Кокосова вода – натурален еликсир за отлично здраве

Кокосовата вода е прозрачна течност, която изпълва младите плодове на кокосовата палма. Тъй като плодовете узряват, тази течност отделя масло от повърхностните слоеве на вътрешната обвивка на кокоса, а течността се превръща в кокосово мляко, след което това мляко се сгъстява и втвърдява.

Кокосовата вода, извлечена от плодовете без пукнатини, съдържа хранителни вещества, включително витамини, минерали, антиоксиданти, аминокиселини, цитокинини. Тя е източник на минерали като магнезий, калций, калий. Съдържа цинк, селен, йод, сяра, манган, бор, молибден.

Кокосовата вода съдържа незаменими аминокиселини (валин, левцин, изолевцин, метионин, лизин, треонин, триптофан, фенилаланин).

Кокосовата вода има висока хранителна стойност и поради уникалния си състав има редица полезни свойства за организма, като:

• наистина утолява жаждата, тъй като е една от най-добрите рехидратиращи напитки;

• възстановява водния и електролитен баланс;

• премахва токсините от тялото.

Най-важното е, че за да усвоят всички полезни вещества, съдържащи се в кокосовата вода, тялото няма да има практически никакви усилия. Това е лека напитка, която ще ви позволи бързо да се възстановите и да получите допълнителна енергия без никакви странични ефекти. Друга полезна характеристика е създаването на неблагоприятно местообитание в стомашно-чревния тракт при различни паразитни червеи и опасни инфекции.

Естествената кокосова вода има толкова полезни свойства, че никоя друга естествена или синтетична напитка няма. Тя е естествен антиоксидант, който ефективно се бори с излишъка от свободни радикали в тялото и по този начин забавя процеса на стареене, като предпазва клетките от унищожаване!

Кокосовата вода не изчерпва полезните си свойства дотук – трябва да я използвате, ако искате:

• подобряване на кръвообращението и намаляване на риска от инфаркт, тъй като намалява кръвното налягане и намалява образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове;

• да се отървете от проблеми с храносмилането, което се постига чрез подобряване на метаболизма и нормализирането на чревната микрофлора;

• отстраняване на камъни в бъбреците и нормализиране на чернодробната функция;

• балансира нивата на кръвната захар, което е особено полезно за хората, склонни към диабет;

• прави кожата по-млада и по-здрава.

Кокосовата вода всъщност няма противопоказания – не предизвиква алергии. В малки количества може да се използва от почти всички, а редовната употреба може да бъде противопоказана само в случай на непоносимост на организма към отделните компоненти, съдържащи се в нея.

Кокосовата вода е компонент на много диети, включително тези, които имат за цел премахване на токсините и шлаките от тялото (детоксикация).

Поради рехидратиращите си свойства и високото съдържание на минерали и хранителни вещества, кокосовата вода се използва много успешно в спорта и фитнеса. Кокосовата вода се препоръчва като естествена енергийна напитка за професионални спортисти и любители.

Кокосовата вода има калорично съдържание от само 46 калории на 100 грама, което е много по-ниско от всички сокове, като същевременно има уникални хранителни свойства, насищайки тялото с основни вещества и микроелементи. Освен това не съдържа вредни наситени мазнини и за хората, които наблюдават теглото си, това е незаменима напитка.

Кокосовата вода се бутилира в рамките на 3-8 часа след събирането на кокосовите орехи. Обработката се извършва без употребата на консерванти, като антиоксидант се добавя само в минимално количество аскорбинова киселина (витамин С) от клас BIO. За опаковката на продукта се използва Tetra Pack – екологично чиста опаковка.

Благодарение на такъв многостранен подход към производството на кокосовата вода, имаме уникалната възможност да оценим ползата от тази уникална и наистина полезна напитка.

Източник: https://gotvach.bg