Можем ли да отслабнем, ако намалим приема на въглехидрати?

Искате ли да изхвърлите излишните мазнини от тялото си? Искате ли да се отървете от риска от епидемията на съвременния свят, наречена диабет?

Диета с ниско съдържание на въглехидрати и редовни упражнения могат да ви помогнат да постигнете тези цели. 

Какво е диета с ниско съдържание на въглехидрати?

Диетата с ниско съдържание на въглехидрати ограничава броя на въглехидратите и набляга на съдържанието на протеини и мазнини в диетата. Може да се определи като диета, съдържаща < 26% въглехидрати или <130 gm/ден. Диетата с ниско съдържание на въглехидрати може да бъде от различни видове в зависимост от видовете и количествата въглехидрати.

Какви храни съставляват диетата с ниско съдържание на въглехидрати?

Храни като месо, яйца, бобови растения, леща, риба, зеленчуци, здравословни мазнини, млечни продукти, плодове и зърнени храни са с много ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини и мазнини. Тези хранителни продукти представляват основна част от диетата с ниско съдържание на въглехидрати.

Какви са предимствата на нисковъглехидратната диета?

Диета с ниско съдържание на въглехидрати може да ви помогне да намалите теглото си. Може също така да намали риска от диабет тип 2 и метаболитен синдром, състояние, характеризиращо се с централно затлъстяване, повишена кръвна захар и абнормални нива на липидите.

Какви са различните видове диети с ниско съдържание на въглехидрати?

Различните видове диети с ниско съдържание на въглехидрати могат да бъдат обобщени, както следва:

  • Типична диета с ниско съдържание на въглехидрати
  • Кетогенна диета
  • Диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини (LCHF).
  • Диетата на Аткинс

Типична диета с ниско съдържание на въглехидрати

Този тип диета се състои от по-ниски въглехидрати и високо съдържание на протеини и мазнини. Можете да ядете яйца, месо, бобови растения, зеленчуци и здравословни мазнини. Обикновено съдържанието на въглехидрати на ден варира между 50 грама и 150 грама. Препоръчителният дневен прием на въглехидрати може да зависи от индивидуалните здравословни цели.

Кетогенна диета

Обикновено кетогенната диета включва диета с много ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Този тип диета предизвиква състояние на кетоза в тялото ви. В това състояние запасите от мазнини в тялото ви се разграждат на мастни киселини и в крайна сметка на кетони. Кетоните са отличен източник на енергия за вашия мозък. Кето диетата е много популярна сред бодибилдърите, тъй като е много ефективна при загуба на телесни мазнини и намаляване на апетита.

Диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини (LCHF).

Този тип диета с ниско съдържание на въглехидрати се фокусира върху цели, непреработени храни. Можете да ядете месо, яйца, здравословни мазнини и зеленчуци. Тази диета ви позволява да приемате приблизително 20-100 грама въглехидрати на ден.

Диета на Аткинс

Диетата на Аткинс е много популярен диетичен план сред хората, които спазват диета. Диетата се състои от четири фази, като въвеждане, балансиране, фина настройка и поддръжка. Първоначално имаше много опасения за безопасността по отношение на диетата на Аткинс. Въпреки това, настоящите изследвания показват, че е безопасно, както и ефективно с правилното количество прием на фибри.

Кои храни трябва да се избягват в диетата с ниско съдържание на въглехидрати?

Трябва да избягвате храни, съдържащи захари, като безалкохолни напитки, бонбони, сладолед, плодови сокове, рафинирани зърна, трансмазнини и преработени храни.

Има ли опасения за безопасността при диета с ниско съдържание на въглехидрати?

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати обикновено се считат за безопасни и ефективни начини за отслабване. Въпреки това, може да има някои дългосрочни опасения за безопасността, като дългосрочна сърдечно-съдова безопасност, кетоза и ефекти върху бъбреците. Няма съобщения за влошаване на бъбречната функция при лица с нормални бъбреци. Въпреки това се препоръчва хората с хронично бъбречно заболяване да приемат диета с ниско съдържание на протеини (0,2-0,8 gm/kg/ден), за да се предотврати по-нататъшно увреждане на бъбреците.

Ако имате някакво медицинско състояние, трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете диета с ниско съдържание на въглехидрати.