 

www.elenaterzieva.com