Лековитото растение риган

Риганът е една от билките, които глезят небцето с пикантния си вкус предимно в средиземноморската кухня. Но риганът не само доставя наслада на вкусовите луковици, а се отразява благотворно и върху здравето.

Риганът (Origanum vulgare) води произхода си от Средиземноморския басейн. Билката израства на височина до 65 сантиметра и спокойно преживява зимата – някои сортове издържат дори на минус 15 градуса. През периода на цъфтене риганът обикновено блещука с бели или нежно розови цветове.  През последните 400 години неговата популярност нарасна и днес се използва широко в Европа, Северна Америка и части на Азия. Като подправка риганът намира приложение най-вече за омлети, пици, салати и сосове за спагети.  При това риганът предлага много повече предимства от приятен аромат:

1. Облекчаване на стомашни спазми

Лековитите свойства на ригана са познати от древността. Съдържащите се в билката дъбилни и горчиви вещества облекчават стомашните спазми и газове. Освен това риганът стимулира апетита и храносмилането.

2. Чиста кожа

Малкото растение с чиста съвест може да се определи като вездесъщо. Освен че придава на ястията пикантна нотка, разрешава стомашни проблеми и помага срещу бронхит, то намира приложение и като средство за разкрасяване.  Съдържащите се в ригана етерични масла и вещества имат антибактериално и противовъзпалително действие. С помощта му под формата на крем нечистата кожа отново придобива здрав и красив блясък.

3. Срещу бронхит

Риганът се използва и за лечение на хроничен бронхит. Растението се пие във вид на чай и при кашлица прогонва бактериите и микробите.

4. Срещу вагинални гъбички

Билката е известна и с това, че спира разпространението на гъбички. Към тях спада Candida albicans, която предизвиква гъбични инфекции в устната кухина и влагалището.

5. Витаминна бомба

Риганът е богат източник на витамини и минерали. Той съдържа калий, цинк, желязо, калций, магнезий, както и витамините В3 и В6. Особеното на витамин В3 е, че понижава „лошия“ холестерол и повишава „добрия“. Витамин В6 участва в обмяната на веществата на централната нервна система и укрепва имунната защита. Освен това подобрява концентрацията и помага против гадене или кожни проблеми.

Източник: https://www.obekti.bg