Кафето притежава сили, които едва сега започваме да разбираме

Винаги сме знаели, че кафето съдържа нещо повече от кофеин.

Както толкова много други хора и аз съм човек, който обича сутрешното кафе. И колкото и да не съм склонен да посрещна новия ден, винаги знам, че кафето, което току-що си направих, ще ме изведе от сънливото ми състояние и ще ме накара да се чувствам много по-жив и подготвен да се държа достойно пред изпитанията на деня. Дълго време предполагах, че само кофеинът в кафето ме ободрява, но NBC News съобщава, че изследователи в Португалия са открили, че положителните ефекти, които получаваме от сутрешната си напитка, са по-уникални за кафето, отколкото знаехме преди.

Кафето е много повече от просто кофеинова напитка

Изследването, публикувано в научното списание Frontiers in Behavioral Neuroscience , установи, че има измерими разлики в преживяванията на субектите, които пият разтвор с вода и кофеин, спрямо тези, които пият кафе. От 83 участници в проучването, на 47 е дадено кафе, а на 36 е даден кофеин, разреден в гореща вода. Всеки човек е преминал сканиране с ядрено-магнитен резонанс преди да изпие напитката си и второ сканиране 30 минути след консумация на чаша.

Мозъчната активност и в двете групи показва намаляване на активността в частта от мозъка, която поставя хората в състояние на покой, което означава, че кофеинът изпълнява една и съща функция за увеличаване на енергията при всички участници, независимо от това какво пият. Въпреки това, тези, които пият кафе, имат повишена мозъчна активност и в други части на мозъка, включително тези, които се занимават с фокуса, вниманието и краткосрочната памет – ползи, които не се споделят от тези, които пият разтвора на водна основа.

„Удоволствието, което се доставя на индивид, който обича кафе сутрин, това всъщност е част от почти ритуал, който наистина е важен и за този индивид да почувства, че „аз съм готов за деня“, каза Нуно Соуса, професор в Медицинския факултет на Университета на Миньо в Португалия и един от авторите на изследването.

Това би обяснило защо целият процес на разпределяне на утайката и включване на кафемашината ме ободрява малко, дори преди да отпия първата си глътка. Това може също да обясни защо в дните, когато избирам нещо по-утилитарно, като консервирана енергийна напитка направо от хладилника, се чувствам малко по-муден.

Суза каза пред NBC News, че тези, които не пият кафе редовно, може да не изпитат същите ефекти. Други изследователи отбелязват, че има съединения в кафето, които могат да имат свой собствен уникален ефект върху мозъчната дейност, подпомагайки функции като паметта.

Проучването не изследва тези, които пият безкофеиново кафе, така че не е ясно дали този сорт има някое от предимствата, посочени по-горе. Освен това, повечето от участниците в проучването са били жени, което означава, че може да има разлики в начина, по който хората реагират на кафето във връзка с техния пол. И накрая, трябва да се отбележи, че кофеинът има други физически ефекти върху тялото, които трябва да се имат предвид. Той може да ограничи притока на кръв, което може да повлияе или да прикрие ефекта, който кофеинът и/или кафето имат върху мозъчната дейност. Във всеки случай изглежда ясно, че нашият сутрешен ритуал е циментиран в ежедневието ни от сили, за които дори не сме подозирали.